DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
wystające oczy
Autor Wiadomość
kowalajnen1982 

Imię: slawek
Wysłany: 2015-01-16, 16:59   wystające oczy

1) Zbiornik:
- pojemność litrów .... 240
- od kiedy zbiornik funkcjonuje .... 22-12-2014
- wymiary ...narożne.
- rodzaj (roślinny, sterylny) .... roślinny bedzie moze kiedyś
- rodzaj podłoża .... pro h2o

2) Woda:

- kwasowość (pH) .... 6.8
- twardość węglanowa i ogólna .... KH-3 GH-5
- wielkość związków azotowych .... no2 0,15mg/l no3 prawie niewykrywalne co swiadczy że chyba cykl się jeszcze nie zamknął
- temperatura wody .... 27 C
- częstotliwość i wielkość podmian wody ....ro 20l /dobe
- sposób przygotowania wody do podmian ....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość .... 7 paletek w tym 6 dorosłych jedna półroczna wielkość od 12do ok 20cm

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) ....mix 4-5 razy dziennie 2x suchy

4) Wygląd, wielkość i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu): od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) .... zachowanie w normie , odchody ciemne grube, nieraz jednej rybie pekaja płetwy -gdy inne samce chca odgonic od samicy i tak się dzieje po dobie ganiania samca

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) .... grzałka 300wx2 filtr 2 razy zewnetrzny unimax 500,napowietrzanie ruch tafli wody.

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) ....

7) Zdjęcia ryb o ile mamy taką możliwość .... i ewentualnie FILM który pokazuje to czego niekiedy sam AUTOR nie dostrzega
NAJWAĹťNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno ... ryby nigdy nie leczone

filtracja startuje 8 dobę po wymianie filtrów-może to być przyczyną? brak biologi ?

jurasiga 

Imię: JURAS
Wysłany: 2015-01-16, 22:26   

Biologie masz w całym akwa a nie tylko w filtrach , jak masz podłorze to i w nim jest . Gała tylko jedna tak odstaje i to nie jakos tragicznie . Może ona tak już miała jak ją nabyles . Mam podobnie u białasa i tak ma od zawsze .

bosak 
Paletki są cudem natury

Imię: Marcin
Wysłany: 2015-01-16, 23:13   

Ryba już starawa. Ile sobie liczy lat? Wyglada na więcej niz 4

kowalajnen1982 

Wysłany: 2015-01-17, 07:06   

ryby nie są stare ok 14m .oczy miały raczej normalne,ale skoro tak piszecie. A co do biologi to jeszcze jest jej brak ponieważ wykazuje no2 przy prawie niewykrywalnym no3-wygląda to na brak zamkniecia cyklu?pozdrawiam i 3majcie sie.

bosak 
Paletki są cudem natury

Wysłany: 2015-01-17, 11:03   

kowalajnen1982 napisał/a:
ryby nie są stare ok 14m

Sławek no nie mów że są młode wielkość 14 cm to ryba w 9 miesięcy może mieć ale nie będzie taka szeroka jak ta "z oczmi":)
Widać po czole że nie jest wcale młoda a w podeszłym wieku.

jurasiga 

Wysłany: 2015-01-17, 11:59   

Obserwuj ją i inne ale moim zdaniem to nic takiego ;-)

alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2015-01-17, 12:17   

bosak napisał/a:
kowalajnen1982 napisał/a:
ryby nie są stare ok 14m

Sławek no nie mów że są młode wielkość 14 cm to ryba w 9 miesięcy może mieć ale nie będzie taka szeroka jak ta "z oczmi":)
Widać po czole że nie jest wcale młoda a w podeszłym wieku.

A widziałeś jakie czoło mają Jurasa białasy, albo Marka Duna Leo a ile mają miesięcy? Sorry Marcin, ale to raczej żaden wyznacznik. Mam dwie stare ryby w zasadzie miałem bo jedna nie wytrzymała przy braku natleniania, jedna miała duże czoła a druga nie. Jest to kwestia genetyki bo nawet jak będziesz karmić do oporu to i tak niektóre ryby będą miały takie czoło inne nie. A starość u ryb to objawia się podobnie jak u ludzi. Poza tym skąd wziąłeś 14 cm i 9 miesięcy skoro nigdzie nie ma o tym mowy a jedynie, że ryba ma 14 miesięcy. Jak dla mnie wygląda na ok dwa lata, ale to takie gdybanie równie dobrze możne mieć i trzy albo 14 miesięcy ;-)

Co do oka to zazwyczaj woda lub bebechy w związku z robalami lub pokarmem.
Ostatnio zmieniony przez 2015-01-17, 12:24, w całości zmieniany 2 razy  

kowalajnen1982 

Wysłany: 2015-01-17, 12:40   

ta własnie ma 14m mam ja od młodego -to jest ryba w pierwszym pokoleniu po dzikusach z 16 sztuk uchowały się tylko 4 jedną mam ja i 3 kolega. RYBA ta zjada dziennie mix w ilości paczki po zapałkach oraz łyżeczke suchego -ciagle jest głodna nigdy nie wypluwa żarcia-nieraz jak sie naje to mysle ze zawału dostanie tak zipie i co najważniejsze w ciąż rośnie teraz jest w takim wieku,że zaczyna pokazaywac humory i zaloty względem innych ryb.

kowalajnen1982 

Wysłany: 2015-01-17, 12:51   

zgadzam sie z Bartoszem u kolegi wspomniane ryby z tego samego miotu są różne wszystkie wielkością jak moja lecz 1 gruba od czoła, a dwie chude. Myślę że genetyka i uwarunkowania ryby oraz warunki hodowli ,bytowania decydują o wyglądzie . ale co ja mogę się wypowiadać-,,co ja mam rybki 3 dni z podróżą :lol: "pozdrawiam

kowalajnen1982 

Wysłany: 2015-01-17, 13:11   

jurasiga napisał/a:
Obserwuj ją i inne ale moim zdaniem to nic takiego ;-)

OK.rzeczywiście oglądałem kilka galerii i u nie których ryb też takie oczy są. Więc zrobię jak piszesz.pozdrawiam

jurasiga 

Wysłany: 2015-01-17, 13:15   

taki jeden najmniejszy białasek i jego oczko od zawsze praktycznie takie było

kowalajnen1982 

Wysłany: 2015-01-17, 14:26   

Dziękuję za uspokojenie mnie widzę,że nie potrzebnie gitarę zawracałem. Ryby zaczynają figle chyba będą dobierać się w pary-ganiają się trzepoczą itp,itd. już nie mogę się doczekać aż zaczną składać ikrę.

bosak 
Paletki są cudem natury

Wysłany: 2015-01-17, 15:51   

alegumis napisał/a:
skąd wziąłeś 14 cm i 9 miesięcy skoro nigdzie nie ma o tym mowy a jedynie, że ryba ma 14 miesięcy.

Przecież napisałem wielkość 14 cm to ryba w 9 miesięcy
Ostatnio zmieniony przez bosak 2015-01-17, 15:52, w całości zmieniany 1 raz  

jurasiga 

Wysłany: 2015-01-17, 16:24   

Bosak moje czerwone miały 14 cm w wieku 5.5 miesiąca w wieku 9 miesiecy były już prawie takie jak teraz. A więc .....

Odpowiedz do tematu