DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomóżcie " postawić zbiornik na nogi"
Autor Wiadomość
terecha1 
mariusz

Imię: mariusz
  Wysłany: 2013-01-18, 13:34   Pomóżcie " postawić zbiornik na nogi"

Witam wszystkich i każdego z o osobna.
To może nie jest dział na powitania lecz w moim przypadku jak najbardziej ten.
Czytam namiętnie to forum staram się wyciągać wnioski poprawiać błedy ,które wynikają
z nadgorliwości , ciągle za małej wiedzy. Czytaniem nie uzdrowie mojego zbiornika stąd ten post z prośbą o pomoc. Po pierwsze szablon:
1) Zbiornik:
- pojemność litrów 1200l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje 8.2012
- wymiary 270x70x65
- rodzaj (roślinny, sterylny) dekoracyjny
- rodzaj podłoża na 1/3 powierzchni dna jest plenum całość to grys bazaltowy 2-5mm

2) Woda:

- kwasowość (pH) 7
- twardość węglanowa i ogólna kh3 gh8
- wielkość związków azotowych no2 0 no3 2-5
- temperatura wody 27,5-28
- częstotliwość i wielkość podmian wody 2xtydzień 120l wraz z odmulaniem dna
- sposób przygotowania wody do podmian codzienna automatyczna dolewka 40l czystego RO o parametrach ph 6,4 kh0 gh0 plus minerały do RO
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość
palety:6szt brown ,6szt pigeon, 2szt malboro (dobrana para z mojego starego akwarium)
neon czarny 100szt
gurami mozaikowe 6szt
pielęgniczka ramireza 4szt
szczupieńczyk dageta 4szt
kirysek sterby,juli 20szt
otosek 20szt
panaque maccus 2szt
red loricaria 2szt
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) rano płatki tropicala (paletką nie bardzo smakuje) póżniej różne moje mixy albo mrożona artemia czasami doniczkowiec
w sumie 4-5 razy dziennie

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) praktycznie wszystkie
w/w objawy może bez ubyktów na skórze , odchody czasami normalne, czasem walą na biało
innym razem niby normalne lecz ciągną się za rybą na "niewidzialnym" włosku

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki)
300l sump,a w nim keramzyt zeolit ceramika przed sumpem prefiltr narurowy z watą wymienianą co 3 dni
wewnętrzny aqua szut z watą wymienianą co 3 dni
ogrzewanie wymiennik ciepła z pieca CO sterowany termoregulatorem plus grzałki 2x200W
CO2 dwa bąbeki na sekundę czyli symbolicznie jak na ten zbiornik
(miernik poziomu CO2 pokazuje 3-8 mg/l )
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.)
30 dni kwarantanna w tym czasie zbiornik dojrzewał, jeśli nowe rośliny to moczone w nadmanganianie

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno
ryby nieudolnie leczone "wszystkim na wszystko" czyli:
Zobaczyłem w próbce białych odchodów wiciowce to metro do żarcia, wyjmowanie korzeni, bo to jedyny sposób żeby je złapać do sterylniaka. Leczenie wg przepisu wszystko piknie ryby jedzą kupa spoko.HURRA wracamy do zbiornika głownego,a tam z ryby raz jedzą raz nie jedzą , kupa raz czarna raz biała więc co kupa pod mikroskop, a tam piękne ameby ,wylinki nicieni i przywry.
I co powtórka korzenie na dwór, pogoń za paletami, pokój pływa (żona pyta: ja czy ryby? bez namysłu mówię ryby) wiadro aniprazol wg przepisu i do sterylniaka . Potem powtórka z aniprazolem i wszystko gra ryby żrą, kupa spoko.No to powrót do edenu(ogólnego), a tam znowu to samo raz jedzą ,raz na czarno raz na biało.Nadeszła zima z racji tego, iż nie mogę wyjąć korzeni na dwór ,nie mówiąc o restarcie szukam innego rozwiązania.Trochę dla zabawy biorę próbkę z liścia żabienicy obrośniętego okrzemkiem a tam to:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=STlG0zOqlB4&feature=player_detailpage
http://youtu.be/4-jY9ur_eYU
http://www.youtube.com/watch?v=STlG0zOqlB4
I tu moje pytanie: Zastosować leczenie neguvonem w ogólnym?

pozdrawiam
mariusz

gdyby ktoś miał ochotę to pierwszy nieudolny filmik mojego zbiornika jest tu:
http://www.youtube.com/watch?v=-U_gImNi6W0
rady i opinie mile widziane

