kiedy metronidazol ? |
Autor |
Wiadomość |
tomekrad1
Imię: tom
|
Wysłany: 2013-01-01, 22:27 kiedy metronidazol ?
|
|
|
1) Zbiornik:
- pojemność litrów 700 l....
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .3 lata...
- wymiary .180x60x60...
- rodzaj (roślinny, sterylny) roślinny....
- rodzaj podłoża .żwirowe...
2) Woda:
- kwasowość (pH) .ok. 7,00...
- twardość węglanowa i ogólna 4kh i 12gh....
- wielkość związków azotowych .0...
- temperatura wody .29...
- częstotliwość i wielkość podmian wody .co 4 dni ok.150l...
- sposób przygotowania wody do podmian .RO z domieszka kranówki...
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .11paletek od 14 do 20cm; 3bocje ok 25cm;ok 40kirysków sterbay(cały czas się mnożą) i mnóstwo krewetek
3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) .mrożony mix podawany w małych ilościach kilka razy dziennie...
4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) - zauważone 23 grudnia po powrocie do domu a nie było mnie 1,5 miesiąca - ryby ciemne, nie pobierają pokarmu, białe odchody,wychudzone - stwierdzone nicienie capillaria(mikroskop) i 4palety małe dziurki w okolicy głowy z wyciekiem ropnym - heksamitoza , aczkolwiek tu mam problemy z potwierdzeniem diagnozy bo nie mogę od tych palet uzyskać odchodów, natomiast w pozostałych odchodach innych ryb pojedyncze martwe nicienie, mnóstwo jaj nicieni ale wiciowców nie stwierdziłem ..
5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) biologiczny 20l ceramika(raz na dwa lata) mechaniczne 2szt duża gąbka(co 3 tygodnie),nawożenie CO2,grzałki 2 szt 150W
6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) .w czasie mojej nieobecności małżonka uraczyła mnie zbrojnikem prawdopodobnie z gratisami ...
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno 25 grudnia .levamisol 10ml na 100 l wody i powtórka 27 grudnia 10ml na 100 l .wody(było widać wychodzące nicienie z niektórych ciał ryb gołym okiem) wcześniej drugiej dawki nie mogłem - zabrakło mi levemisolu, dzisiaj podmiana 60% - ryby dalej nie jedzą
W tym szkopuł,że wszystko w ogólnym - dopiero dzisiaj urobiłem żonę na drugie akwarium do kwarantanny z piwnicy
Moje pytanie :
- kiedy ruszyć z metronizadolem, bo myślę,że bez niego się nie obejdzie czy w dawce standardowej 6g na 100l wody?
- kiedy ruszyć powtórkę z levamisolem i w jakiej dawce(a kiedyś był dobry lek systamex) |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-01-02, 10:50 Re: kiedy metronidazol ?
|
|
|
tomekrad1 napisał/a: | 1)
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .3 lata...
- ryby ciemne, nie pobierają pokarmu, białe odchody,wychudzone - stwierdzone nicienie capillaria(mikroskop) i 4palety małe dziurki w okolicy głowy z wyciekiem ropnym - heksamitoza , aczkolwiek tu mam problemy z potwierdzeniem diagnozy bo nie mogę od tych palet uzyskać odchodów, natomiast w pozostałych odchodach innych ryb pojedyncze martwe nicienie, mnóstwo jaj nicieni ale wiciowców nie stwierdziłem ..
w czasie mojej nieobecności małżonka uraczyła mnie zbrojnikem prawdopodobnie z gratisami ...
7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno 25 grudnia .levamisol 10ml na 100 l wody i powtórka 27 grudnia 10ml na 100 l .wody(było widać wychodzące nicienie z niektórych ciał ryb gołym okiem) wcześniej drugiej dawki nie mogłem - zabrakło mi levemisolu, dzisiaj podmiana 60% - ryby dalej nie jedzą
W tym szkopuł,że wszystko w ogólnym - dopiero dzisiaj urobiłem żonę na drugie akwarium do kwarantanny z piwnicy
Moje pytanie :
- kiedy ruszyć z metronizadolem, bo myślę,że bez niego się nie obejdzie czy w dawce standardowej 6g na 100l wody?
