DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaryjne zasilanie filtrów
Autor Wiadomość
MiroR 
MiroR

Imię: Mirosław
Wysłany: 2013-12-07, 19:57   Awaryjne zasilanie filtrów

Witam !
Przedstawię moje rozwiązanie awaryjnego zasilania filtrów. Ponieważ UPS-y o większej mocy kosztują absurdalne kwoty postanowiłem zbudować awaryjne zasilanie z akumulatora samochodowego a zmobilizowało mnie do tego przed paroma miesiącami nocne wyłączenie się filtrów po awarii zasilania elektrycznego. Uszczupilło to moja obsadę... :-(

Zalety: bajecznie prosta konstrukcja i duża wydajność czyli cała doba utrzymania dwóch kubłów i pompki napowietrzania pod prądem.
Wady: nie koniecznie tanio ;-) , zajmuje sporo miejsca, konieczność okresowego ładowania akumulatora.

Rozwiązanie to pozwala mi spać spokojnie bez obawy przed zatruciem ryb wodą z kubłów po awarii zasilania. Opisane wyżej wady mnie nie do końca dotyczą ponieważ : akumulator fabrycznie nowy 55Ah dostałem w cenie -100zł, przetwornica 150W (stanowczo za dużej mocy :-) 12V/230V -70 zł, przekaźnik dobrej jakości (ważne!) 30 zł , koszty kabli pomijalne, sumując 200 zł czyli taniej niż dobry UPS; "brak miejsca" nie przeszkadza bo awaryjne zasilanie stoi piwnicy w pomieszczeniu pod akwarium, ; "konieczność ładowania przynajmniej raz w miesiącu"... no cóż, nie ma róży bez kolców.
Schemat może nie godziwy elektryków :oops: ale zapewniam, iż instalacja działa bez zarzutu od 3 miesięcy i już dwa razy uratowała moje bakterie w filtrze.
:mrgreen:

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-12-07, 21:29   

Jaki przekaźnik zastosowałeś?? Napisałeś że masz przetwornicę o mocy 150W ale to jest max czy ciągłej pracy. Nie szkodzi jak masz mocniejszą nie tylko liczą się W ale bardzo ważne są ampery.

MiroR 
MiroR

Wysłany: 2013-12-07, 22:07   

toommaszeek napisał/a:
Jaki przekaźnik zastosowałeś??

Przekaźnik finder. Pisałem o dobrym przekaźniku bo musi być przystosowany do pracy ciągłej. Schemat, który przedstawiłem obrazuje elektromagnes pod napięciem 230V co powoduje, iż jest cały czas zwarty.

toommaszeek napisał/a:
Napisałeś że masz przetwornicę o mocy 150W ale to jest max czy ciągłej pracy

Przetwornica 150W max. Pisałem, że za dużo ponieważ moje kubły łącznie z napowietrzaczem pobierają 31,5 W czyli wystarczyła by raczej mniejsza.

[img]0358[/img]
[img]0357[/img]
[img]0359[/img]
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2013-12-07, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

MiroR 
MiroR

Wysłany: 2013-12-07, 22:11   

Niestety we Władysławowie szczególnie w sezonie letnim i w czasie zimowych sztormów częste są awarie prądu i wczoraj się ponownie o tym przekonałem :evil:
Ostatnio zmieniony przez MiroR 2013-12-07, 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu