Dywagacje na temat leczenia temperaturą przepis 12 adamn |
Autor |
Wiadomość |
bosak
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-01-18, 20:42
|
|
|
wxdkrom napisał/a: | To troszkę kosztuje |
adamn napisał/a: | trzeba wiedzieć jaka to bakteria a na to trzeba wpierw zrobić badanie specjalistyczne. |
wxdkrom napisał/a: | Są prostsze i bezpieczniejsze |
wxdkrom napisał/a: | No tak badanie specjalistyczne
Pewnie z oznaczeniem rodzaju i wrażliwości
Boska to dywagacje są jakbyś nie wiedział |
Bakterii jest wiele- po objawach "na DOBRE oko" można niewiele rozpoznać a może jedną która żre rybę do szkieletu w zaskakującym tempie- aeromonas.
Jak masz znajomego na szpitalu to Ci załatwi wymazówkę w próbówce transportowej z podłożem żelowym. Pobierasz wymaz i wio na szpital z tym tam 72 godz. jak dobrze pamiętam w cieplarce namnaża się bakterie i później robi się jej identyfikację a później można już wiedzieć jaki lek podać rybie.
Koszt ok 30zł przynajmniej u mnie. Jak masz jakąś małą jedną rybę to szkoda zachodu. Jak masz ocalić przed zagładą całą obsadę to warto |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
Ostatnio zmieniony przez bosak 2015-01-18, 20:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-01-18, 20:58
|
|
|
bosak napisał/a: | wxdkrom napisał/a: | To troszkę kosztuje |
adamn napisał/a: | trzeba wiedzieć jaka to bakteria a na to trzeba wpierw zrobić badanie specjalistyczne. |
wxdkrom napisał/a: | Są prostsze i bezpieczniejsze |
wxdkrom napisał/a: | No tak badanie specjalistyczne
Pewnie z oznaczeniem rodzaju i wrażliwości
Boska to dywagacje są jakbyś nie wiedział |
Bakterii jest wiele- po objawach "na DOBRE oko" można niewiele rozpoznać a może jedną która żre rybę do szkieletu w zaskakującym tempie- aeromonas.
Jak masz znajomego na szpitalu to Ci załatwi wymazówkę w próbówce transportowej z podłożem żelowym. Pobierasz wymaz i wio na szpital z tym tam 72 godz. jak dobrze pamiętam w cieplarce namnaża się bakterie i później robi się jej identyfikację a później można już wiedzieć jaki lek podać rybie.
Koszt ok 30zł przynajmniej u mnie. Jak masz jakąś małą jedną rybę to szkoda zachodu. Jak masz ocalić przed zagładą całą obsadę to warto |
Marcin ten post to był sarkazm |
|
|
|
 |
wxdkrom
Imię: Karol
Wiek: 49 Dołączył: 16 Gru 2014 Posty: 25 Skąd: Lipowa Gora
|
Wysłany: 2015-01-18, 21:29
|
|
|
Twoja pewność Marcinie mnie zaskakuje
Po 72h może okazać się że jest za późno.
Więc po co ryzykować? |
|
|
|
 |
bosak
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Lis 2013 Posty: 740 Skąd: Muszyna
|
Wysłany: 2015-01-18, 22:43
|
|
|
wxdkrom napisał/a: | Po 72h może okazać się że jest za późno.
Więc po co ryzykować? |
Karol ryzyko ale czego.. postawienia właściwej diagnozy?
Jak wiesz że to bakterie to wal Detromycynę albo Enrofloksantynę może trafisz na tą właśnie która atakuje rybę Ja ostatnio detro uratowałem rybę bo za 5 godz. już by jej nie było- poprawa zdumiewająca w kilka godzin powróciła.
Adamową obsadę i nie tylko ostatnio całą położyła ponad 25ryb ta sama bakteria bo objawy pasowały były IDENTYCZNE. Gdybym zaryzykował w ciemno to dziś by nadal żyły |
_________________ Paletki są cudem natury:) |
|
|
|
 |
|