DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczna podmiana wody
Autor Wiadomość
Marcin_P_ 

Imię: Marcin
Wysłany: 2012-11-30, 07:51   Automatyczna podmiana wody

Witam
Chciałbym przedstawić sposób na wykonanie automatycznej podmiany wody w naszych akwariach
przykładowe części, można zastąpić tańszymi w miarę możliwości.

http://allegro.pl/elektro...2814510072.html
http://allegro.pl/program...2831151099.html
http://allegro.pl/przekaz...2809264218.html szt2
http://allegro.pl/elektro...2805808200.html szt2

Logika układu

Czasówka ma zaprogramowany dzień i godzinę kiedy ma się zacząć cykl wymiany oraz kiedy ma wyłączyć układ po wymianie.
Czujnik CP po podaniu napięcia z czasówki odrazu zaczyna wylewac wodę z akwarium, gdy zejdzie poniżej minimum ustalonego długością elektrod przełączy się na napełnianie a dwa przekaźniki zablokują układ przed kolejnym wylewaniem. Gdy nalewanie dojdzie do max ustalonego przez najkrótszą elektrodę Cp przełączy na wylewanie ale zblokowane przez przekaźniki wiec układ czeka na wyłączenie przez czasówkę.
Jak coś niejasno napisałem proszę o pytania.

koszt zbudowania ukladu
czujnik poziomu 50pln
czasówka 23,80pln
przekaźniki 19 pln x2 (są tańsze innych firm w hurtowniach elektrycznych)
elektrozawory 12,10 pln x2
przewody nie ujete w wycenie i połączenia hydrauliczne
suma za układ elektryczny 136pln

Może ktoś skorzysta.

2805808200.jpeg
elektrozawór
Plik ściągnięto 62 raz(y) 26,09 KB

czas.jpeg
czasówka
Plik ściągnięto 43 raz(y) 40,1 KB

czujnik.jpeg
czujnik poziomu
Plik ściągnięto 809 raz(y) 16,22 KB

przek.jpeg
przekaźniki
Plik ściągnięto 58 raz(y) 14,21 KB

Schemat.JPG
Schemat połączeń
Plik ściągnięto 122 raz(y) 26,75 KB

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-11-30, 19:21   

Testowałeś ten układ czy to tylko projekt??

Marcin_P_ 

Wysłany: 2012-11-30, 19:56   

Taki układ pracuje u mnie tyle że zamiast przekaźników i czasówki jest sterownik logo.
Logika układu jest taka sama.
Zawory od pralki są niezawodne 3 lata pracowały na poprzednim akwarium, i teraz po restarcie nadal sprawne.

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2012-11-30, 21:22   

1 - z czego sa wykonane i jak zamontowane sondy czujnika poziomów
2 - jak sa podłączone pompy wpompowujace i wypompowujace wodę

Marcin_P_ 

Wysłany: 2012-11-30, 21:46   

Witam
Elektrody są z pręta nierdzewnego przykręcone do zwykłej kostki łąceniowej która jest zamocowana do pokrywy akwarium.

http://allegro.pl/m2-pret...2829944695.html
http://allegro.pl/kostka-...2820350103.html

pomp dodatkowych nie ma, napełnianie elektrozawór zamontowany przed filtrem RO, a opróznianie trójnik na wylocie z filtra zew.

IMAG1030M.jpg
Zasilanie RO
Plik ściągnięto 66 raz(y) 73,31 KB

Ostatnio zmieniony przez Marcin_P_ 2012-12-01, 15:21, w całości zmieniany 3 razy  

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2012-11-30, 23:04   

Ja musiałbym przynajmniej zastosowac pompę do wypompowania wody. Rozumiem, że wystarczyłoby włączyć pompę w obwód zamiast jednego z zaworów i załatwi to sprawę.

A jakie są "szanse" na awarie takiego układu?

