| Budowa 1050l plus sump 330l z ogrzewaniem CO (Fotorelacja) | 

| Autor | Wiadomość | 

| slawekcavan   
 Imię: Slawek

| 

|  Wysłany: 2015-04-18, 13:04   Budowa 1050l plus sump 330l z ogrzewaniem CO (Fotorelacja) |   
 |  
               | 
 |  
               | Tak jak w temacie część już jest gotowa postaram sie wrzucać jak najwięcej fotek. 
 Stelaż zrobiony z kształtownika 4cm X4cm  długość 250cm szerokość 70cm wysokość 65cm
 IMG_0721.JPG

przednia cześć (4 pionowe słupki) jest skręcana śrubami dla wygody montażu wszystkich urządzeń oraz ułatwi wstawienie sumpa.
 IMG_0722.JPG

Dodatkowo do stelaża przyspawałem 12 stopek w celu łatwego wypoziomowania całości.
 IMG_0723.JPG

Sump długość 150 szerokość  55wysokośc 40. 7 komór, 6 na wkłady i komora pompy.

IMG_0706.JPG
 IMG_0707.JPG
 IMG_0708.JPG

Ogrzewanie CO
 Wężownica z rurki pex 16mm 40m  bedzie znajdować się w sumpie w komorze pompy podłaczona bedzie bezpośrednio do grzejnika. co i jak to w przyszłości czas pokaże a tu fotka wężownicy

IMG_0724.JPG

IMG_0725.JPG

na razie to tyle co zrobiłem niestety nie mam zbyt wiele wolnego czasu dlatego powoli ale do celu a na dodatek wsztstko kosztuje
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| toommaszeek   
 Imię: Tomasz

| 

|  Wysłany: 2015-04-18, 14:12 |   
 |  
               | 
 |  
               | Czy wężownica zmieści Ci się w sumpie?? Widać że jest dość spora. |  
				| _________________ Adam jest The Best
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| zibi   zibi

Imię: Zbigniew

| 

|  Wysłany: 2015-04-18, 14:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | Też kołata mi się  pomysł z centralnym ogrzewaniem nie sądziłem jednak że tak dużo pexy trzeba wsadzić do sumpa ,Tomasz ty też masz tak dużo ? |  
				| _________________ zibi
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| slawekcavan   

| 

|  Wysłany: 2015-04-18, 15:02 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wężownica się zmieści bez problemu średnica zwoju to 14cm x4 to 56 cm a długość zwoju to 50cm komora pompy ma 60x 55. ja uzyłem 40m pex dla pewności ze ta rady oddać ciepło i dogrzać akwarium.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| toommaszeek   

| 

|  Wysłany: 2015-04-18, 16:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | slawekcavan, tak też myślałem że wszystko obliczyłeś, jednak fotki mnie zmyliły i wolałem zapytać   zibi, u siebie mam wymiennik ciepła. W przyszłości chcę postawić większe akwarium niż obecne, będzie sump z wężownicą z pexa coś w stylu jak zrobił u siebie Sławek.
 |  
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| PolishDiscus   

|  | 

|   |  | 

|  | 

| toommaszeek   

| 

|  Wysłany: 2015-04-20, 21:41 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie wiem czym Sławek wyginał rurę, ale są sprężyny o różnych średnicach zew i wew do rur PEX. |  
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2015-04-22, 08:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | a zdjęć nie można było od razu wkleić na FORUM by były widoczne a nie jakieś pająki widać? Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

| slawekcavan   

| 

|  Wysłany: 2015-04-25, 13:00 |   
 |  
               | 
 |  
               | hej . 
 Adamie niestety nie potrafiłem tego zrobić jakiś błąd z rozmiarem mi wyskakiwał jeśli masz jakies sugestję to poprawię.

Co do zwijania rurki pex to nie jest to taka łatwa spawa bo łatwo ja po prostu złamać .
 Najlepiej znaleźć jakiś kawałem rurki PCV albo cokolwiek o odpowiadało by mam średnicą (około 12cm przy rurce 16mm i grubości 2mm) i zacząć zwijać. Ważne podczas zwijania jest to aby nie nawijać ręką rurki na wzornik tylko, wzornikiem kręcić w kółko jest to niestety dość ciężkie. Jeżeli bedziemy nawijać rękoma rurkę na wzornik to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo złamania rurki.

Ja zwijałem w taki sposób i obyło się bez załamań i uszkodzeń. Zwijałem 40m w jeden kawałek (około 2m) następnie podzieliłem wszystko na 4 i w odpowiednim kierunku kształtowałem zagięcia i wuszło co wyszło a ja jestem zadowolony :)
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| adamn   

Imię: Adam

| 

|  Wysłany: 2015-04-26, 19:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | znaczy miałeś za duże rozmiarowo fotki by wstawić od razu na FORUM. Musisz je zmniejszyć. Teraz masz 2 448px Ă 2 448px
 Adam
 |  
				| _________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł"  Albert E.

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  |