HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW |
Autor |
Wiadomość |
Maciek P
Imię: Maciej
|
Wysłany: 2015-02-28, 21:58 HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Koledzy proszę o kilka schematów żywienia na każdy dzień tygodnia jak to wygląda w waszym przypadku. Dokładnie mi chodzi i młode rybki ok 6-7 cm długości. Jak je karmić. Rozmawiałem z kilkoma hodowcami i np mówią że serce wołowe podają tylko raz dziennie. Jak to wygląda u was. Karmimy 4-5 razy dziennie i co podajemy... proszę o informacje. |
_________________ Maciek P |
|
|
|
|
toommaszeek
Imię: Tomasz
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2015-02-28, 22:04
|
|
|
Małymi porcjami takimi aby szybko ryby zjadały i najwięcej ile rady dasz dziennie.
Ja podawałem samo serce wołowe, tzn miks. |
_________________ Adam jest The Best |
|
|
|
|
Maciek P
|
Wysłany: 2015-02-28, 23:25 HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
I jaki był efekt wielkości ryb po roku czasu takiego karmienia. Powiedz mi ile cm miesięcznie w sposób właściwy powinny przybierać dyskowce. Serce wołowe sam robisz czy gotowce kupujesz. |
|
|
|
|
toommaszeek
Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 1068 Skąd: Aleksandrów Kujawski
|
Wysłany: 2015-03-01, 08:00 Re: HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Maciek P napisał/a: | I jaki był efekt wielkości ryb po roku czasu takiego karmienia. | Przez pierwsze miesiące jak ryby były u mnie miałem ma głowie inną dużo ważniejszą sprawę niż ryby, więc były zaniedbywane np; poprzez karmienie tylko dwa max trzy razy dziennie, podmiany wody co dwa trzy tygodnie... Później już przyłożyłem się i po roku osiągnęły od 18 do 20cm, tylko jedna jest mniejsza 16-17cm
Maciek P napisał/a: | Powiedz mi ile cm miesięcznie w sposób właściwy powinny przybierać dyskowce. | Gdzieś to chyba Adam napisał, dokładnie nie pamiętam i nie chce Ciebie w błąd wprowadzać.
Maciek P napisał/a: | Serce wołowe sam robisz czy gotowce kupujesz. | Przez pierwsze ok trzy miesiące karmiłem miksem tylko od Piwowarskiego, później mieszałem z miksem od Stendkerów, z mrożonkami z IT, po ok pół roku (dokładnie nie pamiętam) zacząłem robić swojego miksa i tak jest do dziś. Czasem coś im kupię
Dwa razy w tygodniu na przemian daję im doniczkowca i dżdżownice kalifornijskie. |
|
|
|
|
Maciek P
|
Wysłany: 2015-03-01, 09:34 HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Dzięki serdeczne. Jeszcze jedno pytanie gdzie kupujesz dżdżownice kalifornijskie i w jaki je sposób podajesz, jaka maja wielkość. Nigdy nie karmiłem tym pokarmem. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
|
|
|
|
toommaszeek
|
Wysłany: 2015-03-01, 11:41 Re: HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Maciek P napisał/a: | Dzięki serdeczne. Jeszcze jedno pytanie gdzie kupujesz dżdżownice kalifornijskie i w jaki je sposób podajesz, jaka maja wielkość. Nigdy nie karmiłem tym pokarmem. | Dżdżownice możesz kupić od kolegów z forum. Wyciągasz z ziemi płuczesz pod wodą, tniesz na mniejsze kawałki i do akwarium a w akwarium zadyma... |
|
|
|
|
Maciek P
|
Wysłany: 2015-03-12, 08:23 HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Tomasz jeszcze jedno pytanie. Własnie przyszły do mnie dżdżownice, pakiet startowy, założyłem też mała hodowlę w kubełkach z castramy i ok. Chodzi mi o karmienie. Zajmując się dużymi pielęgnicami w przeszłości tez karmiłem je rosówkami i dżdżownicami ale zasada była tak że sparzało się je gorącą wodą i obcinało nasadę/główkę robaka aby nie uszkodziła przewodu pokarmowego ryby. Ty piszesz aby tylko obmyć, pokroić i do akwarium. Podajemy na surowo rozumiem. |
|
|
|
|
toommaszeek
|
Wysłany: 2015-03-12, 15:52
|
|
|
Dobrze rozumiesz, robale wyciągasz z ziemi, płuczesz pod wodą, kroisz i do akwarium. Nie słyszałem aby ktoś wyparzał i obcinał główki. |
_________________ Adam jest The Best |
|
|
|
|
Maciek P
|
Wysłany: 2015-03-12, 16:39 HARMONOGRAM DZIENNEGO ĹťYWIENIA MĹODYCH DYSKOWCĂW
|
|
|
Dzięki i pozdrawiam. Zobaczymy czy będą jadły. Ostatnio maja takie parcie na jedzenie. Mix co im zrobiłem w sumie dość prosty, po prostu rozszarpują. Przemiana materii gigantyczna. Widzę że rosną z tym że 3 sztuki wyraźnie odstają od reszty wielkością, albo są młodsze albo taki typ. No ale nie wszyscy ludzie maja 1,95 i wyglądają jak gwiazda hoolywod. I ph mi się ustabilizowało w akwarium z którym miałem kłopoty na początku. Postanowiłem tez wprowadzić kilka roślin do zbiornika. Zaczyna to nieźle wyglądać. |
|
|
|
|
|