piasek kwarcowy |
Autor |
Wiadomość |
kris@
Imię: Krzysztof
Wiek: 48 Dołączył: 29 Gru 2014 Posty: 37 Skąd: Konstantynów Ĺódzki
|
Wysłany: 2015-01-19, 10:34 piasek kwarcowy
|
|
|
Witam , mam pytanie odnośnie piasku kwarcowego , czytałem że dużo osób kupuje piasek w sklepach typu Obi , Castorama więc zakupiłem też worek 25 kilo piachu kwarcowego , dla pewności że piasek nie wydziela żadnych związków potraktowałem go octem i tu moje zdziwienie po kilku sekundach piasek zaczął wypuszczać bąbelki.Co w takiej sytuacji mam zrobić , spróbować wygotować czy kosz i szukać takiego który nie będzie wchodził w reakcję z octem ?Proszę o pomoc!!! |
_________________ Krzysztof |
|
|
|
 |
slawekcavan
Imię: Slawek
|
Wysłany: 2015-01-19, 22:19
|
|
|
oddać do sklepu bo się nie nadaje miałem to samo i tydzień zastanawiałem się wtf? bo ph powyżej 7 niestety jak się pieni to się nie nadaje bo nie jest obojętny tylko zasadowy co oznacza że nawet jak wlejesz 20x więcej kwasu niż normalnie potrzeba to ph wróci do 7 i powyżej |
|
|
|
 |
kris@
Imię: Krzysztof
Wiek: 48 Dołączył: 29 Gru 2014 Posty: 37 Skąd: Konstantynów Ĺódzki
|
Wysłany: 2015-01-19, 22:35
|
|
|
Sławek a ty jakie podłoże masz , dużo osób ma piasek z marketów budowlanych , może mi się trafił tylko taki jeden worek albo sprawdzić innej firmy , ten co kupiłem jest firmy KREISEL |
_________________ Krzysztof |
|
|
|
 |
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2015-01-19, 22:46
|
|
|
Gdzieś Bartek alegumiś podał link gdzie kupił piasek, był zadowolony i nie zmieniał parametrów wody. Zamówił 30kg, z dostawą pod same drzwi |
_________________ Adam jest The Best |
|
|
|
 |
Pawel M [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-20, 06:34
|
|
|
toommaszeek napisał/a: | Gdzieś Bartek alegumiś podał link gdzie kupił piasek, był zadowolony i nie zmieniał parametrów wody. Zamówił 30kg, z dostawą pod same drzwi |
na allegro był na bank - 30 kg kosztowało koło 40 zł a kurier mi to pod same drzwi przytargał :) - kupowałem nie tak dawno |
|
|
|
 |
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2015-01-20, 08:22
|
|
|
Kupując piasek kwarcowy w marketach zawsze kupujecie kota w worku i po jego otwarciu nie możecie go zwrócić. Przerabiałem ten temat z wszystkimi marketami i nie było piasku, który by nie wchodził w reakcję z kwasem.
Jedyny czysty i do tego nie drogi dostaniesz w Tomaszowskich Kopalniach Surowców Mineralnych pod nazwą "żwirek filtracyjny" http://piasek.com.pl/zwiry_filtracyjne/ .
Jak zagadasz z miłą Panią przez telefon (u mnie zafunkcjonowało ) to zapakują ci również worek 30 kg. i za pośrednictwem http://www.wysylajtaniej.pl/ (tylko nie K-EX !) dostaniesz przesyłkę za ok 12 zł do chaty.
Ĺťwirki filtracyjne są o różnych granulacjach ( ja kupiłem 0.8-2.0 mm) i są przez producenta rekomendowane również do akwarystyki. |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
|
|
|
 |
frasunek30
frasunek30
Imię: Sławek
|
Wysłany: 2016-02-12, 13:32
|
|
|
Witam serdecznie jestem nowym Forumowiczem i chciał bym odświeżyć temacik a mianowicie w poniedziałek zakupiłem piasek kwarcowy w Castoramie tylko jeden worek do sprawdzenia czy ok będzie z nim i po sprawdzeniu go z octem nie pieni się i jest wszystko ok tylko teraz chce sprawdzić jak będzie z parametrami i tu jest sęk czy jak sprawdzę w szklance jakie będą parametry wody to czy będzie rzetelne w stosunku co do tego co będzie w akwarium 240L chodzi mi mianowicie o to ze akwarium to większy kaliber niż szklanka :) więc może źle myślę więc jak cos to proszę o podpowiedź z góry Dziękuję |
|
|
|
 |
adamn

Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7454 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-02-12, 18:58
|
|
|
starczy 1 cm piachu a reszta wody
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 |
|
|
|
 |
frasunek30
frasunek30
Imię: Sławek
|
Wysłany: 2016-02-15, 19:00
|
|