- kiedy ruszyć powtórkę z levamisolem i w jakiej dawce(a kiedyś był dobry lek systamex) |
Jak roślinne 3 lata i to ogólne to jest tam łał.
Dziury w okolicach głowy na okiem to w 99,9% wiciowce i inne tam w dziurach. Złe odżywianie, złe ryby choroby i wiciowce.
Jak zbrojnik darowany jak kukułcze jajo był z odłowu to w 100% ma w sobie wszystko. Tu są fachowcy co już to przeszli.
Co do levamizolu to nie napisano jak podawany a tylko dawki i że drugiej tury nie było.
Opis levamizolu tu
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=377
tu masz jak wyglądają robale pod mikroskopem
http://discusforum.adamn.pl/viewforum.php?f=8
Co do metronidazolu to
tu masz jak się leczy
http://discusforum.adamn....php?p=4308#4308
U W A G A
tomekrad1 napisał/a: | 1)
co do dawek to nie wiem kto i gdzie takowe radzi (6 gram na 100 litrów) bo to nie dawki a katrupienie niepotrzebne ryb.
Jak ma się wodę około pH 7 to się nie leczy levamizolem czy też metronidazolem bo one w wodzie jako sole mogą się odkładać na skrzelach i powodować duszności i zejścia ryb. O truciu nie wspomnę.
Dlatego woda ma być jak tu:
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=76
ponieważ niektóre linki są dostępne dopiero po napisaniu 4 postów to wpierw zapraszam tu:
http://discusforum.adamn....er=asc&start=75
http://discusforum.adamn.pl/viewforum.php?f=27
a czwarty napisz gdzie chcesz i korzystaj do woli z treści na FORUM i rad jakie zapewne dostaniesz szybko łatwo i przyjemnie w atmosferze domowej.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
tomekrad1
|
Wysłany: 2013-01-02, 22:31
|
|
|
Jak roślinne i 3 lata to zaraz musi być kał? Napisałem, że pierwsza dawka levamisolu to 10 ml na 100l i po trzech dniach druga dawka 10ml na 100 l wody a po 8 dniach podmiana wody, ph6.8 ,akwarium nie zaciemniałem.Dzisiaj 10 dzień po rozpoczęciu leczenia a ryby dalej niezainteresowane pokarmem.
Po ciężkich bojach z małżonką mam przygotowane 120l akwarium sterylne.Kiedy rozpocząć leczenie metronidazolem, w jakich Twoim zdaniem dawkach ?Po jakim czasie powtórzyć leczenie na nicienie i w jakiej dawce ? Nie chciałbym przedobrzyć z chemią |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-02, 22:57
|
|
|
Najpierw musisz skończyć 1 lekiem kurację na nicienie, a dopiero później zacząć drugim w Twoim wypadku metrem.
Jak ryby przed leczeniem nie pobierały pokarmu tzn, że już były mocno chore i w takim przypadku potrzeba czasu, a najczęściej kilku powtórek leczenia żeby wszystko wybić. Jak masz mikroskop, to sprawdzaj na bieżąco.
Jak masz teraz możliwość, to wsadź te ryby do tej 120 i tam powtórka z lewamizolu, i za kilka dni metronidazol. |
|
|
|
|
tomekrad1
|
Wysłany: 2013-01-02, 23:48
|
|
|
Sprawdzam na bieżąco pod mikroskopem. Pojedyncze martwe nicienie i dużo jaj wyglądających na Capilaria. Czyli po leczeniu levimasolem z powtórzoną dawką w akwarium ogólnym przerzucić palety do kwarantanny 120l i rozpocząć od nowa leczenie levamisolem 10ml na 100l w następnym dniu ponownie 10ml i 5 po dniach podmiana ?
Dziurawicę zaobserwowałem u następnych dwóch palet.
A może zastosować połączoną kuracje na wiciowce i nicienie pana Sieniawskiego?
