Przesunięty przez: adamn 2012-12-11, 14:15 |
co może być przyczyną |
Autor |
Wiadomość |
chomikbilgoraj
Imię: Bogdan
|
Wysłany: 2012-12-29, 11:00
|
|
|
adamn napisał/a: | dyski temperatura i metro do żarcia
pozostałe mniejsze akwarium i metro do wody
Proste jak kabanos.
Adam |
Wolałem sę upewnić czy dobrze zrozumiałem niż popełnić znowu jakąś gafę |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-29, 11:15
|
|
|
Widać jak ja lubisz kabanosy
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2012-12-30, 21:47
|
|
|
Drugi dzień metro w karmie dzisiaj temperatura dobiła 35stopni, ale paletki dzisiaj mają apetyt aż się biły o jedzonko wcześniej bardzo apatycznie , jak na razie straty to tylko 1 otosek ,jutro mam mieć więcej metra to do wody dodam ,bo miałem tylko 2 tabletki dlatego w karmie tylko , pod mikroskopem też zmiana wiele mniej wiciowców i strasznie powolne , w całej próbce ruchomych naliczyłem tylko 5 , albo jest lepiej albo tak mi się trafiło. |
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2013-01-01, 16:33
|
|
|
Po wiciowcach dzisiaj nie ma śladu ale znowu coś takiego w gówienku było od tej rybci co miała najwięcej wiciowców a kupka była taka twarda że nie mogłem z płaszczyć szkiełkiem nakrywkowym aby prześwietlić mikroskopem jak by piaskiem robiła kupy |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-01, 17:15
|
|
|
Nicienie. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-01, 20:18
|
|
|
jak ręcznikiem czy ścierką szkiełka wycierasz to masz drobinę włókna czerwonego. Sprężynki to glony. Szkoda że nie podajesz powiększeń. Jak te niby nicienie - 4 zdjęcie - robiłeś na mniejszym a potem większym powiększeniu to to samo. Nicienie się by ruszały a jak wylinka to zawsze poszarpana przez robala i bakterie.
FILM i zawsze powiększenia podawać. A leczył TY już nicienie bo nie pamiętam? masz wielką 5-kę
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2013-01-01, 21:34
|
|
|
adamn napisał/a: | A leczył TY już nicienie bo nie pamiętam? masz wielką 5-kę
Adam |
wcześniej dawałem lewamisol ale jeden raz, powiększenie nie wiem jak podać bo nie wiem ile ma kamerka na soczewkach w mikroskopie to 10x i 40x z filmikami mam problem 10sekund filmiku to 0.9GB nie mogę wstawić a na youtube wysyła 4 godziny i przerywa ze błąd za dużą, niestety nie znam się na komputerach i nie potrafię zmienić zapisywania filmików .skąd glon w kupie zjadła rybcia glony ??
uf myślałem że jeszcze jakieś tasiemce się przyplątały
dzisiaj odłowiłem wszystko i dałem do 125l sterylnego oczywiście z nową dawką metra 5g neony zaczęły padać jeden za drugim chyba z temperatury bo była 34 ale oprócz tego niektóre neony rozdęte i wytrzeszcz oczów ale tylko u nie których neonów one właśnie zaczęły padać
filtry kubełkowe pracują na perhydrolu jutro gruntowna dezynfekcja ogólnego perhydrolem i grzanie piachu w piekarniku 250stopni C tylko ile czasu tak piec ? roślinki też potraktuje perhydrolem ,chyba że padną to nie będę . |
Ostatnio zmieniony przez chomikbilgoraj 2013-01-02, 09:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
grigor
Imię: Grzegorz
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 83 Skąd: Wola Radziszowska
|
Wysłany: 2013-01-02, 00:27
|
|
|
neony to chyba zczely padac ale od za duzej dawki leku bo jak dales 5g to chyba troche za duzo, z tego co adamn podaje w przepisie to na 100 l powinno sie dac 1,5 g metronidazolu |
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2013-01-09, 19:59
|
|
|
Na parę dni zamilkłem bo nic się nie działo dzisiaj drugi dzień drugiej tury metronidazolu tym razem w karmie , rybki ok nabrały koloru spokojne i z apetytem dlatego zdecydowałem się na metronidazol w karmie , wszystko było by git gdyby nie to ze dzisiaj wziąłem kupkę pod mikroskop , wiciowce nadal są tyle ze o wiele mniej ale znalazłem jeszcze coś takiego chyba 10x większe od wiciowca powiększenie pod mikroskopem to kamerka i obiektyw 40x nie wiem jakie to powiększenie , to coś cały czas się porusza i zmienia kształty z takiego jak na fotce do okrągłego |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-09, 20:05
|
|
|
Na wiciowca trza czasem zrobić kilka kuracji zanim się go wykończy.
Stwór ze zdjęcia, to Tetrahymena, ale głowy nie dam :) Najwyżej mnie Adam naprostuje.
http://www.discusforum.ad...topic.php?t=396 |
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2013-01-09, 21:52
|
|
|
prawie identyczny ruchami przypomina pijawkę ze stawu,filmik na tej stronce co umieszczony ja tego u siebie nie zauważyłem takiego otworu gębowego, kształty takie same s okrągłych wyciąga się do jak opisał Adam do gruszkowych.
teraz czekam na odpisanie Adama co on myśli. |
|
|
|
|
adamn
|
|
|
|
|
andzio65
Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2013-01-16, 04:37
|
|
|
Jeśli masz mikroskop biolux to kamerka ma 640x480 pixeli.
Gdzieś znalazłem jakieś przykładowe filmy z tego zestawu z podanym powiększeniem, a wychodziło z tego, że kamerka ma powiększenie x15.
W zestawienu z obiektywami jakie ten mikroskop posiada, daje to powiększenia:
4x 15 = 60 razy
10x 15 = 150 razy
40 x 15 = 600 razy
Jeśli podasz pwiększenie to prawdopodobnie Adam z doświadczenia będzie mógł orzec widząc na zdjęciu powiększonego gada, czy mniej więcej powiększenie podane zgadza sie z tym co faktycznie widać. |
|
|
|
|
chomikbilgoraj
|
Wysłany: 2013-01-17, 18:48
|
|
|
andzio65 napisał/a: | Jeśli masz mikroskop biolux to kamerka ma 640x480 pixeli.
Gdzieś znalazłem jakieś przykładowe filmy z tego zestawu z podanym powiększeniem, a wychodziło z tego, że kamerka ma powiększenie x15.
W zestawienu z obiektywami jakie ten mikroskop posiada, daje to powiększenia:
4x 15 = 60 razy
10x 15 = 150 razy
40 x 15 = 600 razy
Jeśli podasz pwiększenie to prawdopodobnie Adam z doświadczenia będzie mógł orzec widząc na zdjęciu powiększonego gada, czy mniej więcej powiększenie podane zgadza sie z tym co faktycznie widać. |
wielkie dzięki nie wiedziałem jakie ma powiększenie kamerka dlatego nie pisałem ale teraz już wiem jeszcze jak by ktoś wiedział jak nagrywać w mniejszej rozdzielczości nigdzie nie znalazłem ustawień a filmik 10sekundowy zajmuje prawie 2Gb |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-17, 18:56
|
|
|
Kamera do bioluxa ma powiększenie 10x. |
|