akwarium nowicjusza -240 |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-04-06, 20:46
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Co Ty w ogóle zmyślasz teraz
10 wiadomości na priw faktycznie przytłaczająca liczba. Chyba nikt jeszcze tylko priwów nie napisał |
Kurcze nie wiem co Ĺuki powiedzieć. No ale co tam. Nie łam się Ĺukasz poniżej są wstępne maile jakie mi inny Ĺukasz (no bo TY się nie przyznajesz) serwował kilka lat temu. Adres mailowy owego Ĺukasz wyciąłem by nie było, że tajemnicę zdradzam.
Ĺukasz napisał/a: |
A tutaj u Ciebie, to chyba sam do mnie pisałeś? |
Z maili widać kto do kogo i co odpowiadał Ĺukasz jak już wiemy (nie Ty Ĺukasz) inny z trywialnymi pytaniami o podstawy mikroskopu. Bo jak nie wiedzieć co to chilodonella czy cyklidium a tym bardziej nicień? Ty byś wiedział no bo jak Reszty nie drążę by nie dobijać leżącego
Ĺukasz napisał/a: | Dziękowałeś za rejestrację i takie tam. |
jeśli to co na scrinie jest podziękowaniem to tak. Ĺukasz ja Ci dziękowałem i teraz robię to samo co zapisane w scrinie.
Jak widzisz pamięć mam niezawodną.
|
ja jak widać nawet o rząd wielkości lepszą bo starszą.
Rarytasy, tak jasne. Jurasowi po Twoich rarytasach SW i BD wyszły same red white w kropki. Wszystkie jedna w jedną bracia ksero, 70 sztuk szajsu. Nie powiesz mi, ze kaczki nasienie Red |
Pokaż, gdzie ja Jurasowi kazałem mnożyć SW i BD. Napisałem, że wielkie g.. wyjdzie. No i dalej jesteś z tyłu z określeniem odmiany red white bo takowe z w/w nie wyjdą ani w ząb. Klasyczny red white jest na dole tego postu pod moim imieniem. Zobacz i się ucz bo nauka to potęgi klucz. Cętkowane czerwone na białym czy żółtym tle to white leopard, snow leopard czy spotted leopard plus niekiedy jak obok z dodatkiem skin.
Takie mieszańce SW i BD Azjaci zwą white diamont co na niego według mnie nie da się patrzeć bo każda prawie inna. Zresztą masz internet a ja książki różniaste to się doszkol w materii odmian kolorystycznych. Możesz też spytać w polskim klubie jaka ma być odmiana polska na wystawie w kraju ojczystym.
Ja mam obie łydy luźne, za to Ty w tym momencie czytania moje posta idę o zakład, że masz spięte zwieracze, bo jak nie, to masz gacie pełne. | Ĺukasz ani mnie ani nikogo z FORUM tego nie interesują Twe doznania w materii luźnych pośladków, łyd a tym bardziej spiętych zwieraczy co Ci puszczają co jakiś czas. No bo nie powiesz mi, że doradzasz bez wieloletniego doświadczenia w materii. A jak jesteś zielony to polecam tego no proktologa bo chyba on tym się zajmuje. Ulży Ci Ĺuki..
Od teraz ma być o rybach a nie o Tobie czy co o mnie sądzisz bo mi to na wietrze powiewa jak płetwa zdychającego dyska.
Pozdrawiam luźna łyda na obu nogach Ĺuki
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2016-04-06, 21:17
|
|
|
adamn napisał/a: | Pokaż, gdzie ja Jurasowi kazałem mnożyć SW i BD. Napisałem, że wielkie g.. wyjdzie. |
a to czemu jak kupiłem od Ciebie taką samą parę końcem listopada 2015r. i na pytanie co wychodzi powiedziałeś SW, BD i mieszaniec SWBD.
Zakładając:
BD- spoko
SW- spoko
SWBD- odpad
Wychodzi, że SWBD to przegląd kolorystyczny Azjatów?
i nie jest to nałożenie bieli i niebieskiego a jakieś akcenty czerwieni, pomarańczu i innych barw w tym jakieś pasy?
Nauczony doświadczeniem Jurasa nie puściłem ryb ani raz na takie tarło, widząc co On otrzymał z krzyżówki. |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
Ostatnio zmieniony przez bosak 2016-04-06, 21:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ĺukasz
Imię: Ĺukasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Lis 2015 Posty: 132 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2016-04-06, 22:39
|
|
|
adamn napisał/a: | Ĺukasz napisał/a: | Co Ty w ogóle zmyślasz teraz
10 wiadomości na priw faktycznie przytłaczająca liczba. Chyba nikt jeszcze tylko priwów nie napisał |
Kurcze nie wiem co Ĺuki powiedzieć. No ale co tam. Nie łam się Ĺukasz poniżej są wstępne maile jakie mi inny Ĺukasz (no bo TY się nie przyznajesz) serwował kilka lat temu. Adres mailowy owego Ĺukasz wyciąłem by nie było, że tajemnicę zdradzam.
