DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium
Autor Wiadomość
bosman213 

Imię: Marcin
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2016
Posty: 424
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2021-09-12, 23:45   

Znaczy, że albo za mała podmiana albo zbyt miękka woda do podmiany była bo zszedłeś z 5.38 na 5.78 najlepiej by było gdyby na 2 dzień po podmianie było 6.5 wtedy będziesz mógł co 5-7 dni badać ph (chyba, że łopatami karmisz i będziesz co 3 dni zmieniał wodę wtedy inna bajka)
_________________
"Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie"
Albert Einstein
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7716
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-09-13, 08:11   

wkłady filtra Ci zmieniają parametry. Nawet jak się 10% podmieni to taki spadek nie jest możliwy.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-13, 13:27   

Wkłady w filtrze wszystkie nowe więc raczej tej opcji nie przewiduje.
Może tak jak bosman pisze odnośnie wody do przygotowań wcześniej dałem 50L RO i 70 kranu
Teraz dałem do podmiany 30 RO i 90 kranu
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-15, 20:01   

Podmiana zrobiona dziś rano 30L RO 90L kran Ph na godzinę 20:00 to 6,85,więc chyba dobrze teraz to zmieszalem aczkolwiek zobaczymy jutro.
Foty
https://zapodaj.net/27d4c592e88fa.jpg.html
https://zapodaj.net/200280fcfe32d.jpg.html
https://zapodaj.net/ebf48342552f0.jpg.html
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7716
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-09-15, 20:29   

to żę nowe nie znaczy że dobre i nie zmieniają parametrów. Test słoja z litrem i wkładem przez 3 dni
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-16, 18:43   

Chyba faktycznie coś zmienia te parametry wody teraz jest
https://zapodaj.net/279d7623a5236.jpg.html
Całego filtra raczej nie odetnie z akwarium ponieważ nie będzie filtracji,myślałem żeby zebrać przynajmniej po garści z każdego z mediów filtracyjnych wtedy woda Ro i do wiadra.Czy mogę tak zrobić?
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-17, 12:41   

Zrobiłem tak jak na zdjęciu poniżej każdy wkład do filtra osobno
https://zapodaj.net/5523159bb3f39.jpg.html
Wynik czystego ro różni się od tego z wkładami ponieważ nie płukałem ich były wybrane bezpośrednio z filtra do słoika.
https://zapodaj.net/cef975147e24c.jpg.html

W akwarium woda pH 5,50
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-18, 12:08   

Parametry mediów po 24h w słoiku.
https://zapodaj.net/f2e507b7bd58b.jpg.html
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-20, 07:51   

Dziś 3 dzień wkładów w słoiku widać że jeden z wkładów zmniejsza PH. Czy warto go wymienić czy zostawić ?
Ten wkład w filtrze zajmuje 3 kosze filtracyjne
https://zapodaj.net/caa4ac8e2abf6.jpg.html
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7716
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-09-22, 09:12   

jak jakiś zmienia do dołu to nie garść a całość na inny sprawdzony by podwójnej roboty nie było.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-22, 09:40   

Dziś wymieniam te media które lecą w dół wczoraj zamówiłem nowe :)
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 62
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7716
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-09-27, 13:32   

to jakie to dla POTOMNYCH?
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-09-30, 20:27   

Wkłady wymienilem eheim mech pro:
https://zapodaj.net/b044c0d03c698.jpg.html
Jeżeli chodzi o ryby to wszystko okej rośnie i je,podmiana wychodzi raz w tygodniu karmione mixem granulatem tetry i royal menu.Woda trochę mętna myślę że się to ustabilizuje jeszcze czy może coś proponujecie?
 
 
bosman213 

Imię: Marcin
Wiek: 37
Dołączył: 04 Maj 2016
Posty: 424
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2021-09-30, 20:46   

Pokaż ryby daj nacieszyć oko jak możesz wrzuć bezpośrednio na forum a nie przez te "zapodaj" bo tam to ja nic nie widzę
_________________
"Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie"
Albert Einstein
 
 
Grygus 

Imię: Łukasz
Wiek: 30
Dołączył: 31 Paź 2020
Posty: 55
Skąd: Sulechów
Wysłany: 2021-10-02, 07:51   

Chętnie tylko nie wiem jak bezpośrednio na forum? :-/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9