DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
dziury w płetwie grzbietowej
Autor Wiadomość
multi 
multi

Imię: Sławek
Wysłany: 2013-05-21, 18:21   dziury w płetwie grzbietowej

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 500
- od kiedy zbiornik funkcjonuje ....ponad rok
- wymiary .... 200x50x53
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... roślinny
- rodzaj podłoża .... kwarc na glinie

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 6 do 6,5
- twardość węglanowa i ogólna .... 1 i 12
- wielkość związków azotowych .... no2 -0 no3-10 do 15
- temperatura wody .... 27
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....raz na 10 12 dni
- sposób przygotowania wody do podmian .... ro i kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... 13 paletek ,kiryski ,apisto,rodway,pstrążeń ,

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... raz dziennie mix,i suchy tetra,jbl,hikari,tropical,

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) ....

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... 4 filtry zewn biologi i mechaniki

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... zakup jednej paletki 10 cm brązowa kwarantanna 1 mc,i leczenie na wiciowce w sterylnym

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... nie leczone

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-05-22, 09:06   

gdyby tak do tego dodać opis

http://discusforum.adamn....ighlight=#16199

to ryby leczone były nie tylko metrem a levamizolem. Akwarium powstało miesiąc temu. Do tego w akwarium są różności w postaci ziemi, gliny, wyciągów i nazw jakie nawet ja nie potrafię wymówić.

multi napisał/a:
Jko że pod kwarcem glina i zasoby się jej zaczeły kończyć trzeba było puknąć restart od a do z.wypłukałem wszystko w taczce zapodałem łopatę gliny i zasypałem kwarcem napełniłem wodą zbiornik i po 3 dniach ryby u siebie i jest wszystko ok parametry nie skaczą ryby pływaja rośliny rosną ,lekkie nawożenie potasem i pół dawki EC ale z aldehydu glutarowego bo tańszy ,płukanie piachu było męką -taczka ;-)

skoro po miesiącu robi się restart to chyba nie tedy droga. A ryby pewnie mają bakterie lub też pasożyty co się na płetwach osiedlają i żerują sobie. Ich może być kilka. Polecam MIKROSKOP i zeskrobinę. To, ze rośliny rosną nie znaczy, że dla ryb woda jest dobra.

Na koniec jeśli to powstało po restarcie nie restarcie to inna sprawa a jak przed też inna.
Adam

multi 
multi

Wysłany: 2013-05-22, 13:14   

levamizol w żarciu był wg Tw przepisu akwarium funkcjonuje ponad rok ryby jak widać nie są małe i młode nic nowego nie wprowadzam do akwa pojawiło to się kilka dni temu na jednej rybie i podejrzewam otosy widziałem kilka razy jak siadaja na rybach,zobaczymy co dalej będzie, ryba jest taka jak zawsze spokojna zachowanie normalne brak objawów jakich kolwiek,i czy Twoim zdaniem takie dziury mogą powstać z dnia na dzień?moim zdaniem raczej nie ,otoski z reguły są roślinożerne ale z miłą chęcią wcinają mięcho może im się odmieniło kto wie, jak na razie nie udało mi się wysłać nawet jednej ryby za światy choc były ze zwykłego sklepu czyli zródło nie znane ,czytając twoje posty nie trudno zauważyć że masz bardzo dużą więdze na temat tych ryb ,ja jestem amatorem i zadałem proste pytanie a że w wodzie może być wszystko to wiem i nie wiem czym różni się glina wykopana z ogródka od szyszek olchy czy liści dębu zbieranych na zewnątrz no chyba że je ktoś je gotuje 10 razy i nie zauważyłem by mikroelementy które podaje roślinom miały ujemny skutek na ryby ,prodibio digest to preparat z bakteriami do szybszego startu filtrów ,mikroskop mi jest zbędny myślałem że na tym forum dowiem się od profesjonalistów jakie moga być przyczyny tych objawów widocznych gołym okiem ,hobby ma dawać przyjemność a nie ogrom pracy a że w Polsce i na świecie nie ma czystych ryb za które bym zapłacił ile hodowca sobie życzy ,to niestety borykamy się z takimi problemami w dziale szpital itp,czytając posty moim zdaniem bardziej doświadczonych akwarystów na tym forum też mają problemy wszelakie zresztą Sam wiesz .myślę że za tydzień wkleję fotkę ryby już bez dziur

adamn 

Wysłany: 2013-05-23, 10:21   

multi napisał/a:
pojawiło to się kilka dni temu na jednej rybie i podejrzewam otosy widziałem kilka razy jak siadaja na rybach,...nie zauważyłem by mikroelementy które podaje roślinom miały ujemny skutek na ryby ,prodibio digest to preparat z bakteriami do szybszego startu filtrów

