800 litrów Marty |
Autor |
Wiadomość |
martam80
Imię: Marta
Wiek: 44 Dołączyła: 21 Lis 2012 Posty: 12 Skąd: Kostrzyn nad Odrą
|
Wysłany: 2013-02-01, 13:44 800 litrów Marty
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 800
- wymiary zbiornika: 220x60x60
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: od X 2012 wcześniej był 400 l
- sposób przygotowania wody do zbiornika: RO bezpośrednio do akwarium nadmiar odpływ z sumpa do kanalizy
- woda i jej parametry: tww (KH), two (GH), pH 6,5-6,8 i ewentualnie wielkość związków azotowych:
- częstotliwość podmian wody: raz w tygodniu RO odkręcone przez dobę (ok.200l)
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: bazalt
- dodatkowe elementy jak korzenie, zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru ;) czy też tła wewnętrzne czy skały: korzenie
- obsada zbiornika, dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: 23 szt dyskowców, jeden zbrojnik albinos, krewetki
- obsada roślinna i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): jak na zdjęciach ( nie znam się na nazwach) nawóz- od czasu do czasu potas
- rodzaj filtracji, jaka i ile: sump 200l, kurtyna napowietrzajaca
- rodzaj wkładów filtracyjnych: gąbka, keramzyt, ceramika i ogromna ilość terratonu
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: wężownica alupex z CO, + 200W grzałka
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: power led od Andrew 1 belka 2m i 2 po 1m razem 72wat świecę od 13- 22
- sposób i rodzaj karmienia: mixy , granulat, płatki 4 razy dziennie
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie):
- zdjęcie całego zbiornika:
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund):
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: sukces- na trzy próby dwa razy udało mi się rozmnożyć palety[/b] |
|
|
|
|
martam80
|
Wysłany: 2013-02-01, 13:54
|
|
|
Pozostałe zdjęcia
|
|
|
|
|
miras55
Imię: Mirosław
|
Wysłany: 2013-02-01, 13:59
|
|
|
Nie musisz dawać następnego postu wystarczy edytować ten pierwszy ,
u góry masz edytuj . |
_________________ Akwarystyka to moje życie !
pozdrawiam !
miras ! |
|
|
|
|
Klayman [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-01, 14:07
|
|
|
Ĺadny higoeniczny zbiorniczek, piekne rybska, ładny, stonowany wystrój ... cóż można chcieć więcej
Marto, tylko po co dajesz potas ? Przy paletach jest go w bród. Lepiej uzupełniaj chelaty żelaza. Ich brakuje najszybciej. |
|
|
|
|
HoRuS
Imię: Maciek
|
Wysłany: 2013-02-01, 14:49
|
|
|
Fajna całość, ale -no właśnie zawsze jest jakieś ale:) Próbowałaś może z czarnym tłem? Oczywiście kwestia gustu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kixer
Imię: Romek
|
Wysłany: 2013-02-01, 15:38
|
|
|
całkiem przyjemne rybki.
tak z ciekawości.. Adamowe? jakoś tak znajomo wyglądają.
dziwnie znajomo wygląda tez miejscowość z której jesteś |
|
|
|
|
alex
Imię: Ola
Wiek: 53 Dołączyła: 06 Sty 2013 Posty: 362 Skąd: Jenin k/Gorzowa Wlkp
|
Wysłany: 2013-02-01, 16:51
|
|
|
Cześć Marta W końcu cały baniaczek Ryby super,jest na co popatrzeć.... |
|
|
|
|
robert [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-01, 17:58
|
|
|
bardzo ładnie to wygląda rybki również proponuję oklej komuin spienine pcv w kolor tła |
|
|
|
|
młody
Imię: Arek
|
Wysłany: 2013-02-01, 18:15
|
|
|
rybska piekne pozazdroscic :) mozna wiedziec gdzie kupiłas brown-y?? |
_________________ Pozdro Arek :) |
|
|
|
|
martam80
|
Wysłany: 2013-02-03, 09:07
|
|
|
Tak Leopardy są od Adama, przywiozłam je jakoś w czerwcu.
Jeśli chodzi o kolor tła to miało być ciemniejsze, ale jakoś wyszło inaczej.
Te ala'Browny to wynik mojego pierwszego rozmnażania Adamowej Red White i Stendkerowskiego Red Turkusa. Z mieszanki wyszło część Red White, część Red Turkusów i troche takich jakby Brownów. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-03, 09:19
|
|
|
Typowy przykład co opisywałem, że pewne brązowe czy niebieskie czy zielone to tylko w naturze lub na lotnisku. Reszta oferowana pochodzi z mieszanek ale sprzedawana za wiele więcej jako dzikie co dzikości na oczy nie widziały.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Jano
Imię: Jan
|
Wysłany: 2013-02-05, 00:44
|
|
|
Klayman napisał/a: |
Marto, tylko po co dajesz potas ? Przy paletach jest go w bród. Lepiej uzupełniaj chelaty żelaza. Ich brakuje najszybciej. |
Nie bardzo wiesz co piszesz.
Dobrze robi podając właśnie potas. Z przemiany materii jest głównie azot i fosfor ale na pewno nie potas który jest głównym makroelementem poza powyższymi, plus ewentualnie magnez, ale to już zależy od składu w uzupełnianej wodzie.
Jeśli chodzi o mikroelemnty, w tym żelazo to można, ale to wywody na inny wątek lub PW.
Marto, jeśli chcesz prócz ryb mieć ładne rośliny podaj 15-25 ppm potasu tygodniowo, ewentualnie dodatkowo węgiel. Wyznacznikiem zapotrzebowania na nawożenie jest zawsze ilość światła.
Ĺťyczę powodzenia i wytrwałości, zbiornik z rozmachem to i oczekiwania powinny być większe. Z resztą zainteresowanie piszących wiąże się z zazdrością (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) w tym moją.
Co w obliczu Twojego znaczy moje 450L? :) |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-05, 12:16
|
|
|
Janie może założysz nowy wątek i od dechy do dechy po dyskusji o mikroelementach do wody opiszecie z innymi co i jak? By nie było, że jeden wie a reszta nie. Wie tyle na ile miał do tej pory dostępne były tu informacje.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
martam80
|
Wysłany: 2013-10-26, 09:17
|
|
|
Chyba czas odświeżyć wątek.
Zmieniłam podłoże, doszedł jeden korzeń , skalary i drobnica i jedna listwa z kolorowymi ledami od Andrzeja.
|
|
|
|
|
martam80
|
Wysłany: 2013-11-12, 08:57
|
|
|
Po wczorajszej wizycie u Adama gdzie miałam wziąć cztery , a wyszłam z ośmioma .
Dolewka mojej wody.
Po kilku minutach od wpuszczenia do akwarium.
Jeszcze są dwie malutkie Red Rose, ale wczoraj się przestraszyły wielkością współlokatorów. Dzisiaj od rana pływają już razem z pozostałymi. Na ostatnim zdjęciu widać jednego nad White Leopardem.
W sumie przywiozłam 4 szt Red Passion, 2 White Leopard i 2 Red Rose , których Adam nie chciał mi sprzedać, ale po dłuższych negocjacjach się udało. |
|
|
|
|
|