DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny problem z PH
Autor Wiadomość
B_U_L_I 

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-06-25, 20:32   Dziwny problem z PH

Witam

Mam dziwny "problem" z PH wody. Posiadam komputer Skalar z sondą Metronu, sonda świeżo skalibrowana woda w akwarium około 2 miesięcy, podawane co2 (chciałem uzyskać stabilne PH), KH około 1-2, woda to 25% kran 75% RO, pod warstwą żwiru grubości około 6-7 cm i granulacji 1mm jest 1 cm podłoża JBL, kilka roślin, i korzenie. Skalar pokazuje mi bardzo wysokie PH, w tej chwili więcej niż 10, natomiast test kropelkowy JBL 6.6. Zaobserwowałem już takie zjawisko od jakiegoś czasu, im woda starsza tym PH wyższe wg skalara i sondy natomiast testy JBL pokazują zupełnie co innego. Zarówno sonda i testy wg mnie są OK ponieważ jeżeli wezmę świeżą wodę z kranu i sprawdzę PH sondą to wynosi około 7.5 to samo pokazuje test JBL. Nie wiem jaka jest przyczyna tego zjawiska, próbowałem zbijać kwasem i udaje się ale wtedy PH wg testów spadło mi do 5.5 a wg sondy było powyżej 7. Jest jeszcze jedna rzecz, do której muszę się przyznać... korzenie skręciłem na 2 wkręty ze stali nierdzewnej żeby się nie rozpadły i miały ciekawy kształt, śruby mają styczność z wodą. Czy to może być przyczyna? Najbardziej dziwne są właśnie tak różne wskazanie pomiędzy sondą a testami kropelkowymi. Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2013-06-25, 20:35   

Dwie śrubki w sporym baniaku to żaden problem chyba jest , nie??
pozdro...

B_U_L_I 

Wysłany: 2013-06-25, 20:43   

Też mi się tak wydaje, ale nie wiem jaki ma na nie wpływ woda o PH między 6 a 7 . Nie napisałem, że zbiornik ma 350l.

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-06-25, 20:46   

A kiedy ty sondę kalibrował ? Bo jak mniemam ma takie cosik jak kalibrator
No i oczywiście dobrze to zrobiłeś

B_U_L_I 

Wysłany: 2013-06-25, 20:53   

Sonda kalibrowana około miesiąca temu, jak zauważyłem pierwszy raz, że coś jest nie tak, była też przy tym od razu robiona podmiana około 70% wody. Po wsadzeniu do bufora PH 4 przed kalibracją pokazała 4.1 a w PH 7 7,10 tak, że nie było tragedii. Po podmianie było ok, i stopniowo rośnie PH. No i teraz jak wyjmę ją z akwarium i wsadzę do kranówki czy do RO to pokazuje mi to samo co testy kropelkowe tylko w akwarium jest taka różnica.

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2013-06-25, 20:56   

Dlatego używam najtańszych testów ph ( suma) i śpię spokojnie . ;-)
pozdro....

B_U_L_I 

Wysłany: 2013-06-25, 21:04   

Sprawdzałem testami z 2 różnych butelek, i w zakresie 6-7,6 oraz 3-10 no i pokazują to samo.

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-06-25, 21:10   

Jak masz od kogo to pożycz test innej firmy i zobaczysz , a wtedy będziesz pewien ;-)

B_U_L_I 

Wysłany: 2013-06-25, 21:18   

Właśnie nie mam, będę musiał kupić ale to raczej nie testy, sprawdzałem jeszcze raz przed chwilą woda RO z beczki, która stoi 2 tygodnie, PH wg sondy 6.3 wg testów takie samo, po włożeniu sondy do akwarium brakuje skali w komputerze czyli więcej niż 10, testy ledwo zielone czyli 6,6

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-06-25, 21:31   

gienierator napisał/a:
Dlatego używam najtańszych testów ph ( suma) i śpię spokojnie . ;-)
pozdro....

Ja używam "Duotest". Wg mnie świetny, dwukolorowy (co ułatwia odczyt), margines błędu do przyjęcia....Rolka ma 5 mb :!: Kombinowałam z elektronicznymi, ale jakoś im nie wierzę (właśnie przez kalibrację ;-) ) I od kiedy go mam również sypiam spokojnie, ale szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio zanurzałam pasek.....

ratafia 

Imię: Katarzyna
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-06-25, 22:36   

1. Upływ prądu w akwarium.
2. Brak uziemienia - skalar ma bolec uziemiający.

B_U_L_I 

Wysłany: 2013-06-25, 23:10   

Bingo!!! Kasia masz piwko. Wcześniej o tym myślałem sprawdzałem przewody od lamp, grzałkę, filtry, wszystko odłączałem ale... nie odłączyłem czujnika temperatury - powoduje jakieś przebicia i charakterystyka sondy się rozjeżdża. Nie wiem tylko czy będzie to uszkodzenie czujnika temperatury, sondy, czy jakieś wewnętrzne uszkodzenie skalara. Zarówno sonda i czujnik jak nie są w jednej cieczy działają prawidłowo. Chyba że faktycznie będzie to problem uziemienia chociaż taki układ mam już od bardzo dawna a problemy zaczęły się dopiero jakiś czas temu. Jak znajdę przyczynę napiszę, może komuś się przyda.

ratafia 

Wysłany: 2013-06-25, 23:21   

Jedna z końcówek elektrody pH podpięta jest do masy, każdy upływ prądu fałszuje wskazania.
Musisz sprawdzić skuteczność zerowania.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-06-26, 11:58   

Kaśka wiedziałem, że warto się Tobą było zająć ;-)
Adam

ratafia 

Wysłany: 2013-06-27, 21:05   

Od czasu, kiedy poszukiwałam rozwiązania podobnego problemu upłynęło ponad trzy lata więc za bardzo nie pamiętam szczegółów, ale jest jeszcze jena możliwość kłopotów z pH-metrem skalara.
Jak dobrze pamiętam jest tam programowo wprowadzona funkcja kompensacji odczytów z zależności od temperatury w akwarium, przy uszkodzeniu czujnika temperatury podpiętego do skalara tez wskazania mogą zawodzić.
Tyle że różnice odczynu pomiędzy wartością faktyczną a wskazywaną przez skalara odczynu w tym przypadku są małe.

Odpowiedz do tematu