zbiornik200l |
Autor |
Wiadomość |
A!icja
Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 09 Gru 2012 Posty: 851 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-01-15, 15:05
|
|
|
Szybki- czyżbym daremnie to pisała ?
http://discusforum.adamn....highlight=#3119
Piotrze, przy takim oświetleniu wszystkie rośliny maja się dobrze ?
Głównie mi o blyxe się rozchodzi.
Bo fotki są chyba z 2X 30W ?
Pozdro |
_________________ Bo widzisz drogie dziecko...
Tak już w życiu bywa,
że pies tonie, łańcuch pływa. |
|
|
|
|
pitek13
Imię: Piotr
Wiek: 65 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 18 Skąd: Aleksandrów Ĺódzki
|
Wysłany: 2013-01-15, 18:18
|
|
|
A!icja napisał/a: | Szybki- czyżbym daremnie to pisała ?
http://discusforum.adamn....highlight=#3119
Piotrze, przy takim oświetleniu wszystkie rośliny maja się dobrze ?
Głównie mi o blyxe się rozchodzi.
Bo fotki są chyba z 2X 30W ?
Pozdro |
Nie nie jest wszystko ok używam 2x30W LUXLINEPLUS 865 i takie same 2x18W teraz za tydzień zrobię fotkę samego lotosa rośnie jak na drożdżach |
_________________ pitek13
|
|
|
|
|
Szybki
Imię: Damian
Wiek: 38 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 156 Skąd: Posada, Kazimierz Biskupi
|
Wysłany: 2013-01-15, 18:24
|
|
|
Więc ja napiszę jeszcze tyle.. 6k stopni +4k stopni i 2x39W czy może 45W ( bo takie świetlówki są T5 90cm). Jedna świetlówka lepszego producenta będzie wytwarzać lumenów X a gorszego 0,8X nie chcę mi się szukać konkretów. Więc w takim przypadku co daje liczenie lumenów a podawanie temperatury gdy nie ma podanych konkretnych świetlówek konkretnego producenta by wiedzieć ile tych lumenów owe świetlówki wytworzą? Wg mnie na darmo to pisałaś skoro to suchy tekst a nie potrafisz tego przedstawić w logicznej całości. To co masz w tych tabelach to przykładowe świetlówki a jest wiele które poza ramy tych kilku tabelek wychodzą. W tamtym poście nie ma nic co by wiązało jedno z drugim. Więc zaczynając od początku nie łatwiej by było podać ilość lm jaką by wytwarzały świetlówki? Jeśli coś przeoczyłem to chętnie doczytam na temat konkretów. |
|
|
|
|
pitek13
|
Wysłany: 2013-01-15, 19:46
|
|
|
Szybki napisał/a: | Więc ja napiszę jeszcze tyle.. 6k stopni +4k stopni i 2x39W czy może 45W ( bo takie świetlówki są T5 90cm). Jedna świetlówka lepszego producenta będzie wytwarzać lumenów X a gorszego 0,8X nie chcę mi się szukać konkretów. Więc w takim przypadku co daje liczenie lumenów a podawanie temperatury gdy nie ma podanych konkretnych świetlówek konkretnego producenta by wiedzieć ile tych lumenów owe świetlówki wytworzą? Wg mnie na darmo to pisałaś skoro to suchy tekst a nie potrafisz tego przedstawić w logicznej całości. To co masz w tych tabelach to przykładowe świetlówki a jest wiele które poza ramy tych kilku tabelek wychodzą. W tamtym poście nie ma nic co by wiązało jedno z drugim. Więc zaczynając od początku nie łatwiej by było podać ilość lm jaką by wytwarzały świetlówki? Jeśli coś przeoczyłem to chętnie doczytam na temat konkretów. |
Widzę że bardzo się czepiasz oświetlenia ,powiem więcej z teoriom i definicją daleko nie dojdziemy ważne jest by rośliny rosły i widać było to co jest w zbiorniku . |
|
|
|
|
|
A!icja
|
Wysłany: 2013-01-17, 13:03
|
|
|
Szybki napisał/a: | Alicjo nie chce robić za dużego OT ale piszesz o lumenach a wspominasz o temperaturze światła w stopniach Kelwina. Polecam lekturę lub precyzyjniejsze wypowiedzi ;) |
Czyżby i jedno i drugie nie jest wspomniane w tym co pisałam ?
To zdanie Alicjo (...) Kelwina zabrzmiało jakbyś pytał co ma jedno do drugiego.
Gdzie nawet Adam się wypowiedział.
Mam w nosie Watty, bo nie interesuje mnie ile będą mi prądu żreć, a to ile dadzą mi światła lm- przy czym,
wiadomą rzeczą jest, że nie da się na wstępie powiedzieć ile Ci ich wyjdzie, bo to jest zmienne.
Aby te minimum przekroczyć.
A Kelwiny?
Przecież rośliny nie wykorzystują jednej barwy. Dlatego dla nich lepiej jest żeby oświetlenie było trochę pomieszane.
Dlatego wspominam o nich, a o lm ponieważ rośliny tez mają swoje wymagania.
Szybki napisał/a: | nie potrafisz tego przedstawić w logicznej całości |
A co jakieś wywody miałam pisać? Po co mi jakikolwiek zbędny teks, miało być krótko, zwięźle i gładko czytane.
Gdyby to było bez logicznej całości to pisząc o lm wskoczyłabym do pisania o Ra. - to jest brak logicznej całości, opisałam temat po temacie.
To co umiałam, bo po błędzie jakie były przy poprzednim akwa czytałam, czytałam, czytałam
to co umiałam przelałam na forum bo chcę jakoś pomóc, a może komuś się przyda ? Dla początkującego przydatna wiedza.
Nikt nie każe mi zaraz pisać wszystko, o każdym najdrobniejszym temacie związanym, zwłaszcza, że to moja ,,młoda" wiedza i co raz się czegoś dowiaduję.
Szybki napisał/a: | świetlówki a jest wiele które poza ramy tych kilku tabelek wychodzą |
Czytałeś ostatnie zdania ?
W oparciu o coś to było, nie wychodziłam poza to, bo mam pisać o czymś o czym nie mam zielonego pojęcia ?
Nie siedzę w tym tak długo, żeby zebrać wiedzę z własnego doświadczenia, to akurat pokryło się z tym co pisałam.
Mi jako początkującej z oświetleniem i trudniejszymi roślinami, to wystarczy.
pitek13 napisał/a: | powiem więcej z teoriom i definicją daleko nie dojdziemy ważne jest by rośliny rosły i widać było to co jest w zbiorniku |
Rośliny będą rosnąć jak im się da, to co chcą. A żeby im to dać, trzeba wiedzieć, co i jak.
Pozdro |
Tak już w życiu bywa,
|
|
|
|
Szybki
|
Wysłany: 2013-01-18, 10:30
|
|
|
Teraz bez czepiania, co do mieszania się barw to widmo jakie daje świetlówka wg mnie odpowiada za to i bardziej w pełni obrazuje jej przydatność dla roślin, nie w pełni przedstawia to temp barw lecz jedno z drugim na pewno się wiąże. Co do Wymagań roślin to również nie jest to tylko oświetlenie, to takie błędne koło że im więcej się da to jeszcze trzeba coś dołożyć. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-18, 12:40
|
|
|
A!icja napisał/a: |
Gdzie nawet Adam się wypowiedział.
|
Ĺadnie, że mnie cytujesz ale dalej chyba nie wiesz co mają z sobą wspólnego, że piszesz o nosie
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
A!icja
|
Wysłany: 2013-01-18, 20:04
|
|
|
A po co Adamie cytować, jak wcześniej jest Twoja wypowiedź ?
Z resztą wiem o co Tobie chodzi, już trochę Cię zdążyłam poznać, na przyszłość poprawię to.
Nie pisze o żadnym nosie
Tylko napisałam, że nie interesuje mnie pobór mocy, bo może mieć on mało do tego ile otrzymam światła.
Chłopaki, nie wiem jak Wy to odbieracie, ale to żaden atak, czy wymądrzanie z
mojej strony nie jest. Z resztą co ja mogę zwojować z tak małą jeszcze wiedzą ?
adamn napisał/a: | ale dalej chyba nie wiesz co mają z sobą wspólnego |
No to należałoby to zmienić tak ?
Albo ja faktycznie z pustej teorii tego do końca nie rozumiem, albo to w zły sposób przedstawiam.
Piszę co wiem, moje zdanie- oczekuję korekt, nie tego, żeby moje było na wierzchu, bo nigdy takie nie będzie- zbyt mało wiem.
Uzasadniam czemu i jak o tym sądzę. Piszcie co jest błędne, piszcie DLACZEGO, to jest to słowo klucz, w którego stronę zmierzam.
Mi nie wystarczy napisanie, że coś jest takie i takie, chcę wiedzieć czemu, to pozwala rozumieć.
To tak jak mówienie komuś, że bojownika czy innej ryby nie trzyma się w kuli,
nie dotrze do tej osoby słowo nie, ale wyjaśnienie dlaczego już tak.
Niczego bardziej nie pragnę jak się uczyć tu.
Jak ja mam się upewnić czy to co umiem jest błędne, lub nie, w inny niż poprzez takie dyskusje sposób ?
Co dalej będę czytać, czytać, aż tak do znudzenia, jak i tak to będzie pusta teoria, która jest G warta
jeżeli niema odzwierciedlenia w praktyce. W akwarystyce siedzę zbyt krótko, żeby wiedzę z praktyki zdobyć.
Szybki napisał/a: | Co do Wymagań roślin to również nie jest to tylko oświetlenie |
To też jest brane pod uwagę- mikro i makro to przyjdzie z czasem.
O ile tu znowu się nie mylę, bo wiem że:
Jeśli światło jest za słabe roślina nie wykorzystuje mikro i makro,
jeśli brakuje mikro czy makro to nie wykorzysta światła w pełni.
To są takie zależności. Które trzeba brać pod uwagę.
Ĺťeby potem nie wyszło, że ktoś ma mocne światło, niemal stres świetlny wychodzi a rośliny mu marnieją.
To trzeba światła dołożyć ! Jeśli będzie się wiedzieć jakie światło dobre, to takie się będzie mieć.
A jeśli rośliny dalej odmawiają współpracy, to trzeba przyczyny szukać w czym innym, bo wiemy, że oświetlenie jest dobre.
Szybki napisał/a: | barw to widmo jakie daje świetlówka wg mnie odpowiada za to i bardziej w pełni obrazuje jej przydatność dla roślin,
nie w pełni przedstawia to temp barw lecz jedno z drugim na pewno się wiąże |
No i tutaj piszesz fakty, a nie czemu
Tu są 3 opcje:
Albo ja źle zrozumiałam
Albo Ty źle przedstawiłeś
Albo to co wiem jest błędne
Przy czym 1 i 3 są najbardziej prawdopodobne.
Bo wedle tego co sobie powiedziałam co i jak z teorii, to temperatura barwa a widmo to jest jeden grzyb.
Piszesz, jakby to były dwie różne rzeczy.
Mi tu niejasność wyłazi.
Pamiętajcie, że tej małolacie, o nic innego jak wiedza nie chodzi, nie doszukujcie się w tym wymądrzania, bo go tam niema.
Pozdro. teraz czekam na wyjaśnienia co i jak, co bym rozumiała, nie tylko wiedziała. |
Tak już w życiu bywa,
|
|
|
|
esox
Imię: Radek
|
Wysłany: 2013-01-18, 20:47
|
|
|
Jak już będziesz miała akwa, to po roku sobie powiesz: teoria i praktyka różnymi drogami chodzą.
Super ,że wiesz już z grubsza o co w tym wszystkim lata, ale zdziwisz się jak to będzie wyglądać w realu. Zawsze znajdzie się coś ,co powinno być tak a jest inaczej.
