Przepisy na mixy |
Autor |
Wiadomość |
porlock
Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 646 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-03, 22:05
|
|
|
To ze od dawna sie tak robi to nie znaczy ze to dobrze kiedyś ryby się skarmiało bezpośrednio samym mrożonym sercem ucieranym na tarce i tez wszyscy myśleli ze tak trzeba, po za tym nie każdy daje parę torebek papryki do miksu to są na szczęście tylko przypadki a nie reguła.
Jak już pisałem wcześniej
"wg mnie sproszkowanej papryki powinno byc kilka gram, a nie kilka torebek, ot mój pkt widzenia który uzasadniłem, najlepiej jak potrafiłem. "
i lepiej nie potrafię :) jeśli kogoś przekonałem git, a jak nie.. no cóż jego ryby jego woda i jego papryka dla mnie tez koniec. |
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-03-03, 22:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-03-04, 12:15
|
|
|
porlock napisał/a: | Widze ze poziom ignorancji wzrasta . |
chyba nie przystoi na TYM FORUM takich słó używać pod czyimś adresem. Jak Ci nei pasuje to pisz na priva lub załatw interlokutora w oparciu o FAKTY.
Teraz FAKTY:
porlock napisał/a: |
Dotarłem do opracowań które re mówią ze 5000UI na kilo .....kolega sypie 3 torebki po 60g,....
No i jeszcze jedno.. gdzie w amazonce dyskowiec znajdzie takie ilości witaminy A.. no nie znajdzie .. proste wnioski pozostawiam czytającym :) |
- ja mam opracowania tyczące suchej karmy co to witaminy A mają w kilo 6000-8000 jak widać więcej niż Twoje dane
- ponieważ tu jest papryka sucha to .. odniesienie do tego co jest w naturalnym produkcie nijak się ma. Dlaczego ktoś spyta? Bo susz jest w wysokiej temperaturze uzyskiwany w czasie produkcji a każdy chyba wie, że witamina A szczególnie jest podatna na wysokie temperatury. Przykładowo w 120 rozkłada się natychmiast. Do tego podatna jest na światło i też się rozkłada. No i szybko się utlenia a jak wiemy co w paczce i ile leży jak składowane w sklepie to już inna bajka. Dodawanie suchego składu papryki dodaje tylko i wyłącznie kolorytu rybie a nie zaspokaja jej zapotrzebowanie w witaminy.
- gdzie w amazonce dyskowiec znajdzie takie ilości witaminy A.. no nie znajdzie .. proste wnioski pozostawiam czytającym :) -- no jak nie znajdzie? Nawet nie musi szukać bo w każdej wioślarce czy innym liścionogu żywiącym się glonami jaką zeżre jest jej cała masa. Dodatkowo karoten zjadany przez rybę w jej jelicie przekształca się w witaminę A.
Mój punkt widzenia teraz: jak ktoś przedstawia tu przepisy to ma sprawdzone na własnej d.... Jak ryby rosną i się trą to chyba najlepszy dowód na to, ,że mix jest dobry a nie firmowe g... jak nie ma kłopotów z rybami taki mix żrącymi to czego tu szukać?
porlock napisał/a: | Bartku, masz racje stary jakieś będą, jak Adam pisał "Witamina A
jest odporna zarówno na gorąco, jak i niską temperaturę" |
ja się mnie cytuje to w całości a tam winno być tak:
"Witamina A
jest odporna zarówno na gorąco, jak i niską temperaturę oraz bardzo łatwo się utlenia. Dlatego w produktach suszonych z czasem ulega rozkładowi." gorąco to jak nam jest ciepło jakieś 30-40 stopni. Do tego się utlenia im drobniejszy susz tym szybciej.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 12:12 jest chwila -jest przepis mixa z dziczyzny
|
|
|
SKĹADNIKI
1kg serca z sarniny
250g szpinaku mrożonego
250g dorsza-filet
1 banan w całości
1 duża czerwona papryka
1 jabłko-całe
2 ząbki czosnku
3saszetki wibowitu-truskawka
witaminy A,D,E,K+NOĹNIK-ROZPUSZCZALNIK czyli 1łyżka stołowa tranu
Sposób wykonania
Mięso myjemy następnie sprawiamy,czyli wycinamy żyłki by uzyskać czyste mięsko. Mięso mielimy 3x przez średnie sitko. Następnie mielimy rybę,owoce. szpinak zalewamy wrzątkiem na sitku i odsączamy wodę-też mielimy. Wszystkie w/w składniki łączymy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Gotowego miksa porcjujemy w woreczki rozgniatamy wałkiem na grubość ok 0,5 cm by łatwiej się łamały po zamrożeniu. Przed podaniem łamiemy odpowiednią ilość rozmrażamy i podajemy do skarmienia. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-01-09, 12:49
|
|
|
Ja daje paprykę w proszku |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 14:18 dobry pomysł
|
|
|
następnym razem też dodam .pozdrawiam |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 14:21 pytanie
|
|
|
widziałem u Ciebie czerwone ryby jaka to odmiana?pozdrawiam |
|
|
|
|
jarko
Imię: Jarek
Wiek: 44 Dołączył: 13 Gru 2014 Posty: 77 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-01-09, 14:46
|
|
|
co myślicie żeby zamiast żelatyny dodać jajko?bo mam rozumieć że żelatyna po to żeby się mix nie rozpadał tak? |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-01-09, 15:13
|
|
|
Dokładnie tak a z jajem może być rórznie . |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
Sylwester
Imię: Sylwester
Wiek: 52 Dołączył: 09 Sty 2013 Posty: 189 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 2015-01-09, 15:33
|
|
|
Tak, jajko ci tak nie zwiąże jak żelatyna. |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 16:24
|
|
|
juras-napiszesz jaka masz odmiane tych czerwonych ryb?pozdrawiam |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-01-09, 16:27
|
|
|
Wejdź w galerie. RP |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 16:46 potrzebuje oswiecenia
|
|
|
PRZEPRASZAM-ale co to jest Rp i gdzie szukać? |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 16:48
|
|
|
jarko napisał/a: | co myślicie żeby zamiast żelatyny dodać jajko?bo mam rozumieć że żelatyna po to żeby się mix nie rozpadał tak? |
ja dodaję jajko i jest ok trzyma się i nie męci wody. |
|
|
|
|
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2015-01-09, 17:00
|
|
|
RP - Red Passion |
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2015-01-09, 17:10
|
|
|
jab75 napisał/a: | RP - Red Passion |
ok dzięki-byłem już w galeri JURASA. już jestem troszkę mądrzejszy,ale nadal zielony w nazwach |
|
|
|
|
|