DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Rezonans i denerwujący chałas pompy
Autor Wiadomość
Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Imię: Andrzej
  Wysłany: 2013-01-11, 18:42   Rezonans i denerwujący chałas pompy

Cześć. Mam taki problem w salonie dość pustym stoi akwarium w szafce z sumpem. Akwarium 670 l i sump. Całość obsługuje pompa NJ. I denerwują mnie wibracje przenoszone przez pompę i hałas (niskie tony). Czy jest sens stosować maty wygłuszające i drogie przewody na rezonans? Dajcie znać jak u was to wygląda? Po zastosowaniu do pompy zwykłego gumowego przewodu natężenie trochę ustąpiło ale ciągle denerwuje?

plakat 

Imię: Artur
Wysłany: 2013-01-11, 19:55   

Całkowicie nie da sie ograniczyć wibracji. Dużo zależy od jakości pompy i od tego czy pracuje ona nazwijmy to 'ostatnimi siłami' mam przez to na myśli np. praca na granicy maksymalnego podnoszenia, lub jest za mocno tłumiona jak ma jakiś zaworek ograniczajacy pracę - do ustawiania przepływu.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-11, 20:29   

pompę ustawić na gąbkach co by tłumić drgania. Zwrócić uwagę na przewody by nie stykały się z sobą i obudową.
Adam

pati 

Imię: Patryk
Wysłany: 2013-01-11, 20:35   

Dokładnie tak jak Adam pisze ja pompkę wygłuszałem gąbkami

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Wysłany: 2013-01-12, 11:53   

Przerabiałem gąbki i niewiele dało. Podkładka silikonowa trochę pomogła ale niewiele. Czytałem że specjalny wąż silikonowy przynosi dobre rozwiązania ale nie znam nikogo kto to przerabił a cena jego powala z nóg 20 pln za 10cm. Dlatego pozostały mi dwie rzeczy a może trzy. Wykładanie piankami stożkowymi komory gdzie jest sump. Drugi to ten wąż i trzeci ponoć rozkręcić pompę i dać jakąś gumową podkładkę ale nie znam szczegółów.

Hipo 

Imię: Krzysiek
Wysłany: 2013-01-12, 12:01   

Albo zainwestowac w pompe ktora bedzie cicha. Swego czasu jak bawilem sie w chlodzenie woda komputera bo przerabialem rozne pompy.

Ciche byly Eheimy 1048 i 1250, bdb byl Hydor Selz ktory niestety zniknal z rynku. Bardzo ciche sa rowniez pompy do centranego i wody uzytkowej, jednak wymagaja stosowania poza baniakiem.

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Wysłany: 2013-01-12, 12:08   

W wanie ten New Jet jest prawie niesłyszalna, ale wibracje w komorze sumpa działają jak tuba basowa.

Hipo 

Wysłany: 2013-01-12, 12:23   

Tak ale w wannie pewno nie ma pozakrecanych wezy i pracuje bez oporu.
Sprobuj dac odcinki weza silikonowego, jest bardzo elastyczny i na nim powinny wygasnac wibracje. Nie jest on znowu taki drogi, nie wiem skad wziales taka cene, ja na allegro znalazlem o wiele taniej.

http://allegro.pl/waz-sil...2872078739.html

Jimbim 

Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-01-12, 22:12   

Postaw na gumie ja mam taką 0,5cm i hałas znikł.

skaczacy 

Imię: Mateusz
Wysłany: 2013-01-13, 09:06   

czy pompę masz podłączoną na sztywno do układu rurek?

ja mam zamiast zrobić same nóżki z gumy, a całe o rurowanie podłączyć takim krótkim odcinkiem węża gumowego zbrojonego sznurkiem. stosujesz w układzie rur oraz przy pompie takie coś:

i łączysz wężem (nawet mocniejszym ogrodowym).

a pod pompę możesz dać łapki gumowe.

Mówię na sucho bo nie zrobiłeś zdjęć sumpa i układów w tym temacie a powinieneś (dla potomności i innych użytkowników).

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2013-01-13, 11:19   

wpierw zobaczyć co to rezonas (częstotliwość drgań własnych jest ... )
tu może być, ze albo wirnik ma luzy i drga lub też przekazuje drgania poprzez swe elementy na resztę.
Pod pompę bym dał:
- wykładzinę podłogową na całość (2-3 warstwy) a nie pod stopki
- obłożył ścianki też wygładziną i sufit komory gdzie to stoi
- jak węże przechodzą przez jakieś otwory i się czegoś dotykają to tak nawpychać gąbki by nie było bezpośredniego styku z obudowa komory
- sprawdzić i dać znać co i jak.

A jak ktoś chce sprawdzić czy to działa to jak ma się telefon:
- to położyć na blacie
- zadzwonić
- włączyć wibrację
- zadzwonić
- dać wykładzinę pod spód i zadzwonić.
Przeprowadzić dwie próby:
- jedna siedzieć w czasie dzwonienia tam gdzie telefon
- druga w pokoju obok
Pamiętać, że każde pomieszczenie zamknięte (szafka) gdzie są kubły czy inne tam takie działa jak pudło rezonansowe.
Adam

Andrzej B 
dyskowce.com.pl

Wysłany: 2013-01-13, 15:24   

Trochę roboty czeka ale chyba zrobię tak jak Adam pisze tylko dam specjalne maty do wyciszenia. Rury dodatkowo obłożę i pod sumpa poza matą dam gąbkę tapicerską z 3cm. Zobaczymy co to da. Z tym wirnikiem można pokombinować ale nie wiem co z gwarancją.

Hipo 

Wysłany: 2013-01-13, 15:30   

Jak wezami bedzie Ci sie o cos opierac pompa to zebys ją nie wiadomo jak obkladal to i tak bedzie slychac wibracje. Podstawa to zeby weze na przestrzeni jakies 30-40cm mialy luz, pompe polozyc na jakiejs gabce.

Ale przedewszystkim to daj zdjecia jak wyglada miejsce umieszczenia pompy bo inaczej nasze dywagacje sa czysto teoretyczne.

marsta333 

Imię: Mariusz
Wysłany: 2013-01-14, 13:42   

Witam
Spróbuj podłożyć grubą gąbkę i podłączyć wylot miękkim wężem .Mam tak u siebie i pompa jest niesłyszalna .A jak to nie pomorze skierowałbym się w stronę zużytych części tak jak sugerował Adam.

Odpowiedz do tematu