A tutaj u Ciebie, to chyba sam do mnie pisałeś? |
Z maili widać kto do kogo i co odpowiadał Ĺukasz jak już wiemy (nie Ty Ĺukasz) inny z trywialnymi pytaniami o podstawy mikroskopu. Bo jak nie wiedzieć co to chilodonella czy cyklidium a tym bardziej nicień? Ty byś wiedział no bo jak Reszty nie drążę by nie dobijać leżącego
Ĺukasz napisał/a: | Dziękowałeś za rejestrację i takie tam. |
jeśli to co na scrinie jest podziękowaniem to tak. Ĺukasz ja Ci dziękowałem i teraz robię to samo co zapisane w scrinie.
Jak widzisz pamięć mam niezawodną.
|
ja jak widać nawet o rząd wielkości lepszą bo starszą.
Rarytasy, tak jasne. Jurasowi po Twoich rarytasach SW i BD wyszły same red white w kropki. Wszystkie jedna w jedną bracia ksero, 70 sztuk szajsu. Nie powiesz mi, ze kaczki nasienie Red |
Pokaż, gdzie ja Jurasowi kazałem mnożyć SW i BD. Napisałem, że wielkie g.. wyjdzie. No i dalej jesteś z tyłu z określeniem odmiany red white bo takowe z w/w nie wyjdą ani w ząb. Klasyczny red white jest na dole tego postu pod moim imieniem. Zobacz i się ucz bo nauka to potęgi klucz. Cętkowane czerwone na białym czy żółtym tle to white leopard, snow leopard czy spotted leopard plus niekiedy jak obok z dodatkiem skin.
Takie mieszańce SW i BD Azjaci zwą white diamont co na niego według mnie nie da się patrzeć bo każda prawie inna. Zresztą masz internet a ja książki różniaste to się doszkol w materii odmian kolorystycznych. Możesz też spytać w polskim klubie jaka ma być odmiana polska na wystawie w kraju ojczystym.
Ja mam obie łydy luźne, za to Ty w tym momencie czytania moje posta idę o zakład, że masz spięte zwieracze, bo jak nie, to masz gacie pełne. | Ĺukasz ani mnie ani nikogo z FORUM tego nie interesują Twe doznania w materii luźnych pośladków, łyd a tym bardziej spiętych zwieraczy co Ci puszczają co jakiś czas. No bo nie powiesz mi, że doradzasz bez wieloletniego doświadczenia w materii. A jak jesteś zielony to polecam tego no proktologa bo chyba on tym się zajmuje. Ulży Ci Ĺuki..
Od teraz ma być o rybach a nie o Tobie czy co o mnie sądzisz bo mi to na wietrze powiewa jak płetwa zdychającego dyska.
Pozdrawiam luźna łyda na obu nogach Ĺuki
Adam |
Tak Ci to powiewa, że wiadomości prywatne na forum pokazałeś
Widzisz jakbyś mi odpisał kiedyś normalnie rzeczowo, to bym się pewnie za ten temat nie zabrał na poważnie i dalej bym g wielkie wiedział
Faktycznie no doradzam i mówię o wieloletnim doświadczeniu Przecież to Ty się zawsze chwalisz ile to lat nie masz dyskowców. Ja się nie chwalę tylko odpowiadam zgodnie ze stanem wiedzy, nabytej w aż 4 lata!.
To ja miałem małe heckle, co mi później w dupe właziłeś bez wazeliny żeby Ci parę dać, albo same larwy przywieźć. Może te wiadomości trzeba było opublikować Aha czekaj bo tego nikt miał nie wiedzieć.
A może...a zresztą.
Tak jak mówisz, popiszmy o rybach. Chyba, że mnie znowu zbanujesz |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2016-04-07, 00:43
|
|
|
Serwujesz Ĺukasz cały czas Adasiowi robotę, grzebanie w archiwum i nie będzie mógł książki pisać |
|
|
|
|
Ĺukasz
|
Wysłany: 2016-04-07, 08:59
|
|
|
Adaś to ma archiwum jak Kiszczak
Da sobie radę. Książka zapewne będzie wstrząsająca, tak samo jak reszta tego typu. |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-04-07, 18:21
|
|
|
To ja miałem małe heckle, co mi później w dupe właziłeś bez wazeliny żeby Ci parę dać |
Ĺukasz wychodząc z założenia, że "nie ważna płeć ważne uczucie" nie jesteś w mem typie ani Ty ładny a raczej rosochaty. No ale mogę oczywiście wkleić com napisał RAZ w swej propozycji na którą TY zresztą ochoczo przystałeś. Tam nie ma nic erotycznego bym Ci w coś wchodził. Co do nikt nie wiedział to cały splendor spadłby na Ciebie a tak chciałeś poszaleć jeden raz i zobaczyć jak to będzie i jak wiadomo wszystko zostało pozamiatane. Może, gdyby było jak napisałem teraz dyski F5 by już pływały u Ciebie. A tak wspomnienie minionego lata pozostało.
Marcin mieszaniec SWBD to hit na świecie pod nazwą snow diamont a nie jakiś odpad. Kilka lat temu na jednym z forów oferowali je wielkości 5-6 cm po 800 zl.
https://www.google.pl/sea...KHWEEAJEQsAQIGg
A mi się nie podoba i już. Zresztą mogłeś parę RR zabrać a nie chciałeś i teraz muszę małe co chwila oddzielać.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Ĺukasz
|
Wysłany: 2016-04-07, 19:24
|
|
|
Dokładnie jest Adaś tak jak mówisz. Chciałem poszaleć i jak mnie w chacie nie było, to drzewo spadło na linie i prąd kaput, i małe też kaput. A przecież mogłem siedzieć 24h przed akwarium...nie pomyślałem. Na następny raz tak zrobię.
Ty, Adaś, a jak nazwiesz to co sie Jurasowi wylęgło po Twoim blue diamondzie i Twoim snow white? Fotka na dole.
To chyba nie snow diamond/ocean diamond i inny coś tam diamond.
Ni to red white w kropki, ni to white leopard, a już na pewnie nie snow leopard. To się powinno nazywać shit leopard.
Nie ucz mnie odmian, bo nie tylko Ty masz Discus Catalog Martin. Ja też potrafię patrzeć na obrazki, a ich tam pełno, nawet pokazane co z czym połączyć.
Także ten. |
Ostatnio zmieniony przez Ĺukasz 2016-04-07, 19:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2016-04-07, 21:27
|
|
|
adamn napisał/a: | Zresztą mogłeś parę RR zabrać a nie chciałeś |
nie chciałem...pewnie, ze chciałem tylko z ceny zejść nie chciałeś:) |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-04-08, 19:07
|
|
|
Ĺukasz po kiego się spierać o rybę co jeszcze nie urosła. Napisałem jak to zwą i jak dorastają amałe są jak Jurasa. Snow (white) diamont. W katalogu też to masz i w necie ale trzeba się wysilić by znaleźć.
Co do oceanów, blu diamont czy pozostałych w różnym nasileniu kolorytu czy innych to i tak wszystkie wyłażą z tarła pełnego turkusa na początek.
Marcin chyba za rybę okazyjnej odmiany i dobraną parę 1200 zł to nie dużo. A za dorosłe coś mógł sobie wybrać 400 zł to tez jak za darmo. No ale mówiłeś że już takowe masz.
Adam |
|
|
|
|
|
Ĺukasz
|
Wysłany: 2016-04-08, 19:15
|
|
|
Ĺťółty łeb, przebijająca czerwień na szarym podkładzie, czarny płetwy i przy nich wzorek jak u snake skina, to jaki to snow diamond? |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-04-08, 20:01
|
|
|
pożyjemy zobaczymy o ile sobie Juras jednego ostawi
Adam |
|
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2016-04-08, 20:12
|
|
|
adamn napisał/a: | No ale mówiłeś że już takowe masz. |
a no RR mam i para się wyłoniła. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2016-04-09, 14:12
|
|
|
Juras już się pozbył tych popaprańców a zostawił sobie tylko jednego SW z pary SW . Wielkość rodziców i już po tarle .
Jak puszczać to tylko ryby z tej samej odmiany kolorystycznej a nie jak pseudo hodowcy tworzący szczury popaprańcew genetyczne i ryby z wadami . |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
adamn
|
Wysłany: 2016-04-10, 10:23
|
|
|
jurasiga napisał/a: | Jz tej samej odmiany kolorystycznej a nie jak pseudo hodowcy tworzący szczury popaprańcew genetyczne i ryby z wadami . |
Gdyby tak myśleć i robić od dziesiątków lat to teraz by było tylko kilka odmian opartych w głównej mierze na formach z odłowu i ewentualnie na mutacjach nietrwałych.
Niestety tak się nie da i by coś osiągnąć pozytywnego koniecznym jest mieszanie kolorów. Przykładowo, gdyby PB mnożyć tylko z sobą to po pewnym czasie będzie kicha. Co jakiś czas konieczne jest domieszka kolorystyczna celem utrwalenia czy polepszenia jakości ryby. A PB to tez wynik eksperymentu i to nie zamierzonego. Nie wspomnę tu o LSS drobnowzorzystych włącznie z pokrywami skrzelowymi.
Uzyskanie czegoś nowego to nie takie proste i wymaga czasu. To, że młode wyłażą w 1 rzucie nie takie nie oznacza, że w kolejnym tarle tych młodych popaprańców nie uzyskamy ryby powalającej nas na kolana przed zbiornikiem. Do tego ryba niektóra wybarwia się niekiedy jak ma 2,5 roku a nie kilka miesięcy. Nie mówię tu o rybach jednokolorowych.
Adam |
|
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2016-04-11, 06:40
|
|
|
Wszystko ładnie wszystko pięknie , tylko trzeba uwzględnić doświadczenie w hodowli bo w innym razie rynek zasypie się popaprancami z byle czego byle by parka się dobrała .
Utrwalanie ok ale trzeba wiedzieć kiedy i co . |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
|