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-19, 11:04   

z pH zejść poniżej 6.8 wtedy nie ma amoniaku
Ryby jakie są każdy widzi i SS mają na ciele naloty. Kwarantanna roślin była a ryb pewnie nie. Walka z korzeniem i leczenie jak ogólne zostawało z wszystkim:
cysty jaja i inne badziewie to walka z wiatrakami. Na filmie (jeden mi się nie otwiera) masz jednego byka nicienia i wiele pięknych ruchawych nicieni. Nie prześwietlaj filmu tak by Cię oczy nie bolały. Mnie już bolą a stary jestem.
Leczenie i powrót do tego, gdzie były ryby to strata czasu.
W ogólnym można leczyć jak ryba ma coś jednego a nie jak u Ciebie wszystko jak piszesz.
Adam

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-01-20, 19:46   

Dzięki Adam, same konkrety, właśnie o to mi chodziło

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-01-20, 20:47   

Proszę o identyfikację , może jak będę miał dostęp do działów z ograniczeniami to nie będę pytał o takie rzeczy

zeskrobina nasady płetwy ogonowej

adamn 

Wysłany: 2013-01-21, 08:04   

smrodek grzyba czuję.
Adam

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-01-22, 07:29   

Przeczytałem wątek o tym grzybie. Jaką ilość mieszanki dodawać do pokarmu (100mg, czy może 500mg lub może na ,,czubku noża'')?. I drugie pytanie dotyczące dodawania mieszanki do wody: Czy w trzydniowych przerwach pomiędzy podawaniem leków, robić podmianki wody?

Mariusz

toommaszeek 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2013-01-22, 10:44   Re: Pomóżcie " postawić zbiornik na nogi"

terecha1 napisał/a:
ogrzewanie wymiennik ciepła z pieca CO sterowany termoregulatorem

Czy mógłbyś dokładniej opisać system ogrzewania??
Ale musiałbyś założyć nowy temat w innym dziale bo to nie ten.

adamn 

Wysłany: 2013-01-22, 11:05   

detreomecyna i nystatyna 2/1 co oznacza w kolejności 2 części wagowe detreomecyny i 1 część nystatyny. Zmieszać i dodać to do serca na łyżkę płaską objętościowo. Daje się tego jakieś 100 mg.
Jak do wody to odpowiednio 460 mg detro i reszta do700 mg nystatyny. Tyle na 100 litrów. Bierze się pojemnik z letnią wodą i wsypuje tam proszek i trzepie ze 100 razy i wlewa do zbiornika. Jest to sposób tak stary jak 10% forumowiczów na tym FORUM.
Adam

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-01-29, 11:20   

adamn napisał/a:
detreomecyna i nystatyna 2/1 co oznacza w kolejności 2 części wagowe detreomecyny i 1 część nystatyny. Zmieszać i dodać to do serca na łyżkę płaską objętościowo. Daje się tego jakieś 100 mg.
Jak do wody to odpowiednio 460 mg detro i reszta do700 mg nystatyny. Tyle na 100 litrów. Bierze się pojemnik z letnią wodą i wsypuje tam proszek i trzepie ze 100 razy i wlewa do zbiornika. Jest to sposób tak stary jak 10% forumowiczów na tym FORUM.
Adam

Czy nie ma innej metody walki z tym grzybem?
Będąc w aptece doznałem lekkiego szoku ponieważ detro 25g-95zł, nystatyna 10g-130zł.
Stosując się do Twojego przepisu wyjdzie niezła sumka stąd pytanie o jakąś alternatywę

I drugie pytanie:
Co to jest?
Próbka odchodów, a w niej:
x75

Uploaded with ImageShack.us

x150

x300

Pobobne to jest do ludzkich rzęs
proszę o identyfikację

mariusz

Michurb 
Michurb

Imię: Michał
Wysłany: 2013-01-29, 12:04   Re: Pomóżcie " postawić zbiornik na nogi"

terecha1 napisał/a:

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) rano płatki tropicala (paletką nie bardzo smakuje) póżniej różne moje mixy albo mrożona artemia czasami doniczkowiec
w sumie 4-5 razy dziennie

Według mnie to to: mrożona artemia ale pewności nie mam wcale :mrgreen:

UserTech
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-29, 13:10   

Jak pierwszy raz to zobaczyłem, to normalnie pomyślałem ze fajne zdjęcia "ciał niebieskich " czt. kosmosu i planet. Dopiero później dostrzegłem że to mikroskop :mrgreen:
Ale ja tam nic nie widzę niepokojącego ;-)

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-02-03, 20:24   

Po jakim czasie (ile dni)od zakończenia leczenia ichtioofozy (detreo+nystatyna do wody) mogę rozpocząć leczenie levamolem?

B_U_L_I 

Imię: Piotr
Wysłany: 2013-02-03, 20:53   

Pomogło na grzyba?

terecha1 
mariusz

Wysłany: 2013-02-03, 21:25   

Chyba idzie w dobrą stronę ponieważ lepiej jedzą, jakby mniejszy ten nalot na skórze.
A u Ciebie BULI jak tam z grzybem? :-D

Odpowiedz do tematu