Wkłady filtracyjne |
Autor |
Wiadomość |
PolishDiscus
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2017-03-18, 17:20 Wkłady filtracyjne
|
|
|
Witam,
Na rynku jest już chyba setki rodzajów wkładów filtracyjnych.
Gąbki z małymi oczkami, dużymi,Ceramika,keramzyt,bio kulki itp itp...
Czy robił ktoś może jakieś testy lub widział filmik, który by pokazał, które z wkładów filtracyjnych są lepsze,a które do niczego...? |
_________________ Pozdrawiam Tomek
Zapraszam na
wypożyczalnia samochodów w warszawie
|
|
|
|
|
witek112
Imię: Wojtek
Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2014 Posty: 510 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2017-03-18, 19:07
|
|
|
Jak sam pisałeś jest dużo tego a rynku nie wiem czy ktoś by chciał robić testy przy najmniej z biologią (długo by to trwało) każdy akwarysta kupuje w miarę swoich możliwości finałowych aczkolwiek reklama robi swoje, ja używałem różnych w kładów tych droższych i tych tańszych jak dla mnie nie robiły żadnej różnicy sprawdzały się te i inne , teraz mam teraton i też się sprawdza , sam sobie musisz zadać pytanie czy chcesz wydać mniej czy więcej bo w obu przypadkach i tak będzie działało. |
_________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
Wojtek |
|
|
|
|
PolishDiscus
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2017-03-18, 19:37
|
|
|
do oczka wodnego potrzebuje około 5 m3 wkładów, więc pewnie będą te tańsze...:) |
_________________ Pozdrawiam Tomek
Zapraszam na
wypożyczalnia samochodów w warszawie
|
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2017-03-19, 07:05
|
|
|
posadź odpowiednie rośliny to Ci wkłady nie będą potrzebne. Ewentualnie sobie200 l beczkę spraw z keramzytem przepływową lub obok stawu miejsce z keramzytem z roślinami co woda ze stawiku do tego się przedostaje i wraca do stawu.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
kowalajnen1982
Imię: slawek
Wiek: 42 Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 254 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2017-03-19, 20:48
|
|
|
Udział roślin w procesie oczyszczania ścieków stanowi zaledwie 10-15%, kluczowa jest rola mikroorganizmów. Skup się na rozroście trzcin a raczej systemu korzeniowego tych roślin -tam osadzą się prawidłowe i potrzebne organizmy-pamiętaj o przepływie wody ,napowietrzona woda równa sie życie. |
|
|
|
|
|