zbiorniczek ila |
Autor |
Wiadomość |
ilo2
Imię: Rafał
Wiek: 49 Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 17 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2013-02-13, 18:58 zbiorniczek ila
|
|
|
Za namową kolegów z forum i zgodnie z obietnicą chciałem się pochwalić swoim nowym zbiorniczkiem :) Karierę paleciarza zacząłem od 600l, ale poczułem niedosyt i przyszalałem jak stwierdziła moja żona ;) - mam 1160l
- wielkość zbiornika w litrach: 1160
- wymiary zbiornika: 3m/60cm/65cm
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: około miesiąca
- sposób przygotowania wody do zbiornika: osmoza + kranówa + kwas
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: tww:2, two:12, pH:6,5, No2: 0, No3: 20.
- częstotliwość podmian wody: raz na dwa tygodnie ze 300l
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: piasek kwarcowy biały, granulacja 0,5.
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: żadnych cudów - biały piasek, czarne tło, korzenie i trochę roślin.
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 12 dysków, 4 bocje, 4 kosiarki, 30 neonek, 4 glonojady. Palety trochę zestresowane przenosinami i aktualnie się oswajają, a reszta zadowolona :)
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): żabienice, pistie, anubisy czy jakoś, reszta jak widać - na roślinach się nie znam ;)
- rodzaj filtracji, jaka i ile: zewnętrzna eheim 2080 i eheim 2075, wewnętrzny jakiś ataman
- rodzaj wkładów filtracyjnych: oryginalne eheim'owskie
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: grzałka jager 300 - narazie, docelowo solary ;) i centralne.
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: dzięki uprzejmości kolegi Andrzeja 3 beleczki power ledowe, po 3m każda + jedne nocne niebieskie
- sposób i rodzaj karmienia: suchy, mix własnej roboty (serce indycze, wołowe, krewetki, marchewka z groszkiem, banany, czosnek, vibovit, więcej nie pamiętam ;)
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): palety przenoszone z mniejszego zbiornika, wcześniej przeleczone, woda w nowym dolewana po trochę (kwestia obawy czy spadniemy ze stropem ), odstana 3 tygodnie, z roślinami 2 tygodnie przed wpuszczeniem ryb, po ustabilizowaniu parametrów
Tak powstawało:
Zdjęcia coś okrojone z ostrości przez superfoto.
Przede mną jeszcze sprawa obudowania dołu. Narazie jest jak jest.
I filmik :)
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Dziękuję za uwagę |
|
|
|
|
młody
Imię: Arek
|
Wysłany: 2013-02-13, 19:21
|
|
|
o kurde :) litrazu tylko pozazdroscic :) akwarium i rybki fajnie sie zapowiadaja :) bede sliedzil watek ;) Powodzenia!:) |
_________________ Pozdro Arek :) |
|
|
|
|
Ryszard [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-13, 19:38
|
|
|
Gdybym ja mogl miec tyyyyle wody :( zbiorniczek dobrze sie zapowiadajacy , zycze powodzenia i pamietaj o aktualizacjach . |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-13, 20:06
|
|
|
Piękna kałurza ... chyba już większa to tylko ta na Stadionie Narodowym
Ten zbiornik pod akwarium to ... ?
No i jedno, dawałbym więcej osmozy a mniej kwasu. Powinno to troszkę zbić GH i utrzymać KH na tym poziomie co jest.
Ĺťona ma rację, masz ten rozmach ... |
|
|
|
|
ilo2
|
Wysłany: 2013-02-13, 20:10
|
|
|
Klayman napisał/a: |
Ten zbiornik pod akwarium to ... ?
|
Porodówka ;) |
_________________ akwa 1160l, porodówka 120l, sterylniak 120l |
|
|
|
|
pit80
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-02-13, 23:01
|
|
|
3 metry robi wrażenie...
a nie myślałeś o sumpie przy tej wielkości ? |
_________________ Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
|
UserTech [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-13, 23:21
|
|
|
pit80 napisał/a: | 3 metry robi wrażenie... |
A ile klopotów zeby lampy przetransportowac w jednym kawałku
Baniaczek ciekawie się zapowiada oby tak dalej |
|
|
|
|
esox
Imię: Radek
|
Wysłany: 2013-02-14, 08:01
|
|
|
Cóż można powiedzieć. Ten litraz, to najmniejsza niepodzielna miarka jaka daje satysfakcję akwaryscie :P .
