AKWARIUM ĹUKASZA |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz1977
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2015-12-26, 14:54 AKWARIUM ĹUKASZA
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach
OK. 400 L.
- wymiary zbiornika
DĹ. 110 CM, SZ. 48 CM, WYS. 75 CM.
- od kiedy funkcjonuje
LISTOPAD 2014
- sposób przygotowania wody do zbiornika
KRAN (W DOMU JEST ZMIÄKCZACZ NA INSTALACJI WIÄC NIE MA PROBLEMU Z TWARDOĹCIÄ), PLUS KWAS SOLNY
- woda i jej parametry: tww, two, pH i ewentualnie wielkość związków azotowych
TWW: OK. 8, TWO: OK. 2, PH OD 5 DO 6,8.
- częstotliwość podmian wody
10 - 15 % ĹREDNIO CO TYDZIEĹ
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru
PIASEK KWARCOWY
- dodatkowe elementy jak korzenie zamki ceramiczne, okręty podwodne, akropol z marmuru czy też tła wewnętrzne czy skały
ELEMEMT CERAMICZNY (POZOSTAĹOĹÄ Z DAWNEJ LAMPY CERAMICZNEJ)
- obsadę zbiornika dokładnie ile dyskowców i pozostałych ryb. Samopoczucie ryb i aktywność
OD LISTOPADA 2014: 4 X BLUE DIAMOND, 6 X ERUPCJA (JEDNA NIESTETY WYSKOCZYĹA NA POCZÄTKU).
OD GRUDNIA 2015 DODATKOWO 2 X POMARAĹCZOWE (JAK PAMIÄTAM TO CHYBA MIESZANKA RED PASSION I RED ROSE)
- obsadę roślinną i nawożenie (jeśli zbiornik nie jest higieniczny)
HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA Z VITROPLANT
AKWARIUM BEZ NAWOĹťEĹ I DODATKĂW, DLATEGO PEWNO ROĹNIE TAK SOBIE
- rodzaj filtracji, jaka i ile
DWA FILTRY 1501 E JBL Z ZAĹOĹťONYMI DODATKOWO GÄBKAMI JAKO PREFILTRY
- rodzaj wkładów filtracyjnych
TO CO W STANDARDZIE, GÄBKI I KULKI CERAMICZNE
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo
DWIE GRZAĹKI PRZEPĹYWOWE
- oświetlenie zbiornika ile i jak długo
DWA NIEZALEĹťNE PASY LED (JEDEN BIAĹY DRUGI Z MOĹťLIWOĹCIÄ ZMIANY KOLORĂW)
OĹWIETLENIE 10 - 14 GODZIN
- sposób i rodzaj karmienia
WĹASNY MIX (SERCE WOĹOWE LUB INDYCZE ZE SZPINAKIEM, BANAN, VIBOVIT, ĹťELATYNA)
- krótki w kilku zdaniach opis powstawania (czas kwarantanny dojrzewanie)
RYBY WPUSZCZONE PO KILKU DNIACH OD ZALANIA, PRZYJECHAĹY AUTOKAREM Z WROCĹAWIA OD ADAMN. W GRUDNIU TEGO ROKU PRZEJAZDEM PRZEZ WROCĹAW DOKUPIONE DODATKOWO DWIE SZTUKI POMARAĹCZOWE.
GENERALNIE PH NA POCZÄTKU SZYBOWAĹO POWYĹťEJ 7, PO KILKU TYGODNIACH SIÄ USTABILIZOWAĹO,
- zdjęcie zbiornika całego
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund)
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku
DOBRAĹY SIÄ DWIE PARY, JEDNA PARA ERUPCJI ALE IKRA JEST ZA KAĹťDYM RAZEM NIEZAPĹODNIONA WIÄC CHYBA SAMIEC JEST NIEPĹODNY, DRUGA PARA Z BLUE DIAMOND SKĹADAJÄ REGULARNIE Z TYM ĹťE KOĹCZY SIÄ NAJDALEJ NA PRZECINKACH, ZBYT DUĹťO CHÄTNYCH NA IKRÄ W ZBIORNIKU.
PORAĹťKI:
STRATA JEDNEJ RYBY (WYSKOCZYĹA JAK JUĹť PISAĹEM), POZA TYM CHYBA NIE KARMIĹEM ICH WYSTARCZAJÄCO CZÄSTO I INTENSYWNIE W PIERWSZYCH MIESIÄCACH CZEGO EFEKTEM SÄ TE RĂĹťNICE WZROSTOWE MIÄDZY NIMI.
