DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Detreomycyna + Nystatyna
Autor Wiadomość
gfar 

Imię: Paweł
Wysłany: 2013-02-13, 23:42   Detreomycyna + Nystatyna

Nadszedł wiekopomny dzień. Ja, ichtiolog (z wykształecnia przynajmniej) nabyłem swój pierwszy prywatny mikroskop. Pierwsza próba wykorzystania go (kilkunastogodzinna) zaowocowała uświadomieniem mi kilku smutnych raczej faktów. Pierwszy jest taki, że od czasu szkoły i potem studiów nic sie nie zmieniło w sprawie mojego talentu (właściwie antytalentu) do obserwacji mikroskopowych. Przejdźmy jednak do rzeczy... Jedynym pewnym na tyle, że mogę się tu pochwalić odkryciem, jest stwierdzenie u moich z pochodzenia azjatyckich domowników tego:

http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=143

Tematem postu jest natomiast walka z owymi prawdziwkami.
Weterynarz jednoznacznie stwierdził, że detreomycyna inna niż w formie żelu jest u nas niedostępna. Nie oponował jednak kiedy poprosiłem o receptę na proszek(rzekomo nieistniejący w naszych hurtowniach i aptekach). W aptece dowiedziałem się, że owszem proszek jest, ale wolno go wydawać jedynie w formie przygotowywanego na miejscu roztworu o konkretnym, zapisanym przez lekarza stężeniu i gramaturze, sam w sobie nie jest na sprzedaż (przepisy UE). Sympatyczna famaceutka przygotowała mi jednak potrzebny roztwór bez ścigania mnie po kolejną receptę. jeśli jednak ktoś z Was będzie się wybierał po ten antybiotyk zachęcam do poproszenia odrazu o receptę na odpowiedni roztwór, by uniknąć odesłania spowrotem do lekarza/weterynarza.

Co do Nystatyny natomias jest ona u mnie dostepna w aptekach w formie proszku do sporządzenia roztworu. W opakowaniu jest 5 gram proszku, z zaleceniem rozcieńczenia do 24ml roztworu. Stężenie jest natomiast podane w "jednostkach masy". I tu pojawia się moja wątpliwość...:
Czy podane w przepisie 700mg mieszanki (na 100l wody) w stosunku 2:1 ma się składać z 467mg detreomycyny i 0,233mg wymienionego przeze mnie proszku do sporządzania roztworu Nystatyny czy jest jakis inny przelicznik według tzw "jednostek masy"?

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-02-14, 09:25   

Nie wiem czy gdzieś jest zapisane to o co sie pytasz ale jak ja miałem podawać te specyfiki swoim rybą to było to w proporcjach Detromycyna 500 i Nestatyna 250 i o ile pamiętam ja to miałem podawać do żarcia .Te proporcje były zalecone przez najlepszego Fachowca w tej dziedzinie jakiego znam ;-)

Z tymi proszkami to jest tak samo jak z innymi na receptę (metronidazol ) , trzeba mieć albo zaprzyjaźniona aptekę lub weterynarza . Najszybciej (tak było w moim przypadku ) oba specyfiki dostaniemy w aptekach które same robią maści i lekarstwa ;-)

dav@2 

Imię: Dawid
Wysłany: 2013-02-14, 10:50   

kurde gdzie wy tą detromecyne kupiliscie bo mi w aptece powiedzieli ze wycofana.Nystatyna bez problemy ale tej detromecyny nie ma i nie bedzie tak mi przynajmniej powiedzieli.

gfar 

Wysłany: 2013-02-14, 10:59   

Tak jak pisałem ja i kolega- nie ma proszku na sprzedaż, ale jest w aptekach które przygotowują leki na miejscu. Poprostu musisz znaleźć mozliwie najlepszą aptekę i tam poprosić o zrobienie roztworu, który będzie zawierał tyle proszku ile potrzebujesz. Mi udało się dostać proszek i buteleczki do rozcieńczania "na sucho"- żebym sam sobie zrobił. Po 40min przeliczania i kombinowania zarówno farmaceutki, jak i klienci za mną mieli dość i zgodnie stwierdzili że trzeba mi dac co chce i nie wnikać w szczegóły. Oczywiście miałem receptę na ten wycofany proszek bo jakaś podpórka musi być... A jeśli masz taką możliwość zdobądź receptę odrazu na odpowiedni roztwó- oszczędzi Ci to tłumaczenia i liczenia na miejscu. Poprostu bez gadania zrobią i każą przyjść odebrać, ewetualnie zaczekać. Powodzenia

dav@2 

Imię: Dawid
Wysłany: 2013-02-14, 11:10   

no jednak udalo mi sie załatwic 10g w proszku za 50zł.Nie wiem czy drogo czy tanio ale ważne że sie udało

gfar 

Wysłany: 2013-02-18, 09:27   

Czy ktoś po podaniu detreomycyny z nystatyną zaobserwował efekt ciąnących odchodów? Ryby jedzą jak wieprzki, ale g... ciągną sie za nimi na kilka centymetrów i mają z zewnątrz jakby cieniutką, białą powłoczkę. Wieczorem postaram się wrzucić jakieś zdjęcia i może filmik z bioluxa.
Póki co trwa szósty dzień leczenia- jutro ostatnia dawka do wody.

jacekfora 

Imię: Jacek
Wysłany: 2013-02-18, 17:01   

podepnę się.
w aptece usłyszałem od Pani że musi mieć podane jaka dokładnie nystatyna bo są różne (nie chodzi mi o postać a o stężenie), zdziwiłem się ale ja się nie znam więc pytam.
powiedziała mi Pani że 100mg jednej ma inne stężenie pierwiastka niż innej w 100g.

dobrze babeczka prawiła?

z detreomycyną mówi że ok nie ma takiego problemu.

sero 

Wysłany: 2013-02-18, 18:00   

Miałem na recepcie od weterynarza napisane Nystatini pulvis 1,5g i nie miałem żadnych problemów o nic mnie nie pytano. Za Detreomecynę 3g i Nystatynę 1,5g zapłaciłem około 50 zł.

jacekfora 

Wysłany: 2013-02-18, 19:23   

"do pokarmu mieszankę detreomecyny i nystatyny w stosunku 2/1.
Do wody po podmianie dawać w/w mieszankę w ilości 700mg na 100 litrów wody trzy razy co trzy dni. Potem powtórne badanie. "

mam to rozumieć że dajemy do pokarmu i do wody jednocześnie?
a ile tego do pokarmu? jak go przygotować? przygotować jakąś konkretną ilość i w konkretnym czasie tą ilość podać?

a czy detreo + nystat zabija florę bakteryjną w zbiorniku?

sero 

Wysłany: 2013-02-18, 20:28   

http://discusforum.adamn....er=asc&start=15

andzio65 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-02-20, 12:38   

Gdyby były problemy z detromycyną to pytajcie o chloramfenikol, to inna nazwa tego antybiotyku, może niektórzy o tym nie wiedzą.
Detro i nystatyna są pakowane w opakowania 1, 5, 10 i 25g. Produkowene są przez co najmniej 2 lub 3 firmy w Polsce. Aby kupić bez łaski w aptece potrzebna jest recepta weterynaryjna, która ma zawierać np.:

Nystatyna 5g
Proszek do receptury.

Detromycyna 10g
Proszek do receptury.

Dozowanie: wiadomo.

i dopisek: dla ryb akwariowych.

I to wszystko. Jak apteka nie ma to dzwoni na hurtownię i zamawia wymienione na recepcie opakowania o określonej gramaturze.
Jak się nie można dogadać w jednej aptece bo akurat pani magister jakaś nie kumata to idziemy do innej apteki. Łaski nie robi. Recepta jest i ma lek wydać.
Ja za taki zestawik zapłaciłem ok 150zł - dokładnie nie pamiętam.
Najlepiej zamówić całe opakowanie o potrzebnej gramaturze, bo apteka może mieć obiekcje przed dzieleniem opakowań bo im później zostaje, traci ważność i do śmieci.

sero 

Wysłany: 2013-02-20, 15:36   

W aptece to odważają i możesz kupić ile tylko się chce. Wykonują z tego maści na bieżąco więc nie ma mowy o przeterminowaniu. Miałem ostatnio przypadek, brakło nystatyny i kupiłem 0,48 g a na drugi dzień miałem 1,02 g.

Odpowiedz do tematu