DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
WAŻNE PRZECZYTAJ zanim zaczniesz SZUKAĆ
Autor Wiadomość
adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-10-01, 11:57   WAŻNE PRZECZYTAJ zanim zaczniesz SZUKAĆ

Szanowni FORUMOWICZE
w dziale tym będę omawiał wszystko to z czym się zetknąłem na przestrzeni 32 lat a tyczące się leczenia dyskowców czy też innych organizmów zamieszkujących nasze zbiorniki. Tyle to właśnie czasu już niedługo minie odkąd zajmuję się dyskowcami. Ogólnie ryby mam od prawie pół wieku - 50 lat tyle trwa pasja. I powiem, że niekiedy jestem nawet ja bezradny bo nie nad wszystkim człowiek ma panowanie. Już prawie 30 lat leczę ryby w oparciu o to co SAM przetestowałem i wprowadziłem do obiegu w necie od 2006 roku. Tyle już czasu moje przepisy i porady są do wykorzystania przez różne FORA akwarystyczne, gdzie pisałem i doradzałem. Leczenie ryb nie jest straszne jak się wie co rybie dolega i jak temu przeciwdziałać. W handlu są leki niekiedy bardzo drogie, które gdyby raz wyleczyły rybę to by firmy popadały a nasze ryby by były jak wzorcowe okazy wystawowe. Jak jest każdy wie. Leczy się raz drugi trzeci ryba staje we wzroście a nam się wydaje, że jest piękna. Dopiero ukazanie jej ogółowi pozwala nam przejrzeć na oczy. Wtedy niekiedy już nie ma czasu na właściwą kurację i może okazać się ona nie taka jak byśmy chcieli i sobie życzyli.
Dlatego też by w porę wiedzieć co jest rybie trzeba to wcześniej zdiagnozować. Dla mnie niekiedy sam wygląd wiele mówi co ryba ma w sobie czy na sobie. Potem wybrać w zależności od dostępu do odpowiednich medykamentów, zasobów gotówki czy też możliwości posiadania innych zbiorników odpowiedni przepis i stosując wszystko jak opisane dla laika (ja to mówię, że to przepis na ciasto) za jakiś czas cieszyć się zdrowiem swych pupili. KAĹťDA Z OMAWIANYCH TU DOLEGLIWOŚCI BĘDZIE OPISYWANA DOKĹADNIE. Tak samo będzie podawana woda do leczenia i inne ograniczenia w stosowaniu leków. Te ograniczenia w środkach firmowych są pomijane co w większości przypadków kończy się odwrotnym skutkiem niż zakładany. Dokładnie będą omawiane leki stosowane jakie ja doradzam w zależności od warunków jakie kto posiada. Nie każdy ma możliwość posiadania sterylnego zbiornika czy też kilku zbiorników by leczyć.
W dziale tym zostaną też przedstawione ATLASY chorób dyskowców (ryb) z opisem i zdjęciami. Zostanie też przedstawiony przewodnik po chorobach ryb. To i wiele innych rzeczy trafi na to FORUM. Będzie to jedyne FORUM jakie znam, które w tak szczegółowy sposób przedstawia te zagadnienia. Jeśli już ktoś zdecyduje się na ich stosowanie to musi wiedzieć, że te przepisy są sprawdzone, stosowane ze skutkiem 90% i tylko nietrafność diagnozy lub też odchyłki w ograniczeniach i niedopowiedzenia właścicieli mogą powodować odmienne efekty.
By leczyć trzeba wpierw:
- wiedzieć co
- wiedzieć jak
- wiedzieć czym
- mieć głowę na karku i nie działać pochopnie.
Przykładowo taki przyśpieszony oddech mogą powodować:
- zła woda w czasie podmiany
- stare filtry
- substancje lotne dostające się do zbiornika
- mikroelementy jakie dajemy do akwarium
- stare podłożę
- nieodpowiedni pokarm
- bakterie
- wirusy
- robaki pasożytnicze wszelakie
- pierwotniaki
- ...
- i wiele innych za które najczęściej obwinia się przywry.
Niekiedy wystarczy podmienić wodę i przeczyścić filtry i jest wszystko na właściwych torach bez potrzeby leczenia na oślep. Dlatego zwiększając powodzenie leczenia musimy wpierw dokonać identyfikacji w oparciu o badanie MIKROSKOPOWE. Jak nie mamy go sami to wystarczy wejść na stronę

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=205403387580617718337.0004d31b49e159d547b4e&msa=0&ie=UTF8&t=h&ll=51.835778,19.291992&spn=6.519262,14.0625&z=6&source=embed

i znaleźć czy ktoś z FORUM nie mieszak z mikroskopem koło nas a wtedy pomoc sąsiedzka jest mile widziana. W ostateczności zostaje wizyta w mej piwnicy w kilka sekund każdy wie co ma w rybie na rybie i zbiorniku.

Adam
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-21, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-10-12, 18:42   

Prośba do FORUMOWICZÓW

Jeśli ktoś zauważy link z filmem co nie działa to proszę napisać o tym w danym wątku z podaniem który to.
To samo tyczy podawanych wiadomości (linków) z internetu które mogą być po jakim czasie usuwane.
Wtedy dość szybko znajdę zamiennik lub poprawię niedziałający.
No i proszę też czytać dokładnie przepisy i jak jest jakaś sprzeczność to też o tym napisać.
Adam

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach