DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne zachowanie.
Autor Wiadomość
Mirek06 

Imię: Mirek
Wysłany: 2013-09-28, 08:52   Dziwne zachowanie.

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 240....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje kwiecień 2013....
- wymiary ....
- rodzaj (roślinny, sterylny) .anubiasy , żabiewnica...
- rodzaj podłoża ....

2) Woda:

- kwasowość (pH) .6-6-5...
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych ....
- temperatura wody ..27..
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....
- sposób przygotowania wody do podmian .RO...
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .5 leopardów i 6 kirysków od wczoraj...

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... mix własnej roboty i tetra

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ...kupka idealna ,oddech spokojny.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ..eheim 200, filtr 2226- biolog, wew aqua szut..

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... podawałem metro w pokarmie przez 4 dni (1tab. na łychę mixa)

Problem jest w nocy gdy wyłączymy światełko i gasimy telewizor. Nie mam noktowizora aby obserwować swoje ryby. Co jakiś czas ryby walą po szybie , woda bulgocze :lol: , po prostu małe tsunami w akwarium, tak z 4-5 godzin aż chyba się zmęczą. W dzień za bardzo nie chcą pływać po akweniku tylko trzymają się tylnej szyby z tłem , i wyglądają spokojnie.
Zauważyłem że bardzo ostrożnie podchodzą do jedzonka , może spowodowane to lekiem podawanym wcześniej?
Zdjęcia będą wieczorem.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-09-28, 13:58   Re: Dziwne zachowanie.

Mirek06 napisał/a:
.. żabiewnica...

Problem jest w nocy gdy wyłączymy światełko i gasimy telewizor. Nie mam noktowizora aby obserwować swoje ryby. Co jakiś czas ryby walą po szybie , woda bulgocze :lol: , po prostu małe tsunami w akwarium, tak z 4-5 godzin aż chyba się zmęczą. W dzień za bardzo nie chcą pływać po akweniku tylko trzymają się tylnej szyby z tłem , i wyglądają spokojnie.
Zauważyłem że bardzo ostrożnie podchodzą do jedzonka , może spowodowane to lekiem podawanym wcześniej?
Zdjęcia będą wieczorem.

jak ta roślina wygląda?
Niekiedy toksyny ww zbiorniku takie objawy dają. Całkowita podmian wody poprawia stan.
Po co leczenie i czy wymieniona częściowo woda i czyszczone filtry.
Adam

Mirek06 

Wysłany: 2013-09-29, 19:46   

Z góry przepraszam za tą nazwę żabiewnica , oczywiście chodzi o żabienicę ale jaka odmiana to nie pamiętam :shock: . Przy hodowli emersyjnej jest zielona,a po wsadzeniu do wody ma być czerwona(tak twierdził hodowca). Myślę że ryby się uspokoiły , bulgotanie wody tak nazwałem ponieważ nic nie widząc w nocy a słysząc dziwne ruchy wody spowodowane przez ryby tak nazwałem :mrgreen: . Jeszcze tak nigdy nie miałem i był to szok bo noce zarwane(człowiek się przejął bo przywiązany do rybek).
Ostatnio zmieniony przez Mirek06 2013-09-29, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Wysłany: 2013-09-30, 10:10   

a natlenianie zbiornika jest dobre bo jakoś bąbelków nie widać?
Adam

Mirek06 

Wysłany: 2013-09-30, 18:14   

adamn napisał/a:
a natlenianie zbiornika jest dobre bo jakoś bąbelków nie widać?
Adam

ja uważam , że problem jest w wodzie :-(

jol.anta 

Imię: Jola
Wysłany: 2013-09-30, 20:11   

Czy takie zachowanie obserwowałeś jeszcze przed wpuszczeniem kirysków? może po prostu płoszą je nowi mieszkańcy? :-D

adamn 

Wysłany: 2013-10-01, 09:12   

No pewnie, że w wodzie bo ryby w wodzie żyją.
Co ja bym zrobił:
- inaczej dał gąbkę nie w pionie a w poziomie
- wywalił bym z 6W turbiny ten koszyk a dał gąbkę (lub dwie) dożą okrągłą
- wylot turbiny nie w wodę bo pralka się robi a skierowany na gąbkę
- zmienił bym światło na bardziej ciepłe.
Adam

