Bialy nalot na powieszchni.. |
Autor |
Wiadomość |
hugosanczez
Imię: Marek
|
Wysłany: 2013-02-05, 19:29 Bialy nalot na powieszchni..
|
|
|
Witam mam takie pytanko, od tygodnia zaowazylem ze na powieszchni wody jest bialy nalot cos w rodzaju mgielki przy zgaszonym swietle tego nie widac a przy podawaniu pokarmu w platkach rozbija sie na pelno oczek.Czy ktos mi powie z czego to moze byc i czym sie to likwiduje? |
|
|
|
|
michal.l
Imię: Michał
Wiek: 38 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 578 Skąd: myślenice (małopolskie)
|
Wysłany: 2013-02-05, 19:45
|
|
|
Zwiększ ruch tafli wody najprawdopodobniej to film bakteryjny ew gdy by to nie pomogło jest takie urządzonko zwane skimer |
|
|
|
|
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-02-05, 19:55
|
|
|
Jeżeli świeże akwarium to normalne. Skimer stanie sie bezużyteczny po 2 tygodniach:) |
|
|
|
|
hugosanczez
|
Wysłany: 2013-02-05, 20:02
|
|
|
Akwarium jest po restarcie ponad mieciac temu,a ruch na tafli jest dosc duzy |
|
|
|
|
Maniek
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2013-02-05, 20:05
|
|
|
Kiedyś to zbierałem np: recznikami papierowymi. Też mam świeżo zalane 450 i tym sie nie przejmuje, to przejściowe:) Jak bakterie ruszą to zniknie:) |
|
|
|
|
hugosanczez
|
Wysłany: 2013-02-05, 20:26
|
|
|
No mam nadzieje ze samo to przejdzie, ale skimmera juz tez uruchomilem:) |
|
|
|
|
Domisia [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-05, 22:18
|
|
|
Marku, ano przejdzie samo. Nie masz się czym przejmować pod warunkiem, że masz dobre natlenianie akwarium, bo film utrudnia wymianę gazową.
Ja też miałam to dziadostwo na początku i podobnie jak Mariusz, zmarnowałam na jego zebranie rolki ręczników papierowych. A on i tak powracał, aż znikł :)
pozdrawiam,
Dominika |
|
|
|
|
HoRuS
Imię: Maciek
|
Wysłany: 2013-02-06, 08:55
|
|
|
Tak z ciekawości, czasami mam właśnie taki biały nalocik na tafli wody. Ruch tafli jest ok, podmiana ok30% co tydzień, napowietrzanie spoko. Powinienem się tym przejmować? Co może być tego przyczyną?
Zapomniałem dodać, nie jest to jakieś cykliczne, generalnie nie przywiązywałem do tego wagi bo zawsze znika samo. |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-06, 09:02
|
|
|
Przejdzie albo nie przejdzie. Zależy co to jest. Czasem nie można rozróżnić tego ...
Dwie rzeczy dają takowe objawy:
1. wspomniana warstwa (film) białkowy czyli bakteryjny i zbieranie ręcznikiem czy jakikolwiek ruch powierzchni wody daje porządane skutki, wystarczy zmniejszyć troszkę karmienie ryb i będzie dobrze.
oraz
2. nie wspomniany jeszcze glon, który na pierwszy rzut oka wyglada identycznie, jak warstwa białkowa. Co zrobić aby nie było glonu - za mało danych odnośnie baniaka.
Jak sprawdzić co jest co? Weź ręcznik papierowy (biały), postaraj się zebrać jak najwięcej tego z powierzchni. Jeśli warstwa zebrana na ręczniku będzie miała kolor szary (beżowy) czy coś podobnego - to białko, jeśli zielony - glon. |
|
|
|
|
HoRuS
Imię: Maciek
|
Wysłany: 2013-02-06, 09:17
|
|
|
Dzięki Klay za szybką odpowiedź Myślę że może być to opcja 1. Dyski tak wpiepsz... że im nie żałuje Ale z tym ręcznikiem to spróbuje. |
|
|
|
|
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-02-06, 10:52
|
|
|
Moje 200l niedawno uruchomione- to samo miałam, kubełek pełna moc i na tafle wody- a tu nic się nie zmienia.
A wystarczyło dyszę wody ustawić tak, by ,,przecinał" strumień taflę wody, w 15 minut problem był rozwiązany. W przypadku 1 opcji to się sprawdzi. Dyszę deszczownicy, czy co tam masz, dać z 1 cm nad taflę, będzie hałasować, ale coś za coś. Mam słaby ruch powierzchni wody, ale delikatnie przebija mi tą powierzchnię i czyściutko jest.
Too takie moje ostatnie obserwacje.
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
Lubis
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 2013-02-06, 10:53
|
|
|
U mnie ten problem pojawia się przy bardzo sowitym karmieniu mixami. Wtedy robię krótką przerwę, zmieniając pokarm na granulki i po dwóch dniach problem znika. |
_________________ Lubiś |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-06, 13:03
|
|
|
kożuch "bakteryjny" pojawia się gdy:
- niedokładnie myjemy to co trafia do zbiornika (niekiedy piaskowce tak działają na wodę)
- w wodzie są substancje różniaste
- zbyt may ruch wody na powierzchni
- dodajemy do pokarmu różności co powodują wytrącanie się jego na powierzchni (olej tłuszcze jakieś dodatki na pryszcze)
Wystarczy zebrać z powierzchni jak pisali ale ....papierem toaletowym wkładanym na pion na całą szerokość zbiornika (1-2 cm w wodzie) i go po nim przeciągnąć delikatnie od krawędzi do krawędzi i wywalić.
Powinno pomóc chyba, że w mixie dodatki co to powodują.
\Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|