Marcin_P_ 

Wysłany: 2012-12-01, 08:18   

Awaryjność układu nie do określenia.
Mi się nie zepsuło nigdy, to nie znaczy że kiedyś nie padnie :)
Czasowo jest ograniczone działeanie układu na tyle ile potrzeba a nawet jakby sie coś zepsuło to i tak zostanie w akwarium 15cm wody bo rurka od zasysania jest na tym poziomie.
Problem może sie pojawić jak ktoś ma pływające rosliny i sie przykleją do elektrod.

Pompę możesz zastosować zamiast elektrozaworu tylko małej mocy bo sie styki mogą poupalać w cp
Ostatnio zmieniony przez Marcin_P_ 2012-12-01, 20:09, w całości zmieniany 1 raz  

Tombo23 

Imię: Tomek
Wysłany: 2013-05-03, 14:45   

Wszystko ok tylko jak mam 450l akwarium i miał bym ryzykować, że może mi zostać tylko 15 cm wody w akwarium to prawie 300l było by u sąsiadów. Potrzebny by był dodatkowy czujnik z alarmem na podłodze. A są u nas duzo większe akwaria. A tak na serio ciekawy projekt.

UserTech
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-03, 17:27   

Do kompletu brakuje jeszcze schemat hydrauliczny. Aby użytkownicy wiedzieli gdzie masz wpięte zawory. I czy wykorzystujesz siłę pompy obiegowej do otwierania elektrozaworów lub czy tez następuje przy użyciu siły grawitacji.

rob 

Imię: Robert
Wysłany: 2013-08-22, 08:22   Re: Automatyczna podmiana wody

Marcin_P_ napisał/a:
Chciałbym przedstawić sposób na wykonanie automatycznej podmiany wody w naszych akwariach

Pomysł ciekawy i bardzo fajny, mnie też trudno by było biegać z wiaderkami ;-) Widzę w nim jednak 2 zagrożenia:
1. nagle wlewa się do akwarium sporo świeżej wody mogąc zmieniać nagle parametry baniaka. Jeśli jest spreparowana czy z RO, to nie ma sprawy, ale jeśli czysta kranówka to chyba lepiej, żeby się lała powoli.
2. może pojawić się powódź, jeśli czujnik poziomu wody zgłupieje, a wiadomo jak to bywa z elektroniką. Masz duży wypływ wody i możesz nie zdążyć zauważyć, że się przelewa.
U siebie zastosowałem trochę uproszczoną wersję: podłączyłem rurkę bezpośrednio z kranu, przez 2 zawory, w drugim zaworze kulowym przed akwarium zrobiłem lekkie nacięcie, żeby było łatwiej regulować małe przepływy. Jedne reguluje przepływ z grubsza, drugi pozwala na dokładniejszą regulację. Dzięki temu jestem w stanie regulować ilość kropel na minutę, a tym samym szybkość napływu świeżej wody. Bez problemu mogę ustawić podmianę wielkości 10-20l/dobę. Wodę odprowadzam przez syfon (nie zdecydowałem się na dziurę w szkle), który trzeba od czasu do czasu czyścić, żeby się nie zapchał. Nie mam żadnej automatyki, więc nic się nie ma prawa zepsuć, trzeba tylko dbać o drożność syfonu. Jak wyjeżdżam na dłużej, to podmianę zazwyczaj zakręcam (a w zasadzie całą wodę w domu), choć nie zawsze. Jako, że mam mały napływ wody, to zatkanie odpływu nie powoduje nagłej powodzi. W akwa powoli podnosi się poziom wody, co jestem w stanie zauważyć, np. podczas karmienia, wtedy wiem, że syfon się przytkał. Do przemyślenia jest jednak wykonanie u mnie jakiegoś zabezpieczenia w przypadku zbyt wysokiego poziomu wody, które odetnie jej dopływ lub zacznie brzęczeć, żeby zwrócić uwagę.

Odpowiedz do tematu