DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Objawy
Autor Wiadomość
tomi571.tr@gmail.com 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2026-03-19, 16:04   Objawy

Problem z paletkami. 13 palet 18-20 cm i około 20 skalarów małych.
Akwarium 1000l + sump 200l na K1.
Akwarium 1000l jakoś miesiąc ale przeniesione z 500l, 2 miesiące miało razem z filtrem itd. Została dolana woda te 500l. Badałem parametry cały czas i filtr działał normalnie.
Ph 6.90,
gh 10,
kh 4,
No2-0,
No3 - 20,
nh-3 0.
Ryby od jednej osoby na jednym obiegu nic nie dopuszczane, rośliny dawane po kwarantannie i płukane w nadmanganian.
Ryby normalnie sie zachowują wszystko jedzą, cały czas ikrę kładą, nie są płochliwe jedzą z ręki. Wolny oddech. Pasożytów nie ma, badane odchody itd.
Trochę tetrahymena było ale nie dużo w odchodach, uv pochodziło 3 dni wybiło. Gdzieś tam lekko pojawiły sie na rybie efekty jak przy ondinozie ale to na 1-2 szt jak je glonojad pogryzł. Raczej stawiam na problem z namnożeniem bakterii. Po konsultacji z hodowcą od którego brałem ryby, dałem soli niejodowanej kłodawskiej 1kg na 400l na 10 dni. 5 dni temu dodałem. Po dodaniu soli zaczęły ryby jaśnieć i ustępować objawy wydawało sie że będzie ok u jednej pojawiał sie nalot na oku to ustąpił
Jednak wczoraj musiałem podmienić wodę bo no3 zaczęło rosnąć, więc podmieniłem około 100l i uzupełniłem soli odpowiednio do wymienionej wody. Jednak widzę że dzisiaj minimalnie bardziej spuchły im oczy. Nie u wszystkich tylko u 5 sztk.

W sumie to teraz zgłupiałem i nie wiem co dalej, czy zostawić na razie jak jest przez te kolejne dni. czy inaczej reagować.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2026-03-19, 17:19   

Film zbiornika i ile te tyby tam są.
Adam

tomi571.tr@gmail.com 

Imię: Tomasz
Wysłany: 2026-03-19, 18:20   

Do filmu zwiększyłem moc światła, normalnie maja trochę ciemniej.
Miesiąc czasu są w tym zbiorniku przedtem miesiąc w 500l były.
Jakieś 2 godziny temu zrobiłem podmianę około 100l RO ale z mineralizatorem, dzisiaj trochę mocniej oddychają niż wczoraj. Wodę mam ze studni głębinowej, ogólnie ma dużo żelaza, jednak do ryb to idzie przez potrójny odżelaziacz.

https://youtu.be/nMUjR2sSV1s?is=ryjS3DXID06r0X9L

https://youtu.be/vnMW94apmEs?is=SFcuThmwFp3abeY_
Ostatnio zmieniony przez tomi571.tr@gmail.com 2026-03-19, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2026-03-21, 22:42   

Ryby nie pływaja a snują sie po zbiorniku ze złożonymi płetwami. Jedna ma wtwalone slepia a ich cialo zalatuje grzybem i bakteriami. W takim zbiorniku nie mają różowo.
Adam

Odpowiedz do tematu