Pantofelek Paramecium |
Autor |
Wiadomość |
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7466 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-11-04, 13:30 Pantofelek Paramecium
|
|
|
Każdy się o nim uczył jako o organizmie mikrym co go można sobie samemu na bananie wyhodować i dawać jako pokarm dla małego narybku. Tylko nie każdy spotkał się z taką nazwą jaka jest w obiegu przyjęta. To nic innego jak organizm zwierzęcy należący do orzęsków (bo ma takowe na swym ciele) a służą mu one do zdobywania pokarmu jak też poruszania się. Wielkość jego to 0,05 do 0,3 mm. Szczegóły konstrukcyjne pantofelka (stąd nazwa od charakteryzującej się wydłużonym ciałem jego budowy o asymetrycznym kształcie przypominającym obrys ludzkiej stopy ......) bo tak potocznie się na niego od dawna mówiło można sobie doczytać w necie.
charakteryzujący się wydłużonym ciałem o asymetrycznym kształcie przypominającym obrys ludzkiej stopy.
Rozmnaża się on bezpłciowo przez poprzeczny podział komórki.
powiększenie 50x,
na filmie wypasiony i śmiało się poruszający osobnik w czasie żerowania powiększenie 50x
K L I K N I J
Film z netu z podziałem osobnika
K L I K N I J
poniżej dla tych co dopiero raczkują w necie wiadomości w kondensacji, gdzie w różnych wariantach przedstawiony jest osobnik ze szczegółami
K L I K N I J
a dla tych co lubują się w ... oglądaniu paramecium hodowlanych
K L I K N I J
tu porównanie w odpowiednim sprzęcie paramecium i cyclidium
K L I K N I J
To jako ciekawostka przydatna dla tych co znają w/w od podszewki dla nas zupełnie nie przydatna .. rozkład na czynniki pierwsze
K L I K N I J
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
Sonix
Sonix
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2015-05-03, 09:03
|
|