Pierwsze przymiarki do tarła |
Autor |
Wiadomość |
Sonix
Sonix
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2015-09-18, 11:37 Pierwsze przymiarki do tarła
|
|
|
Witam,
Chyba wrzucenie do akwarium szyszek olchy sprowokowało ryby do przystąpienia do tarła (tak przeczytałem w jakimś artykule)
W ogólnym zauważyłem, że dwie ryby siedzą w rogu zbiornika i odganiają od siebie wszystkie pozostałe, większa jest cały czas skierowana gębą w stronę rurki od filtra, od czasu do czasu go pucuje :)
Rozumiem, że przymierzają się do tarła.. (ich pierwszego) - ja też nie mam doświadczenia w takich przypadkach..
Co w takiej sytuacji?
Mam tylko mały zbiornik kwarantanny (30l) w którym aktualnie siedzi tylko 50 helenek.
Muszę kupić nowe szkło.. (Moja mnie zabije.. jak sprowadzę kolejne akwarium do mieszkania)
Jaki minimalny litraż musi mieć to akwa? Wyczytałem, że 112l-200l - ale nie wiem czy ogarnę jeszcze taki wielki baniak..
54l-70l - nie wystarczy?
a podobno zamiast stożka może być mała doniczka ceramiczna..
Mniejszej z parki, wystaje coś jakby pokładełko, niżej fotka
Pozdrawiam |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-09-19, 16:31
|
|
|
Sonix napisał/a: | 70l - nie wystarczy? |
wystarczy
Sonix napisał/a: | a podobno zamiast stożka może być mała doniczka ceramiczna.. |
może być lub sklej z trzech płytek klinkieru domek. Jedna na dno i dwie do siebie jak domek z kart.
Samiec niebieski tak obstawiam.
Mezalians żółty(docelowo czerwony)+niebieski = hmmmm.... nie bardzo |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
Ostatnio zmieniony przez bosak 2015-09-19, 16:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sonix
Sonix
|
Wysłany: 2015-09-19, 22:09
|
|
|
Niebieska to raczej samica, ona pucuje tą rurkę od filtra i non stop przy niej waruje.
Czy niebieska z żółtym będą chciały się mieszać to się okaże, drugiej niebieskiej nie mam niestety.
Załatwiłem już 112l od kolegi :) |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2015-09-20, 06:09
|
|
|
Poczekaj spokojnie czy w ogóle masz pewną parę i wyjdą kijanki. |
|
|
|
|
Sonix
Sonix
|
Wysłany: 2015-09-20, 06:51
|
|
|
Czekam, czekam. Dla pewności, zostawiam je na ewentualne tarło w ogólny. |
|
|
|
|
Duduś
Duduś
Imię: Tadeusz
Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 876 Skąd: Rawicz
|
Wysłany: 2015-09-21, 12:02
|
|
|
Otóż to Bartek tak jak wspomniał Marcin poczekaj popatrz daj im się wytrzeć w ogólnym i to nie jeden raz popatrz czy faktycznie masz parę niech złożą ikrę wylęgną się ogonki kijanki i dopiero wtedy podziałaj, często bywa że człowiek się cieszy a to dwie samice się wycierają tak że masz czas i podejdz do tematu ze spokojem a będzie sukces |
_________________ Duduś |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 66 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7464 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-09-21, 18:43
|
|
|
nie mnoż takich bo osłabniesz jak obaczysz co wyjdzie.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Sonix
Sonix
|
Wysłany: 2015-09-22, 05:07
|
|
|
Duduś napisał/a: | Otóż to Bartek tak jak wspomniał Marcin poczekaj popatrz daj im się wytrzeć w ogólnym i to nie jeden raz popatrz czy faktycznie masz parę niech złożą ikrę wylęgną się ogonki kijanki i dopiero wtedy podziałaj, często bywa że człowiek się cieszy a to dwie samice się wycierają tak że masz czas i podejdz do tematu ze spokojem a będzie sukces |
Dziękuje za radę ;)
adamn napisał/a: | nie mnoż takich bo osłabniesz jak obaczysz co wyjdzie.
Adam |
tzn. co wyjdzie? |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2015-09-22, 16:59
|
|
|
tzw. burki, kundle, popaprańce z dużą ilością pieprzu.
Tak głosi teoria
Choć nie można tej tezy uznać za słuszną w każdym przypadku.
Geny to geny. Jak znasz rodziców, dziadka, pradziadka można coś wnioskować, ale jak nie prowadzisz sam ryb to raczej marne szanse, że będziesz znał pokolenia wstecz.
Zerknij do mnie: moje pierwsze udane tarło.
Mam pokolenie jest dużo ładniejsze niż rodzice. Po pierwsze: przerosły dawno rodziców, po drugie mają lepszy kształt. Skrzela ładniejsze i kolor intensywniejszy co do wzoru się nie wypowiadam bo to jeszcze nie to co ma być. Pierwsze tarlaki dobrane akurat te co chciałem (1 ryba z całego tarła jako rodzynek i się nie pomyliłem jak miała 4 miechy z pyszczka była pełna wdzięku i dostojna- samiczka), są kijanki opiekują się nimi i siedzą na starych a czas pokaże co trzecie pokolenie sobą zaprezentuje, czy wzoru ubędzie czy przybędzie. |
|
|
|
|
mazi
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2015-09-22, 18:18
|
|
|
Ja też w końcu powoli próbuje coś dochować zostało mi około 25ryb które się trzyma i jedzą już artemie plus węgorka, jedną mi dziś padła po 3tyg średniej wielkości,nie wiem dlaczego chciałem, spr pod mikroskopem,ale pod tym moim gownem nic nie widzialem.. Moje są po melonach i chce zobaczyć jakie wyjdą czy też z pieprzem czy jakieś niedorozwojem, bo chciałbym je do ogólnego dać a przed tym restart i wystrój akwa zmienic. Także powoli pociągnij tarło i zobacz co wyjdzie;) choć przy pierwszym tarle ciężko żebyś coś utrzymał choć może akurat:p |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-09-22, 18:52
|
|
|
bosak napisał/a: | Mam pokolenie jest dużo ładniejsze niż rodzice. Po pierwsze: przerosły dawno rodziców, po drugie mają lepszy kształt. Skrzela ładniejsze i kolor intensywniejszy |
A mógł byś pokazać te ryby i ich rodziców tak dla porównania , co bym ja i koledzy z forum wiedzieli i widzieli o czym piszesz . No i ewentualnie czy brać przykład z ciebie i dążyć tą drogą |
_________________ Pozdrawiam Juras |
|
|
|
|
bosak
Paletki są cudem natury
|
Wysłany: 2015-09-22, 19:30
|
|
|
jurasiga napisał/a: | A mógł byś pokazać te ryby i ich rodziców tak dla porównania |
Pewnie, że tak Na dniach przedstawię zdjęcia. |
|
|
|
|
jurasiga
Imię: JURAS
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 1682 Skąd: Turek
|
Wysłany: 2015-09-22, 19:46
|
|
|
Cytat: | Pewnie, że tak Na dniach przedstawię zdjęcia.
_________________ |
więc czekamy z niecierpliwością
Ps. Tylko zrób wyraźne zdjęcia i swych ryb |
_________________ Pozdrawiam Juras |
Ostatnio zmieniony przez jurasiga 2015-09-22, 19:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|