DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Wkład z żywicą jonowymienną.
Autor Wiadomość
jol.anta 

Imię: Jola
Wysłany: 2013-01-16, 15:17   Wkład z żywicą jonowymienną.

Witam!
Korzystam z własnego ujęcia wody / KH 8 GH 9/. Dołożenie do istniejącego systemu filtracji wkładu z żywicą jonowymienną EKO-DAFI / atest PZH HK/W/0671/01/2004/ zapewne zmniejszyłoby twardość węglanową. Mam jednak wątpliwości czy nie pojawią się w nadmiarze inne jony, które dyskwalifikowałyby tę wodę . Może ktoś " przerabiał" już ten temat?
Pozdrawiam - Jola

michal.l 

Imię: Michał
Wysłany: 2013-01-16, 17:12   

myślę że nie masz zbytnio co kombinować bo parametry nie nie najgorsze nie na takich ludzie ryby trzymają i jest git

ZIOMAL 

Imię: Mietek
Wysłany: 2013-01-16, 21:35   

Posiadam taką maszynkę Cosmo Water Home musiałem kupić bo na moim terenie woda ma parametry GH 29 KH14 i lekko się waha o 1 -2 stopnie niemieckie raz w górę raz w dół . Używam jej od 2 lat i ustawiłem ją na parametry GH 5 a KH spadło tylko na 12 i nie da się nic z tym zrobić . Dyski trzymam w tej wodzie już ponad rok i wszystko jest ok . Nie robiłem pomiarów specjalistycznych tylko ogólne dostępne w akwarystyce i nie widzę jakichś problemów w akwarium rośliny rosną i ryby też mają się dobrze . Na twoim miejscu nic bym nie kombinował bo mija się to z celem [ koszt zakupu wysoki ] a nie ma takiej potrzeby bo parametry nie są takie złe .

jol.anta 

Wysłany: 2013-01-16, 23:25   

W takim razie posłucham rad i zostawię jak jest. Dzięki za podpowiedzi.

andzio65 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-01-17, 02:58   

Jolu, ja mam taką wodę i leję 100% kranu. Jedyna modyfikacja to dolewam kwasu, aby zbić kh do ok. 2°N. To pozwala na utrzymanie w zbiorniku ph <7,0. Oczywiście woda przygotowana wcześniej w beczce i napowietrzana po dodaniu kwasu.
A RO leży sobie spokojnie pod umywalką.

jol.anta 

Wysłany: 2013-01-17, 15:43   

No właśnie dlatego pytałam, bo przy takim KH pH utrzymuje mi się ok. 7,2. A ten kwas to HCl?

Więcek 
Pasjonat

Imię: Piotrek
Wysłany: 2013-02-13, 16:24   

Podepnę się pod temat.

Czy zastosowanie żywicy jonowymiennej w taki sposób miałby sens?
Chodzi o to aby "nie produkować odpadu".
Amatorski rysunek poglądowy w załączniku. :mrgreen:

A.Einstein.

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-02-13, 16:28   

ja tak kiedyś robiłem za kolumnę używałem plastikową butelkę do której wkładałem wate i zasypywałem żywica ale katjonitową , przez która cienkim strumieniem przepuszczałem wodę az do momentu jej zużycia , odpadów nie było . Nie wiem czy to będzie podobny efekt ;-)

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-02-13, 16:34   

Pamiętacie może symbole tych żywic. Mam dostęp do Mb20 i Mb400. Czy sie nada??

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2013-02-13, 22:49   Re: Wkład z żywicą jonowymienną.

jol.anta napisał/a:
Witam!
Korzystam z własnego ujęcia wody / KH 8 GH 9/. Dołożenie do istniejącego systemu filtracji wkładu z żywicą jonowymienną EKO-DAFI / atest PZH HK/W/0671/01/2004/ zapewne zmniejszyłoby twardość węglanową. Mam jednak wątpliwości czy nie pojawią się w nadmiarze inne jony, które dyskwalifikowałyby tę wodę . Może ktoś " przerabiał" już ten temat?
Pozdrawiam - Jola

Jakbym miał taką wodę w kranie to byłaby rewelacja. Nie ma co kombinować w Twoim przypadku.

Odnośnie żywic to polecam przeczytać:
http://demo.un.pl/solniczka/artykuly/twardosc2.htm

W zasadzie to temat rzeka i stosujac zywice można modyfikować wode w zasadzie dowolnie.
Niestety obsługa kolumn ze złozem zmiekczającym jest po prostu pracochłonna, gdy chcemy tej wody sporo, więc prędzej czy później i tak każdy kończy na RO.
Jeśli potrzeba wody tylko do rozmnażania lub małych podmian to według mnie żywica jak najbardziej ale w przypadku większych ilości to nie ma większego sensu bawić się żywicami.

Zanim weźmiemy się za żywicę to wypada tez wiedzieć jak działają i na podstawie tego co chcemy uzyskać zadecydować czy ich użycie ma w ogóle sens.

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-02-19, 20:22   

Ja dostałem używany kationit z wejściem i wyjściem na węże . Zawartość została zregenerowana w soli kamiennej niejodowanej . Do uzdatnionej wody dodaje kwas solny ( lub nie ) i do akwa . W taki sposób nie mam strat wody mimo braku wodomierzy .

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-19, 20:35   

należy wiedzieć, że są anionity i kationity. Jedne łapią co innego a drugie co innego i mamy wtedy ..
Adam

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-02-19, 21:48   

adamn napisał/a:
są anionity i kationity.

A gdzie szukać jakiś szczegółowych informacji . Chyba że Masz ochotę coś na ten temat napisać .

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-19, 21:52   

Ja to mam ochotę by wszystko na tym FORUM było w zasięgu ręki. NO ale jak inni nie kwapią się do roboty to .. trzeba czekać. Może za dwa lub trzy lata się wyrobię a wtedy opisze co i jak szczegółowo z rysunkami a temat będzie: sprzęt do zmiękczania wody i wychwytywania .... I nawet swój cud techniki opiszę w szczegółach na kilka stron. Tak jak Andriu ;-)
Adam

Więcek 
Pasjonat

Imię: Piotrek
Wysłany: 2013-02-19, 22:13   

adamn napisał/a:
I nawet swój cud techniki opiszę w szczegółach na kilka stron.

A wiesz że mi chodzi to po głowie. Wszak Twój patent był powodem do namalowania rysunku jak przez pierwszoklasistę.

A.Einstein.

Odpowiedz do tematu