DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Levamizol
Autor Wiadomość
hugosanczez 

Imię: Marek
Wysłany: 2013-02-01, 21:25   Levamizol

Witam, chcialem sie dowiedziec czy jest to normalne zeby po Levamizolu ryby przestaly jesc zaczely byc plochliwe i chowaja sie? dodam ze 2 moje paletki mialy znikome ilosci nicieni i chcialem je troche podleczyc, 5 szt nowych co zakupilem przed podaniem leku byly ok.Podalem 10ml (10%roztworu) na 300L wiec nie jest to dawka za duza, czy ktos moze dopomoc?

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-01, 21:51   

Tak, http://discusforum.adamn....php?p=7512#7512

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 00:44   

Marku, oj wierz mi, że to możliwe. Sama właśnie doświadczam na własnej skórze, a raczej na skórze dysków. Jeśli są "tylko" płochliwe, to nie jest tak źle. Moje wyglądają jakby właśnie wróciły poturbowane spod Troi... no, ale u mnie dawka była sporo wyższa niż u Ciebie...
Obserwuj ryby i nic się nie martw. Moje się już nieco uspokoiły... ;-)

pozdrawiam
Dominika

Dun 

Wysłany: 2013-02-02, 10:45   

hugosanczez napisał/a:
.Podalem 10ml (10%roztworu) na 300L wiec nie jest to dawka za duza

A czy badałeś ph wody przed podaniem leku?

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-02, 11:40   

filtry
woda
wcześniejsze leczenie prazikwantelem
światło
przedawkowanie

to powody gdy tak się dzieje.
Adam

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 13:28   

Adam, leczyłem wszystko zgodnie z Twoimi radami i przepisami. Prócz Metronidazolu, nic wcześniej nie podawałem. Ryby stały się bardzo płochliwe, pociemniały, siedziały za roślinami i nie jadły przez 5 dni. Widać nie zawsze ale czasem tak ryby na ten lek reagują. Pamiętam, jak kiedyś leczyłem Levamisolem Gobioidesy peruanusy i miały dokładnie te same objawy. Dziwne, bo neonów nic to nie rusza ;-)

adamn 

Wysłany: 2013-02-02, 13:39   

a woda jaka? Jak, kiedy i do czego to metro
Adam

hugosanczez 

Wysłany: 2013-02-02, 14:32   

Wczoraj podmienilem 50 l wody i widze ze nie sa juz plochliwe plywaja po calym akwie tylko nie chca za bardzo pobierac zadnego pokarmu.Ale z przypadku dominiki stwierdzam te same objawy i zachowanie wiec wszystko idzie w dobra strone ;-)

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 15:10   

adamn napisał/a:
a woda jaka? Jak, kiedy i do czego to metro
Adam

Sam pisałeś, że najpierw wiciowce później większe stwory a że miałem jedno i drugie, zastosowałem się do rad. Woda pH 6,0, KH 1,5 i GH 5-6, więc miękka i kwaśna ;-) metro do wody zgodnie z Twoim przepisem, podmiany, czyszczenie filtrów itp 7 dni przerwy i Levamisol ...

Adamie, dwie rzeczy zauważyłem, po Levamisolu ryby są płochliwsze i rośliny szybciej rosną - i po to tu jesteśmy, żeby dzielić się wszelakimi informacjami. Jeśli u mnie tak było a kuracja okazała się skuteczna (brak nicieni, jak i wylinek) to czemu nie uznać, że czasem ryby mogą być płochliwsze, apatyczne i mogą pociemnieć?

A i tylko jedno miałem inaczej niż u Ciebie - akwarium roślinne. U Dominiki mógł dojśc dodatkowy stres związany z przełowieniem ryb do innego zbiornika ... może Levamisol jak "maryśka" pogłębia stan w jakim się znajdowałeś? hehe

adamn 

Wysłany: 2013-02-02, 16:50   

Pytanie do Marka
Odpowiada Piotrek
Pisze o Dominiku
Dalej nie wiem co Marek.
Adam

Klayman
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 17:02   

adamn napisał/a:
Jak, kiedy i do czego to metro

To wszyscy zamieszaliśmy, bo nikt prócz mnie nie pisał wcześniej o metrze więc (jak widać mylnie) zrozumiałem, że całość odnosi się do mnie. Co i jak zrobił Marek nie wiem bo nie napisał, odnośnie Dominika (płci żeńskiej - zwróć uwagę Adamie na awatar - nie wygląda jak nasza pewna posłanka ;-) ), tylko rzuciłem uwagę, że dodatkowy stres ryb mógł także się do tego przyczynić.

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 18:09   

Marku, jeśli Twoje ryby w istocie mają zamiar zachowywać się jak moje, to pocieszę Cię, że dziś po niewiele ponad 50% zmianie wody widać zmianę w zachowaniu. Pampito, tzn. mój ulubiony melon, od razu podpływa do szybki kiedy podchodzę. Zauważyłam, że albino pływa po całym akwa, a dzikus zainteresował się pokarmem, choć jeszcze go nie pobiera.

Klay, dzięki za sprostowanie odnośnie mojej płci :-D ... Chociaż jak mawiał mój były szef - miałam największe jaja w kancelarii 8-)

Moim skromnym zdaniem ich nadmierna płochliwość i nerwowość wynikały głównie z dawki jaką im zafundowałam, bądź co bądź w dobrej wierze. Zdarzało im się być w bardziej stresowych sytuacjach i ani im w głowie nie było tak świrować czy uciekać od mojej ręki...
No, ale mam nadzieję, wszystko zmierza ku lepszemu...

Marku, trzymam kciuki!

pozdrawiam
Dominik-a :)

adamn 

Wysłany: 2013-02-02, 18:10   

Kurcze przez to zamieszanie zmieniłem dziewczynie imię o płci nie wspomnę. a co do awatara to mnie pod ACTA podchodzi na oko bez okularów. No trochę pod Marilyn Manson :mrgreen:
Adam

Domisia
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-02, 19:15   

Cicho już cicho, bo jeszcze dowiem się, że jestem wojownikiem o wolność w internecie, weekendami dorabiającym jako Drag Queen, albo inny Marylin Manson :shock:

A jak tam Twoje rybki, Marku?

Dominika

hugosanczez 

Wysłany: 2013-02-03, 15:57   

Hej Domisia;) rybki juz sie nie chowaja 5 na 7 juz przyjmuje pokarm,zauwazylem ze najchetniej przyjmuja pokarm roslinny serca to tylko 2 kosztowaly ale jest ok jak narazie..

Odpowiedz do tematu