lekki wytrzeszcz oczu |
Autor |
Wiadomość |
Cichy.waw
Imię: Paweł
Wiek: 40 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 11 Skąd: Skarżysko-Kamienna
|
Wysłany: 2012-11-26, 09:52 lekki wytrzeszcz oczu
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 4506
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 2 miesiące
- wymiary .... 155x60x50
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... anubiasy
- rodzaj podłoża .... brak
2) Woda:
- kwasowość (pH) .... 6.5
- twardość węglanowa i ogólna .... kh 4 gh9
- wielkość związków azotowych .... no2-0 no3-miedzy 10-20mg/l
- temperatura wody .... 30
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... raz w tygodniu 100l
- sposób przygotowania wody do podmian .... ro+kran
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... paletki 6szt + bocje 4 szt glonojady 4 szt kiryski 10 szt
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... suchy małymi porcjami kilka razy dziennie ( tetra + new life spectrum discus formula) + raz dziennie mix z serca
4) zachowanie.... jedna z paletek ma lekki wytrzeszcz oczy czasami otrze się głowa o jakiś przedmiot zajęła terytorium jak by miała ikrę składać odgania wszystkie ryby do jedzenia wypłynie szybko coś stara się zjeść i wraca na miejsce zauważyłem że ma trudności z pobraniem granulatu parę razy celuje w niego pyskiem zanim zje odchody normalne rusza również skrzelami normalnie.
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... unimax700 z gąbkami na wlotach + turbina oraz lampa uv
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... brak zmian
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... nie |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-26, 11:26
|
|
|
łyżka startego serca do tego 1 tabletka pratelu na pył i 2-3 krople wit. E lub tranu a jak się nie ma to olej roślinny. Do zamrażarki i po pięciu minutach karmić małymi porcjami przez 3-4 dni.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-11-26, 12:07
|
|
|
mam jeszcze pytanie czysto teoretyczne jak ryba by nie jadła to jest możliwość dawania pratelu bezpośrednio do wody? i wczoraj wieczorem wyłączyłem brzęczyk i ryba dziś pływa już z resztą czy to mogło być spowodowane zbyt dużą ilością tlenu w wodzie albo tylko to zbieg okoliczności i dwa dni temu podłączyłem lampę uv. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2012-11-26, 16:23
|
|
|
pratel można dawać do wody ale zależy na co!
No i masz jakieś takie glony w akwarium moim zdanie. A glony to z reguły toksyny a toksyny to zmiana zachowania ryb.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-11-27, 09:19
|
|
|
podałem wczoraj pratel tak jak zaleciłeś jest możliwość że ryby się przytruły bo dziś wszystkie siedzą pod anubiasami kolorów nie pozmieniały tylko że są strasznie wystraszone. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2012-11-27, 09:25
|
|
|
Podtrucie pisałem od czego może być.
Adam |
 |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-11-27, 09:34
|
|
|
zauważyłem że na płetwach ryb zaczęło się pokazywać coraz więcej białych krost oraz parę na ciele i ryby zaczęły tulić do siebie płetwę piersiową próbowałem to zdrapać z ogona ale nie dawało się więc pobrałem śluz z ogona i pod mikroskop poniżej zdjęcia może ktos powie co to za białe wypryski na rybach się pokazały |
|
|
|
 |
Dun
Imię: Marek
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 388 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2012-11-27, 19:58
|
|
|
Paweł a ruszało Ci sie coś w tym ślizie?? |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-11-27, 20:51
|
|
|
właśnie nie |
|
|
|
 |
gienierator

Imię: Eugeniusz
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 894 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-27, 21:42
|
|
|
Cichy.waw napisał/a: | właśnie nie |
Mała rzecz a cieszy.
pozdro... |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2012-11-28, 08:44
|
|
|
nicienie według mnie - a na ostatnim zdjęciu masz delikwenta rozwalonego po skrobaniu stąd brak ruchu. Białe wypryski to otorbienie miejsca gdzie nicień bądź wyłazi z ciała ryby bądź się umiejscawia. Organizm ryby przeciwdziała broniąc się i otorbia gada. Do tego miejsce to może być pożywką dla innych drobnoustrojów.
Adam |
 |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-11-28, 15:25
|
|
|
Adam a jest możliwość żeby pratel rozpuścić i namoczyć nim granulat? bo pierwszego dnia zjadły mięso z pratelem , jadły ale pluły a teraz to niema szans żeby zjadły. |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2012-12-13, 13:42
|
|
|
Jak z rybami?
Adam |
 |
|
|
|
 |
Cichy.waw
|
Wysłany: 2012-12-13, 23:54
|
|
|
wszystkie jedzą bardzo ładnie i rosną po za jedna, jest lepiej bo coś ta je ale bardzo jest płochliwa cały czas w krzakach siedzi wygląda jak by miała lekko spuchnięty brzuch i lekko oczy wytrzeszczone i myślę czy jej jakiejś kąpieli w pratelu nie zrobić i za uwarzyłem na kiryskach takie banki jak by im się ikra do ciała przykleiła morze jakiś nicień chodzi po ciele ryb? |
|
|
|
 |
adamn

|
Wysłany: 2012-12-14, 13:33
|
|
|
ikra na ciele?
Zdjęcia dawaj
Adam |
 |
|
|
|
 |
|