DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
andzio65
Autor Wiadomość
andzio65 

Imię: Andrzej
Wysłany: 2013-02-03, 17:27   andzio65

Badanie z dnia dzisiejszego.
Materiał do badania : płetwa ogonowa i łuska.
Zbiornik sterylny 40L, ph w granicach 6,5-6,8; zw. amonowe - brak; azotyny - śladowe ilości; azotany 1 - 3ppm; KH 1-2; GH 8-9, podmiana codziennie 50%.
Postępująca himeryczność w jedzeniu oraz płochliwość w różnym stopniu u różnych osobików. Ryba od której pochodzą próbki, czasem stara się coś wypluć, czasem wygina ciało na boki, jest najbardziej płochliwa, czasem ciemnieje.
Obsada była leczona na wiciowce, przywry i nicienie. Cały cykl leczenia zakończony tydzień temu, w badaniu mikroskopowym w/w pasożytów nie stwierdza się.
Tydzień wcześniej w pobranym wycinku skrzeli trafiały się pojedyncze skupiska grzyba - niestety zdjęcia nie posiadam.
Mikroskop: Biolux AL z PC-kamera o rozdzielczości 640x320 pixeli.

Rozpoznanie: Ichtiosporidioza - Ichtioofonoza
Proponowane leczenie: detromecyna z nystatyną.

Proszę Adama o zweryfikowanie diagnozy i leczenia.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-03, 17:38   

Piknie.
Adam

andzio65 

Wysłany: 2013-02-03, 17:42   

Dzięki Adam.

adamn 

Wysłany: 2013-02-04, 21:33   

a skąd Ci się wzięło powiększenie 1600x w AL
Adam

andzio65 

Wysłany: 2013-02-05, 04:25   

No właśnie Adamie, dobre pytanie i dla tego ten temat http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=589
Możemy przyjąć obiektyw 40x i PC-okular 10x (jak to głosimy na Form -ja też zresztą) i wtedy wyjdzie powiększenie całkowite 400, a nie 1600. Sam powiedz, czy to moje trzecie i czwarte zdjęcie wygląda na 400x porównując je do Twojego drugiego zdjęcia (300x) z tematu http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=143? Widać, że mamy problem z choćby przybliżonym określeniem powiększenia dla tej nieszczęsnej kamery. :-/

Zwróć uwagę na moje zdjęcie łuski drugie od góry, opisane jako 400x (obiektyw 10x i PC-okular przyjąłem 40x tak jak wyszło mi z "kalibracji") i Twoje 300x. Na moje pryszczate oko to wydaje mi się, że moje jest trochę bardziej powiększone, co zgadzało by się z obliczeniami.

Niestety dla obiektywu 40x "kalibracja" się nie powiodła bo obraz powiększony wyszedł na monitorze poza ramkę okna i nie mogłem go zmierzyć, dlatego przyjąłem powiększenie PC-oklularu za 40x, ale nie będę się spierał jak uznamy, że to np 1200. ;-)

adamn 

Wysłany: 2013-02-05, 12:37   

opis grzyba jest tu
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=143
tam są zdjęcia i powiększenia i opis z jakie ryby.
Grzyb zależy jaki stary może mieć różne wielkości rzędy 10x co jest opisane w wątku
Piszesz o łusce ryby ale zważ ile słoi ma Twoja łuska a ile moja. Łuski jak słoje u ryb im starsza ty więcej. Jak robiłeś z dorosłej to masz napaćkane ich co widać.

jak sprawdzić w sposób przybliżony ile ma kamerka?
Wystarczy tego samego robala (szkiełko ustawić powiększenia i ostrość) w kropli wody umieścić i zrobić zdjęcie komórką przyłożoną do okularu bezpośrednio. Pokażę FAKTYCZNIE CO WIDZIMY.
Potem wyjąć wszystko z obudowy i włożyć tam kamerkę i walnąć na komputer zdjęcie tego SAMEGO. Potem wystarczy tylko ... czysta matematyka.
Działać i wnioski przedstawić bo mi się mojego nowego AL nie chce instalować. Giencol już chyba z dwa lata go mi instaluje ale jakoś jak wpadnie do piwnicy to tylko zupa i zupa.
Adam

andzio65 

Wysłany: 2013-02-06, 01:48   

Fajny pomysł. To będzie już trzecia metoda dojścia do określenia powiększenia PC-okularu.
Rozwinę ją jeszcze o aparat fotograficzny. Tylko z robalami będzie problem bo się aktualnie skończyły. :mrgreen: Ale możemy skubnąć od jakiegoś ochotnika łuseczkę do badań.
Adam zlecenie przyjęte do realizaji. Proszę tylko o odrobinę czasu na wykonanie bo z tym do końca tygodnia będzie krucho.

Na marginesie faktycznie nie zwróciłem uwagi "twoja łuska" od młodszej ryby pochodzi.

adamn 

Wysłany: 2013-02-06, 12:25   

Dziś swego kupionego 2 lata temu BIOLUXA AL rozpakowałem i do pracy przygotowałem i zacząłem oglądać używając przesłon i ściemnienia światła i jest piękny.
Chciałem porobić com napisał i ....
Potem za kamerkę się biorę i wkładam po wcześniejszym zainstalowaniu na laptopie z płyty i ją podłączam i ... kamerki niet w laptopie. W systemie jest i tak jak powinna a program nie czyta. I jak się w nią patrzy podłączoną do lapka to ciemno jak w d.. a chyba coś się powinno jarać. System VISTA. Co zauważyłem, że w programie są różne możliwości zapisu w różnych formatach jak też konwersji na inne.
Czy d.. dałem jak coś robiłem czy kamera do d.. czy jam dyletant. Sterowniki pokazuje, że cacy. Może kamera jakaś sfajdana bo kabel do PC kręci się w koło.
Adam

andzio65 

Wysłany: 2013-02-07, 22:16   

Adam u mnie na stacjonarnym chodzi, ale nie na każdym USB. Na tych co nie chciało chodzić było jak u Ciebie - widzę ciemność. U mnie jest XP prof z sp3.
A sprawdź czy w programie jak naciśniesz menu Devices to pojawi się mikrookular lub takie coś i czy ma fistaszka koło siebie. Jeśli nie to zaznacz klikając na niego.
A Ty masz program AMCAP czy jakieś inne coś?
Spadam, bo na domiar złego walnął :evil: mi sterownik przy akwarium i trza wykumać co mu się podziało.

mg72 

Imię: MIREK
Wysłany: 2013-02-07, 23:10   

jeśli można się wtrącić mam podobny problem na starym kompie miałem xp -ka po zainstalowaniu kamerka działała bez problemu teraz na nowym mam windos siudemke i d...pa może ktoś wie o co tu lotto

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-08, 06:45   

Jest wiele możliwości tworzenia błędu na potrach USB, nowe "wingrozy" mogą być niekompatybilne z oprogramowaniem kamerki (albo oprogramowanie z windowsem) i problem nie tkwi w sprzęcie lecz w programie.

Rozwiązaniem może być przeinstalowanie oprogramowania a kamerkę należy wtedy wrzucić w inny port. Najlepiej wyinstalować kamerkę, włożyć ją do USB i zainstalować program. I tak do bólu aż przejdziemy przez wszystkie porty ... jak to nie da, to pozostaje zmienić system :-? niestety Windows Forever :-/

Mirek06 

Imię: Mirek
Wysłany: 2013-02-08, 10:37   

ja robiłem wszystkie kroki jak należy i wszystko hula na windows 7.

Jano 

Imię: Jan
Wysłany: 2013-02-17, 16:27   

Mój problem wydaje się trochę inny.

Po zainstalowaniu driverów i programu, system rozpoznał kamerę i pokazuje obrazy, ale mogę robić tylko fotki (spod windowsa). Natomiast chcąc zrobić film klikam na ikonę "Photomizer" ale wtedy wyskakuje taki komunikat:

"Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację."

Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-18, 09:07   

Przeinstalować oprogramowanie, zmienić port USB, kamerkę podłączyć przez HUBa, jeśli to nie pomoże to kaplica ... nic z tym nie da się zrobić prócz zmiany komputera lub oprogramowania.

weider
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-18, 00:27   

Zainstalujcie sobie Picasa 2, ten program od mikroskopu to jest porażka i niepotrzebne instalowanie na komputerze, mam vistę.

W Picasa oprócz tego że można i pstrykać i kręcić, są dwie ikonki obok siebie zaraz jak się otworzy okienko, można też jeszcze obrobić zdjęcia, poprawić światło, cienie, ostrość etc, no i jest po polsku.

Picasa bardzo często używam do obróbki wszelakich zdjęć, zmniejszam format, eksportuję do obrazów windows i wklejam na forum.

Odpowiedz do tematu