450 litrów, obecnie pyszczaki |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz Zawadzki
miszczu
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-07-25, 05:03 450 litrów, obecnie pyszczaki
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 450 litrów
- wymiary zbiornika: 1500- 600- 500 ( mm)
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 0d ok. miesiąca
- sposób przygotowania wody do zbiornika: kran bez odstawiania, zero chemii.
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: 8 pH, NO2=0, NO3 nie więcej niż 10
- częstotliwość podmian wody: raz w tygodniu po ok 80-100 litrów
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: biały żwir
dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;)czy też tła wewnętrzne czy skały: lawa wulkaniczna, wapienie filipiński, rurkowy i rafowy.
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 72 pyszczaki, głównie yellow( na razie młodzież do selekcji), 13 bocji ( wspaniałe i siatkowane).
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): roślin praktycznie brak, jeśli coś dojdzie to ewentualnie anubiasy ale to dopiero jak znudzą się gołe skały
- rodzaj filtracji, jaka i ile: obecnie jeden filtr kubełkowy- Fluwal 405- filtr pełni rolę typowo biologicznego, wypełniony jest w pełni keramzytem, na wlocie gąbka. Dodatkowo turbina Aqua Szut z dużą gąbką- filtracja typowo mechaniczna.
- rodzaj wkładów filtracyjnych: keramzyt, gąbki.
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: ogrzewania brak, temperatura na poziomie 25- 27*C.
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 2 świetlówki po 36 W, oświetlenie świeci się od 6 do 21.30.
- sposób i rodzaj karmienia: pokarmy suche płatkowe, granulat, chipsy typowo dla pielęgnic Mbuma i jeziora Malawi, szpinak, sałata.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL |
_________________ Mariusz |
Ostatnio zmieniony przez Mariusz Zawadzki 2013-07-25, 05:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-07-25, 11:49
|
|
|
No Mariusz małą rafa koralowa. Pięknie to wygląda i ma swój urok. Ale urok szlag trafi jak pyszczaki dorosną i zrobią się mułowate i zaczną walczyć.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Dino25
Imię: Marek
Pomógł: 2 razy Wiek: 67 Dołączył: 09 Gru 2012 Posty: 260 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-07-25, 12:42
|
|
|
Zgadzam się z Adamem pyszczaki moim zdaniem zawsze są najładniejsze jak są młode jak dorosną to wiele odmian traci na kolorach.Ale puki co jest ładnie i tak dalej.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Andrzej B
dyskowce.com.pl
Imię: Andrzej
Wiek: 46 Dołączył: 08 Sty 2013 Posty: 107 Skąd: gościcino
|
Wysłany: 2013-07-25, 13:05
|
|
|
Miałem pyszczaki. Było fajnie i bezproblemowo. Woda podmieniana co 12 tyg. i nic się nie działo. Pyszczakami obdarowałem wszystkich którzy chcieli mieć ryby w okolicy a i zaprzyjaźnionym akwarystycznym karmy nie kupowałem bo za mlode pyszczaki dostawałem. Ale jak porosły mi labsy większe jak dłonie to woda lała się na boki podczas gonitw. Podłoga się psuła i pyszczaki poszły do sklepu zoo. |
|
|
|
|
adam1977
Imię: Adam
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 756 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2013-07-25, 14:41
|
|
|
Bardzo ładne kolorowe akwa
Też od jakiegoś czasu myślę o bezobsługowym baniaku - gdzie ryby nie będą chciały się zabić o ścianki jak podejdę do akwarium |
|
|
|
|
fleder
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2013-07-25, 18:28
|
|
|
Nigdy nie przepadałem za malawi (uznawałem je za nudne i zdezorganizowane) ale Twoja aranżacja naprawdę mnie ujęła. Jakbym patrzył na wystawę w sklepie :) W pozytywnym sensie. |
|
|
|
|
Mariusz Zawadzki
miszczu
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-07-27, 15:07
|
|
|
Dzięki wielkie Wszystkim za opinię. Taka mała odskocznia i urozmaicenie . . .
Miło widzieć ziomka ze swoich stron. Pozdrowienia dla Wszystkich. |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
|