Prośba o pomoc - obiektywy planachromatyczne Zeiss'a |
Autor |
Wiadomość |
Trev
Imię: Jurek
|
Wysłany: 2013-05-14, 21:49 Prośba o pomoc - obiektywy planachromatyczne Zeiss'a
|
|
|
Czy ktoś z Was wie może czy da się gdzieś kupić przejściówkę z gwintu RMS (20,2mm) stosowanego przy obiektywach achromatycznych korygowanych na najpopularniejszą dziś długość tubusa (160mm) do gwintu 19mm stosowanego w starych Zeissach korygowanych na nieskończoność?
Jakiś czas temu zakupiłem mikroskop Sagittarius Biofine 2 (prosty, ale wystarczający), a niedawno wpadł mi w ręce komplet leciwych, ale nieużywanych planachromatycznych obiektywów Ziess'a (6,3; 12,5; 25 i 50x) razem z plankompensacyjnymi okularkami x16 do tego i chciałbym spróbować założyć to do swojej zabawki, ale niezgodność gwintów "nieco" mnie przystopowała
Podobno jakość obrazu z planachromatów jest z innej półki niż z chińskich achromatów, dlatego szkoda byłoby mi odpuszczać te szkiełka a mocowanie na taśmę klejącą niestety nie wchodzi w grę
Może ktoś z Was wie jak to rozwiązać... |
|
|
|
|
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-14, 21:55
|
|
|
Dobry tokarz Ci być może odpowiednie przejściówki zrobi. Tylko znajdź takiego. |
|
|
|
|
Trev
|
Wysłany: 2013-05-14, 22:00
|
|
|
Problemem może byc kształt gwintów - jeden jest stożkowy o kącie o ile pamiętam 60st. a drugi "wyoblony" o kącie 55st, więc może być problem - popytam u znajomych astronomów - współpracują z kimś konkretnym przy naprawach montaży paralaktycznych.
Wiesz może czy jakiś dzisiejszy mikroskop wykorzystuje obiektywy o takim gwincie? Może po prostu puściłbym tego biolux'a i zakupił używany korpus... |
|
|
|
|
Trev
|
Wysłany: 2013-05-21, 13:37
|
|
|
Odkopując temat: ponieważ przy szukaniu rozwiązania problemu udało mi się (przy okazji zlecania wykonania przejściówek) małym kosztem nabyć leciwego, ale bardzo porządnego PZO MB30, do którego mam możliwość założenia zestawu do kontrastu fazowego. Niestety zestaw do kontrastu fazowego jest zdekompletowany (sprzęt ma zaledwie ok 40 lat) i pozostał tylko jeden obiektyw x100.
Jeśli ktoś z Was miałby możliwość odsprzedać obiektyw PZO PHA x20 lub x10, to będę baaaardzo wdzięczny |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-05-21, 13:43
|
|
|
http://www.galeria.adamn.pl/f295.JPG
do takiego jak wyżej
mam 10x i chyba 40x
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|