A plany... można planować wielkość zbiornika (który i tak okaże się za mały), obsadę (i tak zawsze będzie coś więcej), podobnie rośliny (bo ta akurat niewiadomo dlaczego nie rośnie no to będzie inna) ,oświetlenie itp. Zawsze coś się zmieni w porównaniu do planów. Przez pierwsze trzy miesiące ze zbiornikiem nauczysz się więcej ,niż przez rok z nosem w necie. Zobaczysz :) i życzę żeby za rok był cały czas taki zapał. |
|
|
|
|
pitek13
|
Wysłany: 2013-01-19, 12:54
|
|
|
esox napisał/a: | Jak już będziesz miała akwa, to po roku sobie powiesz: teoria i praktyka różnymi drogami chodzą.
Super ,że wiesz już z grubsza o co w tym wszystkim lata, ale zdziwisz się jak to będzie wyglądać w realu. Zawsze znajdzie się coś ,co powinno być tak a jest inaczej.
A plany... można planować wielkość zbiornika (który i tak okaże się za mały), obsadę (i tak zawsze będzie coś więcej), podobnie rośliny (bo ta akurat niewiadomo dlaczego nie rośnie no to będzie inna) ,oświetlenie itp. Zawsze coś się zmieni w porównaniu do planów. Przez pierwsze trzy miesiące ze zbiornikiem nauczysz się więcej ,niż przez rok z nosem w necie. Zobaczysz :) i życzę żeby za rok był cały czas taki zapał. |
I tu masz odpowiedz którą należy wziąć do głowy i przeanalizować
a nie filozofować |
|
|
|
|
|
Szybki
|
Wysłany: 2013-01-19, 13:01
|
|
|
Więc postaram się w prosty sposób przedstawić różnicę między widmem światła a jego temperaturą barw (jeśli zrobię błąd oczywiście chętnie się o tym dowiem), mam nadzieję że się nie zakręcę i będzie to w miarę spójne i logiczne.
Więc tak, Temperatura barw określa efekt końcowy, czyli barwę światła jaką widzimy. Lecz np świetlówki które posiadają taką samą barwę będą miały pewne różnice w widmie światła gdyż bardzo podobny kolor światła możemy uzyskać poprzez zmieszanie barw o różnych kolorach lub tymi samymi barwami ale o innym nasyceniu - wtedy mniej lub więcej lm będzie wytwarzać, przez to pisałem że np dwie świetlówki o tej samej barwie mogą wytwarzać różną ilość światła i określenie czy efekt końcowy będzie zacny czy nie, nie jest w prosty sposób określić tylko i wyłącznie po temperaturze barw.
Tu jest prosty wykres widma światła.
Jak widzisz w przeciwieństwie do temperatury barw np 2700 która tylko określa nam że barwa jest ciepła z przewagą światła czerwonego /pomarańczowego itp a ze zmniejszoną ilością światła emitowanego barw zimnych, ale nie wiemy dokładnie jakie nasycenie danej barwy uzyskamy przy użyciu danego emitora światła, za to wykres widma światła nam to określi w dużo lepszy sposób. W prosty i szybki sposób się dowiemy z jakim źródłem światła mamy do czynienia i czy będzie przydatne. Oczywiście jeśli temp jest określona np na to 2700 (pod warunkiem że producent podaje prawdziwe dane) to nie będzie ogromnych różnic lecz jednak większą lub mniejszą przydatność można na podstawie widma światła określić. Lecz 99% pewność że to światło jest trafne tak czy inaczej będzie dopiero po zamontowaniu i to po czasie, jak już esox napisał że jednak teoria i praktyka nie tymi samymi ścieżkami chodzą no a przynajmniej nie zawsze. By trafniej na forum określić czy efekt będzie przyzwoity dobrze by było znać Ra źródła światła, temp barw oraz widmo, ilość wytwarzanego światła przez dane źródło. Z jednym co masz faktycznie rację to moc światła jest to wartość względna w naszym przypadku i tylko z grubsza potrafi ukazać przydatność światła w akwarystyce. Dlatego najlepiej jak zmontujesz zestaw to pochwal się efektem ;)
Co do wypowiedzi Piotra to oczywiście jest to racja lecz pewne założenia wypada mieć wcześniej;) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|