Mirek06 

Wysłany: 2013-10-01, 13:46   

jol.anta napisał/a:
Czy takie zachowanie obserwowałeś jeszcze przed wpuszczeniem kirysków? może po prostu płoszą je nowi mieszkańcy? :-D

już prędzej tak się zachowywały
Adamie ja w z tego koszyka wymieniam wkład co tydzień (mało brudzenia i szybkie czyszczenie) , ale pomyślę nad twoimi rozwiązaniami :-|

Mirek06 

Wysłany: 2013-10-06, 11:45   

Aktualizacja!!!
Rybcie po wymianie wody w ilości 1/3 zbiornika wróciły do siebie. Teraz muszą się zagoić rany na ciele od tego „brykania” w wodzie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AqRT09mWQ0U[/youtube]
Ostatnio zmieniony przez 2013-10-06, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-10-06, 11:52   

I oby tak dalej, trzymam kciuki :-D

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-10-06, 12:37   

no jak gra muza,to teraz nic tylko rozmnażamy kolego. ;-)

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-06, 12:54   

To co rzuciło mi się w oczy na filmie, to kirysy latające po powietrze do góry. Na pewno napowietrzanie jest wystarczające?
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-10-06, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

Mirek06 

Wysłany: 2013-10-06, 13:06   

Rafal napisał/a:
To co rzuciło mi się w oczy na filmie, to kirysy latające po powietrze do góry. Na pewno napowietrzanie jest wystarczające?

Z tego co pamiętam to taka ich natura , trochę na pewno też stracha mają przed paletkami , ale rano jak wstaję to dno jest pięknie przerobione przez kiryski. Jak zauważę problem to dołożę napowietrzacz :lol
Mariusz ja o rozmnażaniu nawet nie marzę :shock: , niech będzie tak jak jest - bez dziwnych chorób i objawów :lol:
Ostatnio zmieniony przez Mirek06 2013-10-06, 13:08, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-06, 13:12   

Mirek06 napisał/a:
Z tego co pamiętam to taka ich natura

Tak, zgadza się. Jest to ryba przystosowana do życia także w wodzie słabo natlenionej - wówczas oddycha jelitowo pobierając tlen z powietrza atmosferycznego. Jak w wodzie jest dużo tlenu, to tak często nie latają do powierzchni wody. Ale może to jest przypadek, że w ciągu tych kilkudziesięciu sekund co najmniej (bo widać tylko fragment zbiornika) 3 razy to miało miejsce.
Ostatnio zmieniony przez Rafal 2013-10-06, 13:13, w całości zmieniany 2 razy  

johnny 
johnny

Imię: mariusz
Wysłany: 2013-10-06, 20:45   

Mirek mówisz że nie mażysz...ja tam nie wiem, też jestem zielony I panika przy jakimś otrząśnięciu,ale właśnie teraz obserwuję swoje rybole I... wojna: dwie trzymają się siebie I całą resztę napierniczają I odganiają,siedzą przy rurce od filtra I razem się trzęsą ,trzęsą I sru dziobami w filter,mniemam że go czyszczą I tak już od pół godziny,przy tym troszkę pociemniały ale tylko na czas skubania rury,a I jeszcze tańcują razem,no I tak sobie myślę wiciowce nicienie czy inne dziadostwo, a może jakaś zakochana parka się ujawniła, no I może bedą jajeczka... :mrgreen: któż to wie?dopiero poznaje ich upodobania I zwyczaje.POZDROWIONKA

Odpowiedz do tematu