Myślę, że 120 l przy odpowiednim napowietrzaniu na 12 dorosłych palet wystarczy |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-02, 23:59
|
|
|
Ja bym je przełożył do osobnego akwarium i powtórzył dawkę lewamizolu.
I jeszcze coś:
tomekrad1 napisał/a: |
2) Woda:
- twardość węglanowa i ogólna 4kh i 12gh....
- wielkość związków azotowych .0...
- temperatura wody .29...
|
Jeżeli w takiej wodzie użyłeś lewamizolu, to raczej pogłaskałeś pasożyty.
Wodę musisz przygotować taką jak się należy i bezwzględnie ph ma być poniżej 7, jak podasz lek, to musisz to kontrolować bo jak pójdzie w górę - to trujesz ryby, a nie robaki.
Twardość GH też obniż, poniżej 10 - masz RO więc to nie problem, zrób wodą gh5 i ph 6 -6,5 w kwarantannie i wtedy lek i czuwanie żeby ph nie wyjechało pod 7 i wyżej. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-03, 11:01
|
|
|
tomekrad1 napisał/a: | Sprawdzam na bieżąco pod mikroskopem. Pojedyncze martwe nicienie i dużo jaj wyglądających na Capilaria. Czyli po leczeniu levimasolem z powtórzoną dawką w akwarium ogólnym przerzucić palety do kwarantanny 120l i rozpocząć od nowa leczenie levamisolem 10ml na 100l w następnym dniu ponownie 10ml i 5 po dniach podmiana ?
Dziurawicę zaobserwowałem u następnych dwóch palet.
A może zastosować połączoną kuracje na wiciowce i nicienie pana Sieniawskiego?
Myślę, że 120 l przy odpowiednim napowietrzaniu na 12 dorosłych palet wystarczy |
wstaw zdjęcia robali
a skąd TY te dane wziął?
Co do stosowania kuracji to każdy ma wolną wolę i stosuje co chce i jak chce i kogo chce.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
tomekrad1
|
Wysłany: 2013-01-04, 21:52
|
|
|
PRZEPIS nr 5 adamn na nicienie - levamisol 10ml na 100 l wody, w następnym dniu ponownie 10 ml na 100 l wody, w czwartym dniu podmiana 1/3 wody- tak to zrozumiałem.
Kiedy następne podmiany wody? |
|
|
|
|
Ĺukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-01-04, 22:00
|
|
|
Ja już nic nie czaję.
W przepisie jest.
10ml na 100 litrów i na 3dzień znowu 10ml. Na czwarty podmiana. Po 7-9 powtórka.
Czy teraz masz ryby w osobnym zbiorniku? |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-04, 22:08
|
|
|
tomekrad1 napisał/a: | PRZEPIS nr 5 adamn na nicienie - levamisol 10ml na 100 l wody, w następnym dniu ponownie 10 ml na 100 l wody, |
tam tak nie jest zapisane a tak:
"Co do podawanie levamizolu do wody to IMO nie 5 (jak podają niektóre źródła) a 10 ml na 100 litrów. Potem robimy dzień przerwy i dodajemy drugie 10 ml."
Czytać po kilka razy zanim się coś sknoci.
A zdjęć dalej nie ma?
Adam |
|
|
|
|
|
tomekrad1
|
Wysłany: 2013-01-04, 22:47
|
|
|
Czyli sumując daje to nam 20ml w trzecim dniu kuracji.
A co dalej z podmianami wody |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2013-01-04, 22:51
|
|
|
przecież jest wszystko w przepisie opisane.
Adam |
|
|
|
|
|
tomekrad1
|
Wysłany: 2013-01-04, 23:05
|
|
|
Ĺukasz,wczoraj wieczorem zalałem - woda ph 6,8 gh6 kh4 temp.28
Dzisiaj przed wpuszczeniem ryb szybki pomiar parametrów i niespodziewanie ph 7.2, twardości pozostały bez zmian.Zbiłem ph do 6.4 i poczekam do jutra |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|