jak przyciąć ? |
Autor |
Wiadomość |
czarny75
Imię: Dominik
|
Wysłany: 2014-12-10, 03:04 jak przyciąć ?
|
|
|
Witam jak mam przyciąć Limnophila sessiliflora
(Limnofila bezszypułkowa) prawie mam cały
zbiornik ?
Od góry można są bardzo długie ? |
Ostatnio zmieniony przez czarny75 2014-12-10, 03:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Luk_2_5
Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 430 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-12-10, 16:33
|
|
|
Ja CI proponuje obcinać te najdłuższe na samym dole , a zostawiać te krótsze. Jak u siebie obcinałem tylko samą górę to dziwnie to wyglądało. |
|
|
|
|
DarekZ
Imię: Darek
|
Wysłany: 2014-12-17, 18:52
|
|
|
Miałem u siebie Limnophila w zbiorniku holenderskim. Bardzo ładna i wdzięczna roślina, w mojej opinii lepsza do akwarium od tak popularnych Cabomba.
Jak się prezentowała możesz zobaczyć tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=gTOZJyJ4dnI
Są dwie metody przycinania tej roślinki.
Pierwsza - odcinasz najładniejsze pędy na długość 15-20 cm i wsadzasz w dno, oczywiście po uprzednim wyrwaniu starych pędów. Ale ja nie polecam tej metody, dużo pracy, nowe pędy bez korzeni potrafią wypływać.
Druga - przycinasz co któryś pęd (mniej więcej połowę), zostawiając nie przycięte te najmłodsze i najkrótsze. Przerzedzona roślinka ładnie i równo rośnie (patrz filmy). Przy następnym przycięciu powtarzasz jak wyżej. Jedyne utrudnienie, trzeba przycinać raz na tydzień, nie rzadziej. Ale jak nabierzesz wprawy zajmie ci to 5 min.
Pozdrawiam |
_________________ DarekZ |
|
|
|
|
Moraś
Imię: Marek
|
Wysłany: 2014-12-19, 16:15 Re: jak przyciąć ?
|
|
|
czarny75 napisał/a: | Witam jak mam przyciąć Limnophila sessiliflora
(Limnofila bezszypułkowa) prawie mam cały
zbiornik ?
Od góry można są bardzo długie ? |
Tnij na 10 cm od podłoża , możesz sobie również uformować z niej jakiś fajny kształt o ile masz sporą ilość . U mnie w zbiorniku rosła jak chwast . |
|
|
|
|
|