3 metry to jest właśnie ten rozmiar. A my musimy rozmieniać się na drobne i dzielić ,niepodzielne ;). Przynajmniej na razie. Ale kiedyś...
A tak wogóle gratuluje pomysłu i wyrozumiałej i mądrej żony, która wie ,że wielkość ma jednak znaczenie :) . |
|
|
|
|
Regus
Imię: Roman
|
Wysłany: 2013-02-14, 08:21
|
|
|
Baniaczek jak sie patrzy , podejrzewam ze 3m to marzenie wiekszosci z nas a przynajmniej moje , teraz tak jak pisales zabudowac to czyms ( jakas plyta czy jakas cegielka lub cos innego ) i calosc jak ta lala , gratuluje baniaczka i zony ktora wie co to odpowiedni rozmiar
Ps. sorry za pisownie , brak polskich znakow |
|
|
zyga49
zyga49
Imię: zygmunt
Pomógł: 1 raz Wiek: 75 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 74 Skąd: kalno
|
Wysłany: 2013-02-14, 08:49
|
|
|
Akwa duze-fajne-dszkoda ,że przy takim litrażu nie zrobiłes sumpa,a masz tyle wolnego miejsca pod akwa -kubełki to tylko kubełki ...... |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
Dami
Imię: Damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 68 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 2013-02-14, 10:08
|
|
|
Litraż robi wrażenie ja tu myślę o zmianie na 2m i jak je zmieścić, a tu taki basen :) pozazdrościć. Liczę na częste aktualizację tematu. Powodzenia.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
gomi
Imię: Tomasz
Wiek: 39 Dołączył: 08 Sty 2013 Posty: 35 Skąd: Radzionków
|
Wysłany: 2013-02-14, 13:04
|
|
|
Coś pięknego, jak już większość wspomniała każdy z nas o takim cudeńku marzy ;)
Ĺťyczę powodzenia i cierpliwości, bo na pewno wiele pracy będzie potrzeba! |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-14, 14:18
|
|
|
IMO 3 metry to jeden kolor dyska. Każdy niech się wczuje widząc co tam pływa i sobie odpowie co by w takiej scenerii było tym NAJ? No góra dwa kolory i też można sobie odpowiedzieć jakie?
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
xenon
xenon
Imię: Piotr
Wiek: 47 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 104 Skąd: Nawojowa Góra
|
Wysłany: 2013-02-14, 15:08
|
|
|
Rafał teraz widzę o czym rozmawialiśmy Jest fajno.
zyga49 napisał/a: | szkoda ,że przy takim litrażu nie zrobiłes sumpa,a masz tyle wolnego miejsca pod akwa -kubełki to tylko kubełki ... | Zyga, coś tam myśli w tym temacie. Może nie do końca sump ale .... |
|
|
|
|
ilo2
|
Wysłany: 2013-02-14, 18:48
|
|
|
adamn napisał/a: | IMO 3 metry to jeden kolor dyska. Każdy niech się wczuje widząc co tam pływa i sobie odpowie co by w takiej scenerii było tym NAJ? No góra dwa kolory i też można sobie odpowiedzieć jakie?
Adam |
Co masz na myśli? Masz na zbyciu jakieś cuda?
Jeśli chodzi o sampa, to niestety odpada dlatego, że w tym pokoju śpimy z żoną, a samp jest głośny.
Lampy fakt, ciężko było zorganizować przywóz, ale daliśmy z Andrzejem radę :)
Obudowa jest w planie w stylu Roberta. Coś podpatrzę i podpytam.
A żonka jest bardzo wyrozumiała, chociaż wolała kota ;) |
_________________ akwa 1160l, porodówka 120l, sterylniak 120l |
|
|
|
|
|