Wkład z żywicą jonowymienną. |
Autor |
Wiadomość |
Jano
Imię: Jan
|
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2013-02-20, 09:12
|
|
|
Strona przedmiotu została przeniesiona do archiwum. Podeślij nowy link |
|
|
|
|
Jano
|
|
|
|
|
rakoczybartek
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-03-12, 14:10
|
|
|
Witam, żywica to żywica, najważniejsze czym ją się regeneruje, a taki filtr linowy jak na allegro można zrobić samemu z filtra narurowego. Ja żywicę załatwiłem w firmie zajmującej się stawianiem kolumn filtracyjnych zmiękczających itd, koszt niewielki, żywicy ile się chce, ja wziąłem 1 kg, wsypałem to do lekko zmodyfikowanego filtra narurowego. Teraz sedno, jak regenerujemy (przelewamy przeń wodę z rozpuszczoną solą kucheną) to taka żywica zbija nam twardość ogólną, jak regenerujemy roztworem kwasu solnego to zbija twardość węglanową. Zasada jest taka że wpierw trzeba zbić twardość ogólną, a później węglanową.
Jak to w naturze bywa, jak gdzieś zabierzesz to gdzieś trzeba dodać, efektem ubocznym jest wzrost sodu w wodzie.Powyższe informację są moim doświadczeniem a nie wiedzą zaczerpniętą z kąś tam...(zawartość sodu mierzyłem w labolatorium)
Generalnie dużo paprania jest z tymi żywicami, a woda nie jest idealna. Najlepsza woda to taka niekombinowana na siłę, ja mam w kranie GH 12 i KH 8, zbijam tylko wenglanówkę do 0 ( aby zbić ph do 6 ), a ogólną pozostawiam bez zmian i jest oki. |
|
|
|
|
Jano
|
Wysłany: 2013-03-13, 11:05
|
|
|
rakoczybartek napisał/a: | ja mam w kranie GH 12 i KH 8, zbijam tylko wenglanówkę do 0 ( aby zbić ph do 6 ), a ogólną pozostawiam bez zmian i jest oki. |
Ja mam podobnie, GH w kranie 12-14 KH 8, kwasem solnym zbijam KH i tak trzymam ryby.
Jednak w przypadku leczenia, Adam podaje że GH powinno mieć poniżej 10, nie wiem czy przepisy są równie skuteczne w twardościach 12-14. |
|
|
|
|
rakoczybartek
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-03-19, 10:44
|
|
|
Ja wrócę do żywicy i do leczenia zejdę z two poniżej 10, ale po leczeniu kranówka + kwas = two 12, tww 0, ph 6 |
|
|
|
|
jol.anta
Imię: Jola
Wiek: 67 Dołączyła: 30 Gru 2012 Posty: 224 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2013-03-19, 22:50
|
|
|
Bardzo dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tym wątku. Postanowiłam za wiele nie kombinować , kranówka i HCl, Ryby póki co mają się nieżle |
_________________ Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił. |
|
|
|
|
|