Drgawki i biała wydzielina |
Autor |
Wiadomość |
Ruuteek
Imię: Jakub
|
Wysłany: 2012-11-21, 11:37 Drgawki i biała wydzielina
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów - 500l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje - 01.01.2012
- wymiary - 190x 55x 50
- rodzaj (roślinny, sterylny) - ROĹLINY
- rodzaj podłoża - zwykły żwir rzeczny wyparzany
2) Woda:
- kwasowość (pH) - 6,5
- twardość węglanowa i ogólna ....
- wielkość związków azotowych .......
- temperatura wody 28 st C
- częstotliwość i wielkość podmian wody - 10% co 7 dni
- sposób przygotowania wody do podmian - RO
- obsada ryb : 18 Paletek w czym 1 większa okolo 12cm (ona chora), reszta kolo 7cm, Sumy szlkiste 6szt, kirysy Panada, pare Piskorków, 3 glonojady, Tetra - żałobniczka 6 szt, sum rekini, sum nieznany
3) Rodzaj pokarmu:
- suchy granulat + spirulina + płatki dla discusa sredni raz dziennie, serca wołowe z czosnkiem gotowe mrożone, podawane po rozrożeniu 1 x dziennie, były około 2 tygodni temu żywe krewetki (słonowodne) , oraz artemia.
4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.)
Moja największa paletka od około tygodnia zaczęła się chować, 2 -3 dni temu pojawił się na wysokości głowy biały nalot - może wydzielina , niestety nie mam microskopu żeby to zbadać, do dziś ładnie jadła, a dziś już coraz słabiej (jak ma pod pyskiem to może skubnie, może nie ). 2 niniejsze paletki od czasu do czasu ciemniały, ale przechodziło im to samoistnie. Zaobserwowałem jedną rybkę (tetro podobną
Paletka ma "drgawki" co chwilę jakby się trzęsła - poniżej filmik prezentujący ten objaw.
Co dnia objawy się nasilają.
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) ....
Filtr denny, wyciągi z filtra 2 - jeden do kubełkowego filtra, drugi pompa do akwarium, grzałka 300W, 1 mały filtr mechaniczny z gobką , nawożenie CO2 gaszone na noc około 2 bombelków na sekunde mieszane w turbince, wkłady w filtrze kubełkowym : ceramiczny, gabka + żwirek.
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....
Powiększenie obsady paletek o 13 szt jakieś półtora miesiąca temu, choroba dotyczy osobnika mieszkającego prawie rok, przybyło parę drobnych roślin w okresie ost. miesiąca.
Link do video 'chora paletka' na YouTube
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno........
Nic jeszcze nie robiłem- nie podawałem żadnych środków, jakiś czas temu (2 m-c) miałem paletkę z martwicą płetw, płetwy odbudowały się po około 2tygodniach, ale później nagle paletka zdechła. Może ma to związek. |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-11-21, 17:37
|
|
|
Jesteś pierwszy i do tego z Wrcławia to NIC prostrzego by podjechać z rybą odchodami i a minutę wiesz co masz a masz kolorem do zmiany a jak się nie zna twardości to trochę nie tak
Ruuteek napisał/a: |
- twardość węglanowa i ogólna ....
2 -3 dni temu pojawił się na wysokości głowy biały nalot
Paletka ma "drgawki" co chwilę jakby się trzęsła - poniżej filmik prezentujący ten objaw.
Co dnia objawy się nasilają.
nawożenie CO2 gaszone na noc
Powiększenie obsady paletek o 13 szt jakieś półtora miesiąca temu, choroba dotyczy osobnika mieszkającego prawie rok, przybyło parę drobnych roślin w okresie ost. miesiąca.
) miałem paletkę z martwicą płetw, płetwy odbudowały się po około 2tygodniach, ale później nagle paletka zdechła |
dobrze, ze wstawiłeś film i zdjęcie i trzymasz się wzorca dlatego trzeba działać szybko
Masz w zbiorniku za mało tlenu z turbiny czy natleniacza bo na filmie nie widać ani joty kropli powietrza w wodzie. Do tego dajesz CO2 i stąd ryby są podenerwowane i latają jak kot z pęcherzem po zbiorniku. Inaczej je gazujesz CO2
Do tego brak tlenu ryby mają niewyleczone płetwy a TY dokupujesz nowe i bez kwarantanny dodajesz do zbiornika co były padnięcia. Rośliny też bez kwarantanny. No i najważniejsze oprócz martwicy lub też bakterii na płetwach (widać na filmie) to:
- ryby mają dziurawice. A dziurawice powodują wiciowce w 9/10 przypadków a im towarzyszą nicienie. NO a skoro ryby w grzbiecie są jak (chyba każdy to widzi) i ciemne barwy mają to by potwierdzić co masz to zapraszam do siebie jako, żeś z Wrocławia. Telefon Ci wysłałem dzwoń. Akwarium przyzwoite tylko ryby nie takie w mej ocenie. No a jak masz te co napisałem to masz i przywry a wtedy leczenie spowolni przyrost w czasie i zostaną jakie są.
Dzwoń ustalimy co masz przynieść.
Teraz to wywal CO2 i natlenianie na maxa
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
Ruuteek
Imię: Jakub
|
Wysłany: 2012-11-22, 18:11
|
|
|
No więc po wizycie u szanownego kolegi Adamn ustalono:
1) moje gwiazdy mają nicienie jajorodne
2) mają grzyby (nieznane)
3) mają bakterie (nieznane)
4) mają owsiki
Adamn nie stwierdził wiciowców, ani przywr.
Zalecona kuracja / Jesli dobrze zrozumialem / wymiana paletek na nowe ;)
Postanowiłem:
Ponieważ jakiś czas temu zamówiłem SERA BAKTOFORTE i i tak nie mam co z nim zrobić, wypróbuję czy coś pomorze na bakterie.
Jeśli po kuracji nie będzie efektów, zmieniam obsadę.
Jeśli będą spróbuje powalczyć z nicieniami.
Szczególnie istotne uwagi od Adama :
- Pokazał mi paletkę która po 4 miesiącach ma wielkość mojej rocznej ;)
Ode mnie dla Wrocławiaków: Omijać szerokim łukiem giełdę (piątkową) - paletki pochodzą od obu panów, i tu moja uwaga:
od Pana po lewej od wejścia dostałem na pewno jedna z bakteriami (po to zamówiłem SERA jakiś czas temu) a od Pana po prawej od wejścia miały wytrzeszcz.
Ponieważ planuję podleczyć rybki (zakładając że SERA BAKTOFORTE pomoże na bakterie) przydały by się przepisy Adama, a co ciekawe nie widzę na forum żadnego i tu moje pytanie do Administracji forum CO SIÄ DZIEJE???
Materiał zebrany w trakcie diagnozy i procedurę pobrania wycinka zgodnie z prośbą Adama zamieszczam poniżej:
Operacja pobrania skrzeli do badań:
Nicień w odchodach:
Owsiki (drobne włoski które złapały ostrość na tym zdjęciu) :
Jajka nicieni :
Tu chyba chodziło o nicienie / Adam popraw mnie jeśli źle zapamiętałem / :
Wycinek skrzeli zaatakowany przez bakterie (kuleczki) :
Grzyby :
Paletka z ubytkiem w płetwie (nie widać na tym zdjęciu) którego przyczyną jest atak bakteri :
 |
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|