Trichodina, Ichtiosporidioza - Ichtioofonoza |
Autor |
Wiadomość |
rabbit
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2016-01-10, 02:23 Trichodina, Ichtiosporidioza - Ichtioofonoza
|
|
|
Padła mi mała kosiareczka 3,5cm [Crossocheilus oblongus - Grubowarg syjamski]. Do wczoraj nie dawała żadnych niepokojących objawów, tak jak pozostałe cztery sztuki. Dzisiaj wypływała do tafli próbując zaczerpnąć powietrza. Fenotypowo zauważyłem jedynie wytrzeszcz jednego oka. Padła w ciągu kilku chwil po odłowieniu do osobnego zbiornika z tą samą wodą. Pokroiłem ją i wrzuciłem na szkiełka. W jamie brzusznej znajdowała się duża ilość płynu. W jelitach, wątrobie nie znalazłem nic, pęcherz cały, bez płynów wewnątrz. Na płetwie piersiowej znalazłem dwie sztuki Trichodina i mnóstwo czegoś ciemnego oblepiającego promienie płetwy. To samo "ciemne coś" znalazłem w skrzelach i na kilku łuskach. Typuję grzyby Ichtiosporidioza - Ichtioofonoza ale pewności nie mam bo przy nawet dużych powiększeniach [x640] nie mogę rozpoznać strzępiastej grzybni. Czy moja diagnoza jest trafna?
Płetwa piersiowa powiększenie x40
Płetwa piersiowa powiększenie x160 na środku Trichodina
Skrzela powiększenie x40
Przepraszam za kiepską jakość, nie mam kamerki usb, dostawiam aparat do okularu ale bez statywu to trochę trudne. |
Ostatnio zmieniony przez rabbit 2016-01-10, 02:28, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2016-01-10, 19:49
|
|
|
Trafna w 100 %. Zdjęcie tricho wstaw w wątek
z opisem
http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=1404
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|