Przezroczysta narośl na neonku |
Autor |
Wiadomość |
porlock

Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-12-27, 17:17 Przezroczysta narośl na neonku
|
|
|
Hej, mam taki dziwny przypadek w moim kwarantannowym z neonkami, na jednej sztuce wyrosła narośl, ale nie wygląda na pleśniawkową, bo takowe to już widziałem, owa narośl jest całkiem przezroczysta, na samym koniuszku ma białą kropkę która widać bardzo bardzo słabo, nie udało mi sie tego uchwycić na zdjęciu, pomyślałem ze flexi.. ale .. złapałem neonka pobrałem wymaz z narośli i skóry, wrzuciłem pod mikroskop i pusto, nic nie wygina śmiało ciała, sprawdziłem syf z dna i tez nie ma.. wiec to raczej nie taka przyczyna, jeśli faktycznie doszło by do infekcji flexi to na dnie powinno być jej mnóstwo, a nie ma nic.
Ryba zachowuje się całkiem normalnie, na żadnej innej nie zauważyłem jakichkolwiek odstępstw od normy, jak widać nawet na foto wszystkie płetwy czyste, brak jakichkolwiek zbieleń czy innych oznak grzybów lub bakterii.. Wszystkie sztuki bardzo żarłoczne
Może to tzw rakowatość ?
Zbiornik sterylny 40l, ph 6.5, temp 27 |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2013-12-27, 17:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2013-12-27, 17:30
|
|
|
No przy pobraniu wymazu chyba za długo go w siatce trzymałem (w wodzie oczywiście), bo w sumie pobierałem wymaz 3 razy dla pewności, nie sadze żebym go uszkodził bo robiłem to bardzo delikatnie, zadnych zewnetrzych uszkodzęń nie widać, ale marnie wygląda po powrocie do reszty, leży na dnie, przczym czym przed tym zanim zrobiłem "badanie" pływał całkiem zwyczajnie
Pocieszam sie tylko tym ze z taka naroślą która sie powiększa i tak niebawem by pewnie nie mógł pobierać pokarmu i z głodu by padł. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2013-12-27, 17:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7460 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-12-28, 13:59
|
|
|
Limfocystoza pewnie. Szkoda, że słabawe zdjęcia bo wątek by się zrobiło.
Jak dasz radę to rób duże zbliżenie nim padnie. A w ciągu ostatniego czasu coś dodawał do zbiornika i kiedy?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
porlock

|
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2013-12-29, 23:21
|
|
|
nikt nie skomentuje ;( |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2013-12-31, 15:13
|
|
|
nie robi się padłych ryb po jakimś czasie. A sam sobie odpowiedziałeś co masz.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2014-06-09, 22:08
|
|
|
Kurde jak widać minęło sporo czasu od tego wydarzenia, neonki były na kwarantannie przez jeszcze dobre 4 miesiące, jakieś 2 miesiące temu trafili do ogólnego i nawrót dziś zauważyłem ze kolejne 3 sztuki maja takie objawy w tym jeden bardzo bardzo poważne.
https://www.youtube.com/watch?v=IfXC-Kkyn2k
Film jest w HD, trzeba sobie przełączyć..
Mi to wygląda na bakterie, czy kuracje na flexi (detro+nyna) mozna stosować w ogólnym ? będzie skuteczna i nie spowoduje katastrofy biologiczne tzn zmętnienia i przyduchy ? |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-06-09, 22:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-06-10, 16:13
|
|
|
Bakterie TAK ale jakie to zeskrobiny. Jak się wiją jak wąż to fleksibakterioza a jak nie to .... inne. No i jedno: masz zbiornika dekoracyjny z dużą ilością korzeni i światła a na korzeniach przeróżne glony od cienkich do ciemnych twardych. A glony to toksyny a toksyny to uszkadzanie skrzeli i ciała i osłabienie organizmu i najmniejsze najsłabsze ryby zapadają na zdrowiu.
Ja bym się pozbył tych wadliwych i sobie d.. nie zawracał rybą za złotówkę. Leczenie w ogólnym takim jak masz NIC nie da.
Adam |
 |
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2014-06-13, 20:08
|
|
|
Da czy nie da, można spróbować, jak raz mam lekarstwa a co sie maja "zleżeć" pytanie czy kuracja detreomecyny z nystatyny, nie spowoduje mi zakwitu wody i uduszenia całej obsady ? |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-06-14, 10:26
|
|
|
jak spróbujesz to się dowiesz.
Adam |
 |
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2014-06-14, 11:12
|
|
|
No wlałbym się nie dowiedzieć ze mi całą obsadę szlak trafi... po to jest forum żeby uczyć się na doświadczeniach innych. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-06-14, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-06-16, 10:29
|
|
|
ja uważam, że gra jest nie warta świeczki w leczenie całości kosztem neona za 1 złoty w akwarium jakie masz. To jest moje doświadczenie i dlatego we wcześniejszych postach
2014-06-10, 16:13
napisałem swe doświadczenie i wystarczy czytać. Jak uważasz inaczej rób co chcesz po to jest FORUM. Zrób napisz i daj znać.
Adam |
 |
|
|
|
 |
porlock

|
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2014-06-30, 12:35
|
|
|
Nic nowego nie wymyślę i nie poradzę.
Adam |
 |
|
|
|
 |
porlock

|
Wysłany: 2014-06-30, 14:23
|
|
|
Zrobiłem tak, złapałem wszystkie neonki, egzemplarze najbardziej uszkodzone zostały poddane eutanazji, resztę wykąpałem w baktoforte s, wg instrukcji kąpiel krótkotrwała z tym ze zamiast 30 min to 45, później była selekcja tez bez objawów wróciły do akwarium, podejrzane sztuki poszły do oddzielnego zbiornika na czyste szkło gdzie maja kuracje długotrwałą wg Twojego przepisu. |
|
|
|
 |
|