DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Maluchy do leczenia?
Autor Wiadomość
jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-01-17, 15:46   

Pamiętaj o parametrach wody i Powodzenia ;-)

alex 

Imię: Ola
Wysłany: 2013-01-20, 09:56   

Dziś dzień trzeci karmienia levamisolem. O ile pierwszego i drugiego dnia zjadły bardzo ochoczo,to dziś już tak sielsko nie jest. Właściwie nie ruszyły granulatu. Są jakieś takie lekko wypłoszone,ale nie pociemniały mocno.Oddech też w normie.
Parametry wody:
temp. 27-28*C
pH=6,8 (wczoraj było 6,5)
Jest także wykrywalne NO2 na poziomie pomiędzy: 0.025 a 0,05

Co robić ?

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-20, 11:21   

Skoro NO2 wykrywalne, to podmianę dużą robić - to może być przyczyną zmiany zachowania ryb.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-20, 15:25   

a w przepisie co napisane?
Adam

alex 

Wysłany: 2013-01-20, 18:23   

Zabij mnie Adam,ale nie wiem co masz na myśli i co robię nie tak. Przepis przestudiowałam kilkanaście razy,parametry wody takie jak zalecane,lek podany w granulacie i skarmiany rano,tylko to NO2 nieszczęsne.... Powiedź lepiej jak nie zaprzepaścić 3 dni kuracji i co robię nie tak :-(

konsi 

Imię: Tomek
Wysłany: 2013-01-20, 19:21   

woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100% bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów itp.)

alex 

Wysłany: 2013-01-20, 19:45   

Chodzi o przygotowanie wody? Jak już pisałam faktycznie leję czyste RO i uzupełniam zabrane minerały minerałami w postaci proszku,czyli wapń,magnez,sód. Kran (studnia) ma KH=16,GH=25 i pH=7,8 więc raczej odpada. Pisałeś o mieszaniu RO z kranem i dolewaniu kwasu. A czy to też nie jest uzdatniacz,polepszacz wody? Konsi nie zrozum mnie źle,nie czepiam się...ja poprostu nie rozumiem czemu jedno można stosować,a czegoś innego nie, skoro i jedno i drugie prowadzi do tych samych parametrów?

Dzień czwarty.
Wczoraj ok 14.00 zrobiłam podmianę ze względu na NO2 i zachowanie ryb (nie jadły,płochliwość).OK 30 min po podmiance podałam nasączony granulat i zjadły. Dziś jadły bez większych problemów sporą porcję.
Czy podać im nasączony granulat jeszcze jutro? Przepis mówi 4-5 dni,ale nie wiem od czego zależy to 4 lub 5,od tego jak jadły? Czy ze wzgledu na tą podmianę muszę kurację jakoś zmodyfikować? Co dalej?

alex 

Wysłany: 2013-01-22, 11:56   

Czas minął i nie mogę edytować po raz kolejny swojego posta,sorry.
Dziś 5 dzień kuracji levamisolem,nie wiedząc co robić podałam rano nasączony granulat,który został zjedzony. Wg przepisu po 7-9 dniach należy powtórzyć kurację.Mam tak zrobić czy np za tydzień zacząć podawać metro? Będę wdzięczna za odpowiedzi,nie chciałabym na własną rękę eksperymentować na maluchach :-(

Maniek 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-01-22, 13:46   

Ja metro podaje na na 4 dzień. Kuracja mieszana, poczekaj adamn coś podpowie. pozdr

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2013-01-22, 15:33   

Skończ jedna kurację jak w przepisach i odczekaj tydzień i zacznij następną kurację . W miedzy czasie podmieniaj wodę , ja tak robiłem i było wszystko OK a doradzał mi Adam ;-)

alex 

Wysłany: 2013-01-23, 13:45   

Dziękuję za odpowiedzi. W szczególności jedak chciałabym podziękować Adamowi. Dziękuję Adam za: bezcenne rady,cierpliwość,wyrozumiałość oraz poświęcony mi czas.

michal.l 

Imię: Michał
Wysłany: 2013-01-23, 14:05   

a co teraz słychać pod mikroskopem sprawdzałaś ?

alex 

Wysłany: 2013-01-23, 14:17   

Nie,oddałam mikroskop bo był tylko wypożyczony. Nic nowego jednak nie było w odchodach,a i kupka ładna ;-)

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-23, 16:20   

alex napisał/a:
Dziękuję za odpowiedzi. W szczególności jedak chciałabym podziękować Adamowi. Dziękuję Adam za: bezcenne rady,cierpliwość,wyrozumiałość oraz poświęcony mi czas.

Ty mnie nie dziękuj bo od tego tu jestem i nie robię to dla pochwał ale .... miłe. Dziękuj raczej innym co doradzali i to właściwie bo nie musiałem interweniować. Tak ma to FORUM działać i jak widać już się tryby zazębiają. A co dopiero będzie za rok? Będzie jak w myjni bezobsługowej. Każdy się SAM obsłuży :mrgreen:
Adam

alex 

Wysłany: 2013-01-23, 16:48   

To znowu ja :roll: Mam nadzieję,że maszyna naprawdę dobrze już trybi bo mam kolejny problem....Ryby zaczęły szybko oddychać,ocierają się o przedmioty i otrzepują.Woda świeża,NO2 niewykrywalne,napowietrzanie ok. Mikroskopu już niestety nie mam,ale chyba do tej diagnozy nie będzie potrzebny :-(
Co teraz? (dopiero co bo wczoraj skończyły pierwszy etap Levamisolu). Nie wydaje mi się,żebym mogła długo ignorować te objawy :-( Nawet jak przetrzymam do kolejnej dawki levamisolu to już leczenie metrem+temperatura chyba odpadają....
:?:

Odpowiedz do tematu