Wkład z żywicą jonowymienną. |
Autor |
Wiadomość |
jol.anta
Imię: Jola
Wiek: 67 Dołączyła: 30 Gru 2012 Posty: 224 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2013-01-16, 15:17 Wkład z żywicą jonowymienną.
|
|
|
Witam!
Korzystam z własnego ujęcia wody / KH 8 GH 9/. Dołożenie do istniejącego systemu filtracji wkładu z żywicą jonowymienną EKO-DAFI / atest PZH HK/W/0671/01/2004/ zapewne zmniejszyłoby twardość węglanową. Mam jednak wątpliwości czy nie pojawią się w nadmiarze inne jony, które dyskwalifikowałyby tę wodę . Może ktoś " przerabiał" już ten temat?
Pozdrawiam - Jola |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił. |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-01-16, 17:12
|
|
|
myślę że nie masz zbytnio co kombinować bo parametry nie nie najgorsze nie na takich ludzie ryby trzymają i jest git |
_________________ sorry taki mamy klimat |
|
|
|
|
ZIOMAL
Imię: Mietek
|
Wysłany: 2013-01-16, 21:35
|
|
|
Posiadam taką maszynkę Cosmo Water Home musiałem kupić bo na moim terenie woda ma parametry GH 29 KH14 i lekko się waha o 1 -2 stopnie niemieckie raz w górę raz w dół . Używam jej od 2 lat i ustawiłem ją na parametry GH 5 a KH spadło tylko na 12 i nie da się nic z tym zrobić . Dyski trzymam w tej wodzie już ponad rok i wszystko jest ok . Nie robiłem pomiarów specjalistycznych tylko ogólne dostępne w akwarystyce i nie widzę jakichś problemów w akwarium rośliny rosną i ryby też mają się dobrze . Na twoim miejscu nic bym nie kombinował bo mija się to z celem [ koszt zakupu wysoki ] a nie ma takiej potrzeby bo parametry nie są takie złe . |
|
|
|
|
jol.anta
|
Wysłany: 2013-01-16, 23:25
|
|
|
W takim razie posłucham rad i zostawię jak jest. Dzięki za podpowiedzi. |
|
|
|
|
andzio65
Imię: Andrzej
Pomógł: 4 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 82 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 2013-01-17, 02:58
|
|
|
Jolu, ja mam taką wodę i leję 100% kranu. Jedyna modyfikacja to dolewam kwasu, aby zbić kh do ok. 2°N. To pozwala na utrzymanie w zbiorniku ph <7,0. Oczywiście woda przygotowana wcześniej w beczce i napowietrzana po dodaniu kwasu.
A RO leży sobie spokojnie pod umywalką. |
|
|
|
|
jol.anta
|
Wysłany: 2013-01-17, 15:43
|
|
|
No właśnie dlatego pytałam, bo przy takim KH pH utrzymuje mi się ok. 7,2. A ten kwas to HCl? |
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-02-13, 16:24
|
|
|
Podepnę się pod temat.
Czy zastosowanie żywicy jonowymiennej w taki sposób miałby sens?
Chodzi o to aby "nie produkować odpadu".
Amatorski rysunek poglądowy w załączniku. |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2013-02-13, 16:28
|
|
|
ja tak kiedyś robiłem za kolumnę używałem plastikową butelkę do której wkładałem wate i zasypywałem żywica ale katjonitową , przez która cienkim strumieniem przepuszczałem wodę az do momentu jej zużycia , odpadów nie było . Nie wiem czy to będzie podobny efekt |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-02-13, 16:34
|
|
|
Pamiętacie może symbole tych żywic. Mam dostęp do Mb20 i Mb400. Czy sie nada?? |
|
|
|
|
plakat
Imię: Artur
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 126 Skąd: St. Albans
|
Wysłany: 2013-02-13, 22:49 Re: Wkład z żywicą jonowymienną.
|
|
|
jol.anta napisał/a: | Witam!
Korzystam z własnego ujęcia wody / KH 8 GH 9/. Dołożenie do istniejącego systemu filtracji wkładu z żywicą jonowymienną EKO-DAFI / atest PZH HK/W/0671/01/2004/ zapewne zmniejszyłoby twardość węglanową. Mam jednak wątpliwości czy nie pojawią się w nadmiarze inne jony, które dyskwalifikowałyby tę wodę . Może ktoś " przerabiał" już ten temat?
Pozdrawiam - Jola |
Jakbym miał taką wodę w kranie to byłaby rewelacja. Nie ma co kombinować w Twoim przypadku.
Odnośnie żywic to polecam przeczytać:
http://demo.un.pl/solniczka/artykuly/twardosc2.htm
W zasadzie to temat rzeka i stosujac zywice można modyfikować wode w zasadzie dowolnie.
Niestety obsługa kolumn ze złozem zmiekczającym jest po prostu pracochłonna, gdy chcemy tej wody sporo, więc prędzej czy później i tak każdy kończy na RO.
Jeśli potrzeba wody tylko do rozmnażania lub małych podmian to według mnie żywica jak najbardziej ale w przypadku większych ilości to nie ma większego sensu bawić się żywicami.
Zanim weźmiemy się za żywicę to wypada tez wiedzieć jak działają i na podstawie tego co chcemy uzyskać zadecydować czy ich użycie ma w ogóle sens. |
|
|
|
|
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2013-02-19, 20:22
|
|
|
Ja dostałem używany kationit z wejściem i wyjściem na węże . Zawartość została zregenerowana w soli kamiennej niejodowanej . Do uzdatnionej wody dodaje kwas solny ( lub nie ) i do akwa . W taki sposób nie mam strat wody mimo braku wodomierzy . |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-19, 20:35
|
|
|
należy wiedzieć, że są anionity i kationity. Jedne łapią co innego a drugie co innego i mamy wtedy ..
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
jab75
Imię: Jacek
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 548 Skąd: PL
|
Wysłany: 2013-02-19, 21:48
|
|
|
adamn napisał/a: | są anionity i kationity. |
A gdzie szukać jakiś szczegółowych informacji . Chyba że Masz ochotę coś na ten temat napisać . |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-19, 21:52
|
|
|
Ja to mam ochotę by wszystko na tym FORUM było w zasięgu ręki. NO ale jak inni nie kwapią się do roboty to .. trzeba czekać. Może za dwa lub trzy lata się wyrobię a wtedy opisze co i jak szczegółowo z rysunkami a temat będzie: sprzęt do zmiękczania wody i wychwytywania .... I nawet swój cud techniki opiszę w szczegółach na kilka stron. Tak jak Andriu
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Więcek
Pasjonat
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 346 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-02-19, 22:13
|
|
|
adamn napisał/a: | I nawet swój cud techniki opiszę w szczegółach na kilka stron. |
A wiesz że mi chodzi to po głowie. Wszak Twój patent był powodem do namalowania rysunku jak przez pierwszoklasistę. |
_________________ ''Nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem,,
A.Einstein. |
|
|
|
|
|