Awaryjne zasilanie filtrów |
Autor |
Wiadomość |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2013-12-07, 19:57 Awaryjne zasilanie filtrów
|
|
|
Witam !
Przedstawię moje rozwiązanie awaryjnego zasilania filtrów. Ponieważ UPS-y o większej mocy kosztują absurdalne kwoty postanowiłem zbudować awaryjne zasilanie z akumulatora samochodowego a zmobilizowało mnie do tego przed paroma miesiącami nocne wyłączenie się filtrów po awarii zasilania elektrycznego. Uszczupilło to moja obsadę...
Zalety: bajecznie prosta konstrukcja i duża wydajność czyli cała doba utrzymania dwóch kubłów i pompki napowietrzania pod prądem.
Wady: nie koniecznie tanio , zajmuje sporo miejsca, konieczność okresowego ładowania akumulatora.
Rozwiązanie to pozwala mi spać spokojnie bez obawy przed zatruciem ryb wodą z kubłów po awarii zasilania. Opisane wyżej wady mnie nie do końca dotyczą ponieważ : akumulator fabrycznie nowy 55Ah dostałem w cenie -100zł, przetwornica 150W (stanowczo za dużej mocy 12V/230V -70 zł, przekaźnik dobrej jakości (ważne!) 30 zł , koszty kabli pomijalne, sumując 200 zł czyli taniej niż dobry UPS; "brak miejsca" nie przeszkadza bo awaryjne zasilanie stoi piwnicy w pomieszczeniu pod akwarium, ; "konieczność ładowania przynajmniej raz w miesiącu"... no cóż, nie ma róży bez kolców.
Schemat może nie godziwy elektryków ale zapewniam, iż instalacja działa bez zarzutu od 3 miesięcy i już dwa razy uratowała moje bakterie w filtrze.
|
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-12-07, 21:29
|
|
|
Jaki przekaźnik zastosowałeś?? Napisałeś że masz przetwornicę o mocy 150W ale to jest max czy ciągłej pracy. Nie szkodzi jak masz mocniejszą nie tylko liczą się W ale bardzo ważne są ampery. |
_________________ Adam jest The Best |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-07, 22:07
|
|
|
toommaszeek napisał/a: | Jaki przekaźnik zastosowałeś?? |
Przekaźnik finder. Pisałem o dobrym przekaźniku bo musi być przystosowany do pracy ciągłej. Schemat, który przedstawiłem obrazuje elektromagnes pod napięciem 230V co powoduje, iż jest cały czas zwarty.
toommaszeek napisał/a: | Napisałeś że masz przetwornicę o mocy 150W ale to jest max czy ciągłej pracy |
Przetwornica 150W max. Pisałem, że za dużo ponieważ moje kubły łącznie z napowietrzaczem pobierają 31,5 W czyli wystarczyła by raczej mniejsza.
[img]0358[/img]
[img]0357[/img]
[img]0359[/img] |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2013-12-07, 22:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2013-12-07, 22:11
|
|
|
Niestety we Władysławowie szczególnie w sezonie letnim i w czasie zimowych sztormów częste są awarie prądu i wczoraj się ponownie o tym przekonałem |
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2013-12-07, 22:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|