JEDNA Z TYCH DWĂCH NOWYCH POMARAĹCZOWYCH JAK DO TEJ PORY NIE CHWYTA SIÄ SIÄ MIXU JEDYNIE DZIUBIE TROCHÄ GRANULAT.
GENERALNIE DO TEJ PORY DUĹťA RADOĹÄ Z RYB, MOJA I DOMOWNIKĂW W TYM PRZEDE WSZYSTKIM CĂRKI.
MERYTORYCZNE UWAGI CHÄTNIE WIDZIANE.
POZDRAWIAM FORUM. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-12-28, 13:50
|
|
|
ta wieża na roślinę z tym torem jako siatką nieźle wygląda.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
MiroR
MiroR
Imię: Mirosław
Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 394 Skąd: Władysławowo
|
Wysłany: 2016-01-02, 20:47
|
|
|
Ĺukasz1977 napisał/a: | WYS. 75 CM. |
Ciekawa aranżacja. Jak radzisz sobie ze sprzątaniem (obsługą) przy tej wysokości akwarium.
Pytam bo zawsze chciałem mieć baniak o przynajmniej 80 cm. wysokości. |
_________________ www.pokoje-taras.pl |
|
|
|
|
Ĺukasz
Imię: Ĺukasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Lis 2015 Posty: 132 Skąd: stąd
|
Wysłany: 2016-01-03, 14:50
|
|
|
MiroR napisał/a: | Ĺukasz1977 napisał/a: | WYS. 75 CM. |
Ciekawa aranżacja. Jak radzisz sobie ze sprzątaniem (obsługą) |
Schodzi po drabinie na dno i sprząta. |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-01-03, 17:02
|
|
|
Ĺukasz napisał/a: | Schodzi po drabinie na dno i sprząta. |
Dzięki za info. Rzeczywiście dopiero teraz zauważyłem drabinę na wieżyczce, po której schodzi na dno akwarium. |
|
|
|
|
Duduś
Duduś
Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 876 Skąd: Rawicz
|
Wysłany: 2016-01-04, 14:58
|
|
|
Faktycznie musi schodzić po tej drabinie i sprzątać dokładnie bo widać że czysto w akwa
a aranżacja jak dla mnie niesamowita - tylko te schody |
_________________ Duduś |
|
|
|
|
Łukasz1977
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2016-01-08, 15:08
|
|
|
Nie ma większych problemów ze sprzątaniem. Mały nie jestem i spokojnie zbieram nieczystości siatką do łowienia ryb. Ruch wody w akwarium sprawia, że nieczystości zbierają się na dnie w jednej części akwarium co też pomaga przy ich usuwaniu. Do głębszych działań mam dwustopniowy rozkładany podest.
Generalnie ryby na pewno miałyby spokojniejsze warunki w innym miejscu niż przy schodach i klatce schodowej. Mam wrażenie jednak, że się szybko przyzwyczaiły i bardzo rzadko się płoszą.
Poza tym lokalizacja akwarium jest też dla nas ważnym elementem wnętrza, często siada się właśnie na schodach i je obserwuje.
Fajnie, że akwarium się podoba.
Pozdr. Lukasz |
|
|
|
|
MiroR
MiroR
|
Wysłany: 2016-01-08, 20:22
|
|
|
Ĺukasz1977 napisał/a: | Nie ma większych problemów ze sprzątaniem. Mały nie jestem i spokojnie zbieram nieczystości siatką do łowienia ryb. Ruch wody w akwarium sprawia, że nieczystości zbierają się na dnie w jednej części akwarium co też pomaga przy ich usuwaniu. Do głębszych działań mam dwustopniowy rozkładany podest.
Generalnie ryby na pewno miałyby spokojniejsze warunki w innym miejscu niż przy schodach i klatce schodowej. Mam wrażenie jednak, że się szybko przyzwyczaiły i bardzo rzadko się płoszą.
Poza tym lokalizacja akwarium jest też dla nas ważnym elementem wnętrza, często siada się właśnie na schodach i je obserwuje.
Fajnie, że akwarium się podoba.
Pozdr. Lukasz |
Takie "prześwitujące" akwarium prezentuje się rewelacyjnie i jest możliwość obserwacji ryb z każdej strony .
Nie mam możliwości montażu baniaka w ten sposób ale na pewno zafunduje sobie w przyszłości wyższe akwarium.
Pozdrawiam i gratuluję pomysłu. |
|
|
|
|
Luk_2_5
Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2016-01-08, 20:47
|
|
|
Takie akwarium w ścianie niestety ma też minusy, mam takie u siebie i tym głównym jest to że zamiast tła mamy np meble itp. |
|
|
|
|
|