DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2012-12-11, 14:15
co może być przyczyną
Autor Wiadomość
adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-17, 20:42   

Jak je po wywaleniu wszystkiego zdezynfekujesz perhydrolem w ilości 20 - 40 ml na litr i w rękawiczkach gumowych przemyjesz całe kilka razy gąbką.
Potem zostawić całość na dzień (roztwór wytłucze wszystko z dna) to po 24 h zalewasz wodą 10 litrów jeszcze raz myjesz i wylewasz. Potem 48 na sucho i od nowa urządzasz.
I dla pewności jak wlejesz wody na centymetr to dać kwasu tyle co do zakwaszenia całego zbiornika pełnego. tak niech czeka z godzinę ido pełna na zdrowie.
Adam

chomikbilgoraj 

Imię: Bogdan
Wysłany: 2012-12-19, 10:00   

i znowu pytanie ,po świętach biorę się za dezynfekcję perhydrolem jak go dostanę ,całego zbiornika ogólnego . ale czym rośliny piach i oświetlenie potraktować też perhydrolem? i najważniejsze mam 6 dorosłych dysków po około 17cm i 10 małych jakieś 8-10cm koło 100neonów ze 20 krewetek ,20 otosków 10 kirysków 2duże sturisomy 20cm. 1 L190 koło 15cz 6 kosiarek po 6-7cm i teraz na czas porządków w ogólnym dać je wszystkie o jednego zbiornika zastępczego posiadam 125l i 25l czy podzielić rybki tak aby przez jakiś tydzień nie padły myślę ze tydzień starczy bo ok 3dni na dezynfekcje itp , no i ze3-4dni na dojrzewanie nowego :?:

:-D udało się dostać perhydrol w sklepie myśliwskim 0.5l 30% 15zł

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-20, 13:47   

Koledzy to czym potraktować piach i roślinki :?:

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2012-12-20, 14:22   

Piach to albo piekarnik albo przynajmniej gotowanie. Co do roślin to różne sposoby. Jest wątek o tym..

pozdr

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-21, 11:19   

OK. ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy taka obsada w 125l przetrzyma tydzień

adamn 

Wysłany: 2012-12-21, 15:13   

jak u mnie 8 x 18 cm wytrzymuje to te Twoje też wytrzymają o ile bedzie natleniania a nie dozowania wody.
Adam

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-23, 13:49   

:-( Czy pokrywa robiona z dibondu i pcv spienionego klejona jakimś klejem do plastiku i żywicą epoksydową następnie pomalowana farbą w sprayu może być przyczyną chorób bo znowu rybki jak by zatrute a parametry wody w normie , rybki stoją bez ruchu czasami na bok ich kładzie ,nie reaguje nawet jak się ją dotyka a dzień wcześniej było ok . jak by nie oddychała bardzo powoli to by można było pomyśleć że nie żyje :-(

adamn 

Wysłany: 2012-12-23, 15:03   

kiedyś dawno dawno temu kleiłem styropian do sufitu klejem do niego przeznaczonym - chyba jakiś polimerowy. Na drugi dzień rano :shock: na trzecim piętrze będącym na wysokości 180cm zobaczyłem parę blu diamont z małymi jakieś 180 sztuk ja mały paznokieć leżącą na boku i bez cienia życia. Dwie inne niżej normalnie. No i kiedyś też jak się parkiet cyklinowało i malowało to podtrułem za dnia, ale lakier ten co wtedy używany był wszystko truł na śmierć.
Adam

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-24, 09:39   

:-D tło wyciągnięte pokrywa orginalną plastik założona węgiel w filtrze wygląda lepiej troszkę żywsze ,
a dzisiaj pod choinką znajdę mikroskop to znowu będę wam dokuczał pytaniami :-D

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-24, 13:36   

Jak znajdziesz mikroskop to proponuję dział mikroskop okupować, co to za przyjemność jak Ci wszystko na tacy położą. Ambitnym trza być i samemu się trochę pod szlifować - satysfakcja większa :->

adamn 

Wysłany: 2012-12-24, 15:08   

chomikbilgoraj napisał/a:
:-D tło wyciągnięte pokrywa..:-D

To one było w zbiorniku?
Adam

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-25, 09:47   

Tak było tło w zbiorniku wcześniej kazałeś wyciągnąć ale dopiero teraz znalazłem więcej czasu aby to zrobić
Adam jaki czas potrzebny po kąpieli w lewamisolu żeby zastosować przepis nr8

Mirek06 

Imię: Mirek
Wysłany: 2012-12-25, 11:39   

Ja nie chcę gdybać ale mam pokrywę ze spienionego pcv i nic rybciom nie jest.Podejrzewam to tło w środku akwarium

chomikbilgoraj 

Wysłany: 2012-12-25, 14:05   

Mirek06 napisał/a:
Ja nie chcę gdybać ale mam pokrywę ze spienionego pcv i nic rybciom nie jest.Podejrzewam to tło w środku akwarium

tło mam od trzech lat i nigdy nie miałem problemu wszystko się zbiegło restart nowe rybki bez kwarantanny i roślinki pokrywa klejona i sam nie mogę dojść co morze być przyczyną . to powoli wykluczam . pokrywa była klejona różnymi klejami i żywicą potem pomalowałem farbą w sprayu , może to ta farba , bo jak otwieram pokrywę to skropliny do akwarium trafiają i potem te dziwne objawy. :-( albo coś przywlokłem i tak co tydzień się ujawnia .

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-25, 14:21   

chomikbilgoraj napisał/a:
Tak było tło w zbiorniku wcześniej kazałeś wyciągnąć ale dopiero teraz znalazłem więcej czasu aby to zrobić
Adam jaki czas potrzebny po kąpieli w lewamisolu żeby zastosować przepis nr8

?
Cytat:
NAJWAĹťNIEJSZE:
pod żadnym pozorem nie łączyć leków między sobą oraz nie dawać, gdy był używany wcześniej levamizol. Nie należy też leków zawierających prazikwantel łączyć z levamizolem.

Lewamizol na nicienie przepis nr 8 też.

Odpowiedz do tematu