Jak robiłem akwarium cz.6 - Pokrywa Aluminiowa z ośw. T5 |
Autor |
Wiadomość |
UserTech [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-27, 22:55 Jak robiłem akwarium cz.6 - Pokrywa Aluminiowa z ośw. T5
|
|
|
Kolejnym etapem, jakie zrealizowałem przy budowie akwarium to pokrywa aluminiowa.
Najważniejszym moim założeniem było:
- zrobić pokrywę nieprzytłaczającą swoim wymiarami akwarium
- solidną a zarazem w miarę lekką
- stosować dostępne materiały dla zwykłego akwarysty
- zdejmowana z akwarium bez demontażu rurek od filtrów
- belki oświetleniowe przesuwane
- oświetlenie nocne
- wyświetlacz z temperaturą
I tak narodził się pomysł
Krótki opis:
Pokrywa będzie miał wysokość 7 cm (na rynku zazwyczaj są wysokość 10cm) wyniku uzyska się wizualny odczucie delikatności. Wykorzystane będą profile aluminiowe standardowe o grubości 2i3mm. Ĺączenie poszczególnych profili początkowo myślałem że zrealizuję po przez lutowanie za pomocą miniaturowego palnika kupionego kiedyś w Praktikerze. Lecz życie pokazało że aby rozgrzać duże powierzchnie aluminium to trzeba się sporo natrudzić i mieć duo mocniejszy palniki. Więc w rezultacie wszytko było spawane w warsztacie – prosto szybko i niedrogo
Materiał
1. Arkusz blachy aluminiowej 1000x2000x2
2. Kątownik 70x20x2
3. Ceownik 35x35x3
Przy okazji zaobserwowałem pewną zależność ze przy takich sklepach, hurtowniach jest bardzo często zakład mechaniczny, który może przyciąć na dowolny wymiar zakupiony towar I tak było w moim przypadku. Więc zakupiony towar nawet nie załadowałem do samochodu tylko magazynier przełożył po przez ogrodzenie towar do warsztatu.
Tam mi wszytko przycięli i pospawali na wymiar w ciągu 1 godziny i juz miałem gotową ramkę
A teraz kilka fotek. |
Ostatnio zmieniony przez UserTech 2013-02-19, 12:02, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
|
UserTech [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-27, 22:59
|
|
|
Następnie pomalowałem proszkowo poszczególne części , skręciłem i podłączyłem
Zrobiłem oświetlenie wykorzystując jeszcze stateczniki i świetlówki T5 wraz z odbłyśnikami. |
Ostatnio zmieniony przez 2012-12-28, 16:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
UserTech [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-27, 23:03
|
|
|
I efekt końcowy.
Obecnie nie mam pokrywy a oświetlenie w całości wykonane z LED o czym będzie w następnej części. |
Ostatnio zmieniony przez 2012-12-28, 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
|
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
|
|
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|