DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Książka kulinarna na mixy dla dyskowców
Autor Wiadomość
seba74wi 
Seba

Imię: Sebastian
Wiek: 49
Dołączył: 22 Lut 2014
Posty: 17
Skąd: Katowice/Kenosha,WI
Wysłany: 2014-02-27, 06:54   

robię tak samo miele wszystko
_________________
Mozesz to zrobic, jesli uwierzysz, ze mozesz !
 
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-27, 09:54   

porlock napisał/a:
Czemu krew z serca została odsaczona, zawiera dużo żelaza i generalnie jest ok. Ja nigdy nie odsaczam, miele wszystko :)


Ĺťeby nie stwarzać dodatkowej pożywki dla bakterii, a później pierwotniaków.
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 649
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 09:59   

Łukasz napisał/a:
porlock napisał/a:
Czemu krew z serca została odsaczona, zawiera dużo żelaza i generalnie jest ok. Ja nigdy nie odsaczam, miele wszystko :)


Ĺťeby nie stwarzać dodatkowej pożywki dla bakterii, a później pierwotniaków.

Bez przesady, nigdy żadnego zakwitu nie miałem a kamie tak już ładne parę lat. Zresztą samo mięso tez będzie pożywka dla bakterii i pierwotniaków równie dobrą jak krew. Co do krwi no to wiadomo ze krzepnie wiec jak już jest w mixsie to się nie rozwala po akwarium i wody nie zanieczyszcza.
Ostatnio zmieniony przez porlock 2014-02-27, 10:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-27, 10:07   

Rozumiesz co oznacza słowo: dodatkowej?
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 649
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 10:38   

A rozumiesz co oznacza zwrot "bez przesady"
 
 
Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-27, 10:56   

Ta... conajmniej tak użyty jakby się nagle okazało, że wypłukanie serca z krwi, to zbrodnia :mrgreen:


Jak ktoś chce, bo woli mieć większy margines bezpieczeństwa - niech płuka. Jego wybór, jego wola, więc nie staraj się narzucać tutaj komuś swojego zdania.

Dodatkowo ;-)
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 649
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 11:02   

Nic nie narzucam :) to żadna zbrodnia.. jak ktoś chce to może sobie płukać a nawet ugotować nic mi do tego .. chciałem tylko zasygnalizować ze nie jest to niezbędna operacja
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-02-27, 13:06   

A wiecie jaki to temat?
A wiecie co tu ma być i po co?
A wiecie, gdzie możecie sobie dyskusję prowadzić?
http://discusforum.adamn....p?t=43&start=60
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-02-28, 20:35   










Adam - adam1977

Mięso oczywiście wyczyściłem z tłuszczu

foto

na który już czekała Małgośka :-)

foto

Przed mieleniem



Mielę mięso na najmniejszych oczkach w maszynce i później płuczę w wodzie aby pozbyć się krwi






Składniki na mix na bazie wymienionych produktów:
- 3 serca wołowe - w tym 2 cielęce
- 2 paczki szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 słoik marchewki
- 1/2 paczki pokarmu wybarwiającego


Składniki razem, gotowe do działania:

foto

w trakcie mielenia i mieszania

foto

zmieszanie całości dokładne

foto

pakowania w woreczki śniadaniowe:

foto




Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-03, 12:11   










Alicja - Alicja

foto

całość ważyła 1.3 kilo
Rybkę pokroiłam w paski to tak dla ułatwienia przy mieleniu.


foto

Pokrojona ryba w paski



ryba już zmielona na drobnym sitku



zmieliłam też szpinak



zmieliłam krewetki


Składniki na mix na bazie wymienionych produktów:
Zabrakło serc więc musiałam się ratować rybką w tym przypadku dorszem.

- ryby było ponad pół kilo
- do tego dwa banany
- szpinak
- krewetki
- vibovit (dwie saszetki)
- witamina E w kroplach (dałam cztery)
- dla związania żelatyna

Składniki razem, gotowe do zmieszania:

foto

składniki zmielone przed zmieszaniem:

foto

zmieszanie całości dokładne

foto

przygotowanie do pakowania w woreczki śniadaniowe dzielone na kostki przy pomocy linijki:

foto

Woreczków 5 ułożyłam w mojej szufladzie w zamrażarce jeden na drugim dając pomiędzy nie puste woreczki co by nie przymarzły do siebie.

foto




Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-04, 13:03   










Luk_2_5 - Łukasz

Po dokładnym umyciu marchew została starta na tarce na najdrobniejszy możliwy sposób

foto

Podobnie jabłko ze skórką



Następnie czosnek



Starte na drobno wszystko





Składniki na mix na bazie wymienionych produktów:
Dzisiaj postanowiłem zrobić własny mix z pomysłów zaczerpniętych na tym forum, niestety nie wykonałem planu w 100% ale powinno być ok

Składniki:
- 1 serce wołowe
- 750g szpinaku
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 2 banany
- 3 ząbki czosnku
-300ml ugotowanego mielonego siemienia lnianego
- około 40g żelatyny
- 10 saszetek vibovitu o smaku waniliowym.

Szpinak po rozmrożeniu został wyciśnięty tak aby pozbyć się zbędnej wody a następnie tak jak banany , zmielony i dodany do poprzednich składników.:

foto


foto


foto

Do około 200ml wody ze szpinaku którą zagotowałem , zostało dodane około 40g żelatyny i pozostawione do wystygnięcia.

foto

Świeże serce wołowe zostało oczyszczone z tłuszczu i żyłek, tak żeby pozostał sam mięsień a następnie dwukrotnie zmielone na najdrobniejszych oczkach. Później dodałem je do wcześniej rozdrobnionych składników.

foto


foto


foto

Ugotowane sięmię lniane dodałem do reszty.

foto


foto

Kolejnym krokiem było dodanie vibovitu w ilości 10 sztuk.

foto


foto

Ostatnim składnikiem była żelatyna, po jej dodaniu wszystko zostało dokładnie wymieszane i zapakowane w torebki foliowe.

foto


foto



Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
Ostatnio zmieniony przez adamn 2018-12-22, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-20, 14:46   










kowalajnen1982 - Sławek

Przepis na dziczyznę dla dyskowców

foto

potrzebna jedna sarna

foto

serce zawiera witaminy: B, B2, kwas pantotenowy, niacyn
ryba zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D oraz E

foto

szpinak zawiera witaminę: A, B6, E, K, kwas pantotenowy

foto

banan zawiera witaminę: B6, kwas foliowy, niacynę

foto papryka zawiera witaminę C

foto witaminy A,D,E,K i jedna łyżka stołowa tranu




Składniki na mix na bazie wymienionych produktów:
Dzisiaj przedstawimy przepis na dziczyznę dla dyskowców.
SKŁADNIKI
1kg serca z sarniny
250g szpinaku mrożonego
250g dorsza-filet
1 banan w całości
1 duża czerwona papryka
1 jabłko-całe
2 ząbki czosnku
3saszetki vibovitu truskawka
witaminy A,D,E,K+NOŚNIK-ROZPUSZCZALNIK czyli 1łyżka stołowa tranu
Sposób wykonania
Mięso myjemy następnie sprawiamy,czyli wycinamy żyłki by uzyskać czyste mięsko. Mięso mielimy 3x przez średnie sitko. Następnie mielimy rybę, owoce. Szpinak zalewamy wrzątkiem na sitku i odsączamy wodę po czym mielimy.
Szpinak po rozmrożeniu został wyciśnięty tak aby pozbyć się zbędnej wody a następnie tak jak banany , zmielony i dodany do poprzednich składników.:

foto

zestawienie składników

foto

rozpoczęcie mielenia

foto

do mielenia najlepiej załatwić sobie pomocnika

foto

produkt finalny, gdy wszystkie składniki zostały połączone w jednej misce i dokładnie zmieszane. Gotowego mixa porcjujemy w woreczki i rozgniatamy wałkiem na grubość ok 0,5 cm by łatwiej się łamały po zamrożeniu. Przed podaniem łamiemy odpowiednią ilość rozmrażamy i podajemy do skarmienia.




Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-12-24, 13:08   

Wątek został poprawiony w całości i jest jak dawniej.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
Adam_skalar 
20 akwarii

Imię: Adam
Wiek: 35
Dołączył: 13 Lut 2023
Posty: 2
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 2023-02-13, 06:59   

Nie jestem fanem serc . Czy ryba w naturze je krowę ? Można ryby karmić innym bardziej naturalnym pokarmem i nie mieć z nimi problemu.
 
 
Cx69 

Imię: Piotr
Wiek: 34
Dołączył: 01 Gru 2020
Posty: 54
Skąd: Przeworsk
Wysłany: 2023-02-21, 18:41   

Adam_skalar napisał/a:
Nie jestem fanem serc . Czy ryba w naturze je krowę ? Można ryby karmić innym bardziej naturalnym pokarmem i nie mieć z nimi problemu.

Ryby hodowane raczej natury nie widziały.
Ostatnio zmieniony przez Cx69 2023-02-21, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11