| [465l] Epizod 2 - Nowa Nadzieja | 

| Autor | Wiadomość | 

| sqwar3   Marek Skwarek

Imię: Marek

| 

|  Wysłany: 2016-10-28, 22:22   [465l] Epizod 2 - Nowa Nadzieja |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. 
 Chciałbym przedstawić Wam mój zbiornik, ryb w nim jeszcze nie ma, ale...jakoś zacząć trzeba

No to tak:

- wielkość zbiornika w litrach: 465l Opti

- wymiary zbiornika: 155dł. x 50szer. x 60 wys.

- od kiedy funkcjonuje: w obecnym stanie od 14.10.2016

- sposób przygotowania wody do zbiornika: kran

- woda i jej parametry: tww, two, pH i ewentualnie wielkość związków azotowych: PH 7,2, GH 12, KH 7

- częstotliwość podmian wody: na razie brak podmian, tylko dolewki

- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: brak podłoża

- dodatkowe elementy jak korzenie zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru czy też tła wewnętrzne czy skały: brak ozdób

- obsadę zbiornika dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność: ryb jeszcze brak

- obsadę roślinną i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny): brak

- rodzaj filtracji, jaka i ile: sump o pojemności prawie 140l

- rodzaj wkładów filtracyjnych: pierwsza komora gąbki PPI10, druga PPI20+10 pasków włókniny, trzecia ceramika+włóknina+pasek gąbki PPI20, czwarta skałki AquaRock+włóknina+pasek gąbki PPI10

- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: na chwilę obecną grzałka 300W

- oświetlenie zbiornika ile i jak długo: belka Odyssea QUAD 4x80W + LED, świetlówki od tylnej ścianki: Narva Blue2, Sylvania Grolux, Philips Master 6500K, Sylvania Grolux

- sposób i rodzaj karmienia: w zamyśle mix na sercu, dodatkowo karmnik JBL AutoFood

- krótki w kilku zdaniach opis powstawania (czas kwarantanny dojrzewanie): Po likwidacji wcześniejszego aranżu całość wypsikana i wyszorowana Perhydrolem, gąbki z sumpa wyszorowane pod ciśnieniem w gorącej wodzie i wymoczone w Perhydrolu, złoża biologiczne wygotowane, całe akwarium i sump wypryskany Perhydrolem. Po wysuszeniu całość napełniona wodą i wlany Perhydrol, całość pracowała prawie tydzień. Później wylewka, wysuszenie i nalewanie wody. W tej chwili robię tylko dolewki odparowanej wody. Filtr zaszczepiony bakteriami Tropicala i sypnięte trochę płatków.

- zdjęcie zbiornika całego: ryb jeszcze nie ma, to chociaż wrzucę fotki różnych wersji oświetlenia:
 Pełna moc oświetlenia:

Tył Narva i Grolux:

Przód Philips i Grolux:

- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund)

- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: generalnie baniak wcześniej, tj.: od sierpnia 2015 roku był prowadzony jako akwarium dekoracyjne, towarzyskie z naciskiem na rośliny. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej
  Od pewnego czasu chciałem coś zmienić, a że zawsze interesowały mnie Dyskowce to postanowiłem się z nimi zmierzyć. Poniżej kilka fotek z poprzednich odsłon: 

Jeszcze technicznie, zbiornik stoi na modyfikowanym, starym meblu:

Filtracja i sterowanie oświetleniem:

Co do samych ryb...myślę nad 10-12 sztukami wstępnie, odmiany raczej wzorzyste, ale to jeszcze zobaczę. Ryby powinienem mieć pod koniec listopada/początek grudnia (może mikołaj przyniesie pod choinkę w styroboxie
  ) 
 Na razie to tyle, wątek w miarę możliwości będę uzupełniał, bo i pytań pewno będzie wiele. Mam nadzieję, że pomożecie

Pozdrawiam.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| robertkrol   

Imię: Robert

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 08:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Cześć Marek, wzór-konspekt przygotowania akwa pod dyskowce  , tylko ja na takie akwarium to bym kupił z 20 maluchów takich 7-9 cm np. (po 5 szt. różnych odmian) wtedy jak podrosną możesz zostawisz 10 lub 15 sztuk a resztę sprzedać.   Powodzenia
   |  
				| _________________ Robert

www.lazienkaw10dni.pl
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bosman213   
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 09:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | Imponująca roślinność. |  
				| _________________ "Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie"
 Albert Einstein
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 14:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Aż mnie szczera opadła z wrażenia.  Brać przykład jak pisać z Autora wątku. Dwie odmiany kontrastowe ale nie w gołym a po części roślinne z głową.  Adam |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

| sqwar3   Marek Skwarek

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 15:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. Rozważam, oczywiście po czasie, dodanie do zbiornika takich elementów jak podłoże, rośliny i korzenie. Rośliny będą w szklanych doniczkach zasypanych żwirkiem i może kulki GT własnej produkcji pod korzenie, podłoże kwarcowe przywiozę z Osiecznicy, korzenie też mam. Jak nie będę miał kłopotów to dojdzie też ekipa sprzątająca w postaci Kirysków Sterby lub Panda, może Otoski. Ale to w jakiejś tam przyszłości. Ozdoby będą oczywiście odpowiednio przygotowane, a "sprzątacze" poddani kwarantannie.
 Nie będę się spieszył, co nagle...to wiadomo

Co do ryb, to faktycznie, może wezmę więcej.

Pozdrawiam.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez sqwar3 2016-10-29, 15:33, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| robertkrol   

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 16:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | Co do dodatkowej obsady kirysy, itp. to lepiej kupić od kogoś kto ma przleczone/zdrowe odpowiednie dla dyskowców w innym przypadku sama kwarantanna to za mało. 
 Ja kupiłem od hodowcy kirysków i była kwarantanna, następnie badanie pod mikroskopem i leczenie.
 Gonojady miałem od Adama, więc te od razu do palet.

Zresztą "ekipa sprzątająca" to tylko z nazwa - glonojady to brudzą prawie, jak dyskowce, a kirysy to wcale wszystkiego nie wyjedzą, chyba , że będzie ich ze 100 szt.

Ale fajnie jak coś pływa jeszcze oprócz dyskowców.
   |  

www.lazienkaw10dni.pl
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sqwar3   Marek Skwarek

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 16:17 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | robertkrol napisał/a: |  	  | Ja kupiłem od hodowcy kirysków i była kwarantanna, następnie badanie pod mikroskopem i leczenie. | 

I dokładnie tak mam zamiar zrobić. Pisząc "kwarantanna" miałem to właśnie na myśli
  Zostawiłem sobie nawet specjalnie do tego celu starą i wysłużoną już 112-tkę. Jakiś tam podstawowy zapas leków też przygotowałem  Ale...to jeszcze dużo wody przez filtrację się przeleje zanim do tego dojdę   
 Pozdrawiam.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez sqwar3 2016-10-29, 16:17, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| robertkrol   

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 16:21 |   
 |  
               | 
 |  
               | Markę, to super  a jakie odmiany masz już na oku? |  

www.lazienkaw10dni.pl
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sqwar3   Marek Skwarek

| 

|  Wysłany: 2016-10-29, 16:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | Na chwilę obecną jeszcze nie wiem, będę coś wiedział konkretnie to na pewno napiszę   
 Pozdrawiam.
 |  
				| _________________ "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
 Julian Tuwim

|  | 

|   |  | 

|  | 

| witek112   

Imię: Wojtek

| 

|  Wysłany: 2016-10-30, 18:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mam pytanie jak ta pompa od CO pracuje , czy nie jest głośna? |  
				| _________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
 Wojtek
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| zibi   zibi

Imię: Zbigniew

| 

|  Wysłany: 2016-10-30, 18:46 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zależy co założysz  ,ja mam Wilo ,bezgłośna tylko wodę słychać |  
				| _________________ zibi
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sqwar3   Marek Skwarek

| 

|  Wysłany: 2016-10-30, 19:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. Fakt faktem, że o pompie nie napisałem. Ja mam OMIS 25/60-180, jest cichutka, trzy biegi do dyspozycji, jednak dość prądożerna. U mnie chodzi na drugim biegu, pobór to 70W. Za pompą mam jeszcze obudowę z filtra narurowego, która służyła dotąd jako reaktor do rozpuszczania CO2, w tej chwili będzie tam wkład siatkowy 50 lub 100mikron. Pod pozostałości instalacji dwutlenku zamierzam podpiąć, o ile będzie taka potrzeba, napowietrzacz. No i na wylocie jest jeszcze klapkowy zawór przeciw zwrotny.
 Pozdrawiam.
 |  
				| _________________ "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
 Julian Tuwim

|  | 

|   |  | 

|  | 

| witek112   

Imię: Wojtek

| 

|  Wysłany: 2016-10-30, 19:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | pytam bo zamierzam zrobić u siebie filtracje na pompie CO obecnie mam grunfosa Alpha 2L na razie czeka bo przymierzam się na większy baniak. |  
				| _________________ Robota raz odłożona, z czasem odkłada się sama.
 Wojtek
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| zibi   zibi

Imię: Zbigniew

| 

|  Wysłany: 2016-10-30, 19:24 |   
 |  
               | 
 |  
               | To masz Wojtek spoko pompę , u mnie pompa chodzi na 8-10 w i woda klarowna mimo dużego zarybienia |  
				| _________________ zibi
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Duduś   Duduś

Imię: Tadeusz

| 

|  Wysłany: 2016-10-31, 11:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kurcze piękne było to Twoje roślinne to teraz jak wystrzelisz z paletami to jak mówi Ferdek Kiepski klękajcie narody i tego Ci życzę do pracy i czekamy na efekty no i ma się rozumieć foto relacje
 no i jeszcze jedno jak mogę ryby kup z jednego żródła pewnego a unikniesz na wstępie kłopotów
 mogę polecić pewną wrocławską piwnicę co prawda tam hoduje się same "maszkary" ale po czasie wyrastają z nich bez leczenia i większego zachodu piękne "łabędzie"
 |  
				| _________________ Duduś
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Duduś 2016-10-31, 11:39, w całości zmieniany 2 razy |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |