DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
INCIDIN LIQUID - czy się nada do odkażania akwarium?
Autor Wiadomość
HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-02-19, 14:57   INCIDIN LIQUID - czy się nada do odkażania akwarium?

Witajcie

Zjeździłem cała okolicę za Perhydrolem i nigdzie tego nie dostałem. Potrzebuję odkazić akwarium które leżało sobie x czasu na strychu. Generalnie preparatów do odkażania jest cała masa i nie wiem czego mógłbym użyć zamiast Perhydrolu. Pani w sklepie medycznym poleciła mi INCIDIN LIQUID SPRAY, jest to preparat gotowy do użycia. Macie może jakieś doświadczenia z tym specyfikiem? Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze?

Link do produktu:
http://www.ecolab.com.pl/...d&prod_id=10476

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-02-19, 17:19   

Nie miałem styczności z Incidin liquid ale jak nie miałem perhydrolu to używałem "Aquacid pH minus" firmy Tropical. Do odkażania sprzętu używam chloraminy z Tropicala.

jab75 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-02-19, 18:27   

Woda utleniona to to samo co perhydrol tylko stężenie jest 10 razy mniejsze . Pozdrawiam
P.S. Kupisz w aptece

HoRuS 

Wysłany: 2013-02-19, 19:14   

Tak, wiem że woda utleniona to roztwór 3% a perhydrol 30%. Bardziej chodziło mi porównanie do innych środków odkażających. Które tak a które nie i dlaczego.

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-02-19, 19:22   

HoRuS napisał/a:
Tak, wiem że woda utleniona to roztwór 3% a perhydrol 30%. Bardziej chodziło mi porównanie do innych środków odkażających. Które tak a które nie i dlaczego.

Po czyszczeniu szkła aquacidem spróbowałem perhydrolem wyczyścić to czego aquacid nie dał rady usunąć, zdziwiłem się ponieważ perhydrol nie dał rady wyczyścić więcej, także mogę go polecić. Nie twierdzę że aquacid jest lepszy od perhydrolu.

kixer 

Imię: Romek
Wysłany: 2013-02-19, 20:26   

tez się podłącze. kwasem zdezynfekuje akwarium? silikon to wytrzyma?
ja również za perhydrolem biegałem, ale nigdzie go znaleźć nie mogę. o aptece mowy nie ma, a pytałem chyba w 10, ani fryzjer ani w żadnej drogerii.

HoRuS 

Wysłany: 2013-02-19, 22:15   

Mój dentysta używa również perhydrolu, niestety nie miał nadwyżek dzisiaj :-/ . A hurtownia którą polecił rozkłada ręce.
Romek to chyba szukałeś pierwszy bo babka mi wspominała że ktoś też o perhydrol pytał :-)
Zawsze pozostaje jeszcze internet ;-)
Z kwasem do czyszczenia to ja za bardzo nie mam doświadczenia ale trochę słabo to widzę - choć mogę się mylić.

Odpowiedz do tematu