DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przekonać dyski do granulatu?
Autor Wiadomość
Hipo 

Imię: Krzysiek
Wysłany: 2013-01-31, 12:04   Jak przekonać dyski do granulatu?

Mam taki problem ze chciałem zastosować kuracje nr4 na nicienie. Zadowolony podmienilem wodę, kupiłem granulat Tetry, namoczylem w levamizolu i...... i problem bo ryby mają granulat w poważaniu.

Mixa palaszuja aż im się płetwy trzęsą, płatki jeszcze jakoś tolerują, ale granulatu nie tykaja.....

Zastosowalem dzień głodówki i nadal bez zmian. Jakieś sugestie jak ryby zmusić do przyjmowania granulatu?

miras55 

Imię: Mirosław
Wysłany: 2013-01-31, 12:08   

Głodówka ze 2 dni i spróbuj jak nie pomoże to 3 dni głodówki .
Tylko ze jak ryby nie znają smaku granulatu to nie będą od razu jadły , ewentualnie z miksem wymieszaj i daj ryba takie papu . Tak spróbuj najlepiej a potem już powinny chwycić sam granulat .

Hipo 

Wysłany: 2013-01-31, 12:29   

No zastosuje kolejny dzień przerwy, ryby pływają po zbiorniku i widzę że szukają pokarmu, a granulat sobie leży na dnie.

kixer 

Imię: Romek
Wysłany: 2013-01-31, 12:34   

karm normalnie mixem, ale podsuwaj im granulat cały czas.. najlepiej rano i późnym popołudniem. rzucaj po kilka granulek, z czasem powinny zatrybic.

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2013-01-31, 13:55   

Stare ryby wziąć głodem - muszą w końcu zacząć jeść.
Moje wszystkie jedza granulat bo od małego je karmię, zaraz po artemii zaczynam dawać najdrobniejszy, 6cm ryby jedza już granulację 1,2-1,6mm czyli taki jak daję dorosłym. Wygoda niesamowita, mniejsze podmiany wody itd. Miks też daję czasami aby urozmaicić dietę.

HoRuS 

Imię: Maciek
Wysłany: 2013-01-31, 14:00   

Ja mam taki sam problem - znaczy że nie jedzą granulatu. Początkowo jadły płatki, doniczkowca i serducho. Teraz tylko serce i doniczkiwec, płatki to coś tam czasem któraś skubnie, natomiast granulatu to nawet nie tykają. Nie chcę ich tym na siłę uszczęśliwiać, a raczej zróżnicować pokarm. Pomyślałem że przy następnym wyrobie żarełka sypnę im tam troszkę i zobaczymy co się będzie działo :-)

weider
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-31, 17:05   

Jeśli trzeba podać lewamisol to niema czasu a tym bardziej sensu głodzić ryb, jeśli trzeba je leczyć to nie można ich osłabiać.
Mieszaj miksa którym normalnie karmisz z granulatem, na początku tylko kilka granulek i najlepiej je zetrzyj, i stopniowo jak jedzą dodawaj coraz więcej i przy którymś podaniu nie krusz tak, zobaczysz, i tak dawaj aż miks sklei prawie sam granulat.
Jeśli dalej nie będą chciały jeść to zrób mieszankę taką żeby jadły, ale namocz pierw granulat w leku, zmieszaj z miksem i podaj.
Możesz też namoczyć płatki jak podajesz jakieś, i dodać je namoczone do miksu, przynajmniej zjedzą a nie będą pluć.

Hipo 

Wysłany: 2013-01-31, 17:41   

Zaczynają skubać granulki, z braku laku dobry kit :-D z tego wynika. Najgorzej że nie wszystkie tylko narazie dwie sztuki.

artikon 

Wysłany: 2013-02-24, 19:56   

no to tak...
dyski adamowe (u mnie od stycznia jako 8 cm, teraz mają 10 i więcej), mix własny znika w kilka minut (aż się kotłuje w akwa..), granulat za nic w świecie - żadna nie jest zainteresowana :evil:
Próbowałem przegłodzić do 2 dni - nie pomaga, dawałem z rana - nie pomaga, zmienić suchy - nie pomaga (w mixie ten sam granulat go którego próbuję przyzwyczaić).
To do czego próbuję przekonać to: gruba TETRA, Hikari Bio Gold, D50 Plus, D-Allio Plus.
Co jeszcze i jak zrobić aby się dały przekonać? (przecież nie będę ich prosił... żona próbowała :mrgreen: )

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-02-24, 21:24   

Ludzie trochę myślcie! Jak żrą inny pokarm preparowany - płatki to je też się moczy i po kłopocie. Nie musi być granulat byle coś co pochłania w sobie lek.
Adam

zyga49 
zyga49

Imię: zygmunt
Wysłany: 2013-02-24, 21:43   

Artur ja tez mam dyski od Adama /4szt. wpuszczone 1 lutego/ -dwie wieksze zaczęły jesc granulat z Tetry po trzech dniach -mniejsze na razie nie ruszają, natomiast spiruliny 36% Tropicala nie ruszaja żadne,ale codziennie wrzucam mała szczyptę razem z granulatem mysle,ze kiedys sie przyzwyczają :-)

artikon 

Wysłany: 2013-02-25, 06:39   

adamn napisał/a:
Ludzie trochę myślcie! Jak żrą inny pokarm preparowany - płatki to je też się moczy i po kłopocie. Nie musi być granulat byle coś co pochłania w sobie lek.
Adam

Adam, akurat mi nie chodzi oto aby podać lek, ale oto aby żarły coś innego niż mięcho...

Hipo 

Wysłany: 2013-02-25, 18:23   

Ryby sie przekonały do granulatu, tyle że kuracja cała na nic ale chociaż nauczyły się z czasem że istnieje także coś innego niż mięcho ;)

Odpowiedz do tematu