Skoro pojawiło się po podmianie znaczy, że tu jest przyczyna.
Sam sobie mogłeś odpowiedzieć prowadząc analizę swego postępowania w zbiorniku.
1 - Skoro otosy siadają na rybach to znak, że coś niedobrego dzieje się na ciele ryby. Normalna ryba by otosa zagoniła jak by jej się do d.. dobierał. A te jak widać to przyjmują i może sprawia im to ulgę. Pasożyty na ciele płatwach czy bakterie to może być przyczyna. Takie ładne to przywry skórne powodują lub costia czy trichodina lub bakterie.

2 - mikroelementy dobre dla roślin a czy dla ryb dobre to tylko ryby to wiedzą.

3 -bakterie do akwarium wprowadzane a czy dobre czy też złe to rychło okaże się.

Polecam doczytać wątek o żywieniu
http://discusforum.adamn....p?t=606&start=0
ja znajdziesz to zacytuj czego może być brak Twym rybom?

W mym przekonaniu za dużo babrasz się z akwarium wprowadzając różności dla roślin i na start.
Adam

multi 
multi

Wysłany: 2013-05-23, 10:57   ciag dalszy

Sytuacja wygląda że masz rację Adamie problem odkryłem w wodzie i myślę że poziom żelaza był zbyt duży ,tzn w wodzie wodociągowej zawsze był zerowy więc dodawałem sole fe,teraz w kranie płynie takie stężenie że się nie dziwie że coś zaczeło się dziać prawie 1mg/litr więc podmieniłem wczoraj jakieś 160 ltr na czyste ro i dziś rano 80 ltr poziom w akwa spadł do 0,15 mg/l myslę że resztę załatwią rośliny ,jaki wniosek? zaufanie do wodociągów na bok ,a testy do ręki a jesli chodzi o otosy to widzę jak niekiedy próbóją usiąść na rybę ryby się bronią i unikają siadania ale w nocy w czasie spoczynku mogła by się taka rzecz zdarzyć choć pewny nie jestem dzięki za info

adamn 

Wysłany: 2013-05-24, 12:15   Re: ciag dalszy

multi napisał/a:
... zaufanie do wodociągów na bok .....

Przez zaufanie niektórzy ryby tracą i innej przyczyny szukają. Bo prostoty nie mogą do siebie przyjąć. W linku co podałem jest wzmianka o braku witaminy ... co powoduje ubytki w płetwach. Doczytaj wyciągnij wnioski czy ją dajesz? Mozę u Ciebie złożyło się kilka czynników? Nie wiem.
Adam

multi 
multi

Wysłany: 2013-05-25, 07:07   trichodina

Nie jestem pewien bo nie mam mikroskopu i w okolicy też nikt nie ma sprubuje u weta ,ale chyba przypałętała się trichodinoza dziury się powiększają podniosłem temp do 30 i co dalej ?zaczynają padać inne ryby 2 kiryski i samica apisto,z objawów u jednej ryby nie zauważyłem nic innego jak powiększające się dziury i jeszcze jedno pytanie jak pobrać materiał do badania ?czy wystarczy zeskrobina czy musi być wycinek z okolic miejsc widocznych ?

adamn 

Wysłany: 2013-05-25, 08:14   

zeskrobina ale to może być coś poważniejszego.
ADAM

multi 
multi

Wysłany: 2013-05-25, 11:12   

zawiozłem zeskrobine do weta tak badał że zbił szkiełko :-? nie mam wyjścia tylko zakupić bioluxa ale to potrwa, co czynić dalej ?

adamn 

Wysłany: 2013-05-26, 14:41   

sam napisałeś co mas czynić lub drugie szkiełko do weta wieź.
Adam

Odpowiedz do tematu