DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Konflikt bakteryjny (chyba)
Autor Wiadomość
sqwar3 
Marek Skwarek

Imię: Marek
Wysłany: 2017-06-12, 20:19   Konflikt bakteryjny (chyba)

Witam ponownie po krótkiej przerwie :-(

Zafundowałem sobie kłopot przez skopanie kwarantanny. Wpuściłem ryby z innego źródła do tych w zbiorniku głównym. Na drugi dzień się zaczęło...no ale:

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 465l
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 14.10.2016
- wymiary .... 155dł. x 50szer. x 60 wys.
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... surowy wystrój z gałęziami i roślinami
- rodzaj podłoża .... Kreisel 099

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 7,2
- twardość węglanowa i ogólna .... GH12, KH7
- wielkość związków azotowych .... NO3 40
- temperatura wody .... 28
- częstotliwość i wielkość podmian wody .... 150l co 3 dzień
- sposób przygotowania wody do podmian .... kran po filtracji narurowej 20, 5, 3mikrony i węgiel
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość) .... 21 Dyskowce Brown, Leopard, LSS ok. 11-14cm, wiek ok. 8 miesięcy, 3 Pigeon Blood, 5 Red Rose

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .... codziennie miks, raz w tygodniu Doniczkowiec własnej hodowli, granulat D-50

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... no to tak.: 8 ryb w kwarantannie tydzień, wrzuciłem im z głównego 1 "kozła ofiarnego" i 5 dniowa obserwacja. Nic się nie działo. Ponieważ miałem zamiar obsadę leczyć na pasożyty ( http://discusforum.adamn....p?p=53418#53418 ) pomyślałem, że te nowe przeniosę do głównego, bo pewno i im się leczenie przyda. Jak pomyślałem tak też zrobiłem. Na drugi dzień "kozioł ofiarny" prawie sztywny, reszta ryb ciemna, taki jaby siny nalot na łuskach, lekko śluzująca, nie pobiera pokarmu, chowa się. Oddech normalny.Niektóre pływają bokiem, odpoczywają przy dnie, inne przy powierzchni. 8 sztuk "nowych" za to czuje się znakomicie,
jedzą normalnie, zaczepiają nawet te chore.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... sump 140l (W TEJ CHWILI ODPIĘTY I IDZIE DO DEZYNFEKCJI), dwie głowice Aqua Szuta Thead 750 z dwiema drobnymi, kwadratowymi gąbkami, jedna grzałka 300W.

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .... 8 sztuk nowej obsady z jednego źródła

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR na razie brak

NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... wczoraj odpiąłem sumpa, zostawiłem rybom 200l wody w akwarium, poszły 3 tabletki KMNO4, po zbrązowieniu wody 4 ml wody utlenionej. Uzupełniłem świeżą wodą do ok. 400l. Dzisiaj poprawka, w trakcie działania Nadmanganianu widoczna poprawa w zachowaniu ryb. Po ponownym uzupełnieniu wody ryby wracają do poprzedniego stanu.

Jak zwykle proszę o pomoc.
Proszę również darować sobie komentarze, co i jak skopałem bo doskonale sobie z tego zdaję sprawę.
Dziękuję i pozdrawiam.

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2017-06-13, 10:01   

a jaka pomoc jak sam wiesz co skopałeś. Weź zmień źródło.
Adam

sqwar3 
Marek Skwarek

Imię: Marek
Wysłany: 2017-06-13, 18:27   

Okej, dzięki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu