600 l, MAREK OĹAWA |
Autor |
Wiadomość |
Marek
Marek Oława
Imię: Marek
|
Wysłany: 2012-12-26, 14:36 600 l, MAREK OĹAWA
|
|
|
- wielkość zbiornika w litrach: 600 l
- wymiary zbiornika: 200x60x50
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 10.11.2012
- sposób przygotowania wody do zbiornika: woda kranowa + kwas od ADAMN
- woda i jej parametry: w normie, pomiar wykonywany raz w tygodniu, minimalne wahania
- częstotliwość podmian wody: 2 razy w tygodniu
- rodzaj podłoża z podaniem granulacji orientacyjnej w przypadku żwiru: ADA AMAZONIA
- dodatkowe elementy : tło wewnętrzne koloru czarnego, korzeń 140 cm dł. , wys. 45 cm , szyszki olchy
- obsada zbiornika : 15 dyskowców zakupionych u ADAMN , krewetki 15 szt. amano, 4 szt. filtrujące XXL , 4 szt. Atya gabonensis. Ryby są zdrowe i aktywnie poruszają sie po zbiorniku.
- obsada roślinna i nawożenie: 15 gatunków roślin
- rodzaj filtracji, jaka i ile: filtr zewnętrzny - EHEIM Professional 3 2075,
filtr wewnętrzny - 30 W,
- rodzaj wkładów filtracyjnych: W standardzie EHEIM
- ogrzewanie zbiornika szczegółowo: 300 WAT EHEIM
- oświetlenie zbiornika, ile i jak długo: 6x39W T5 - 2x Aquastar, 2x Grolux, 2x Luxline , czas : 10h
- sposób i rodzaj karmienia: mix z serc i granulat - ADAMN
- krótki, w kilku zdaniach, opis powstawania (czas kwarantanny, dojrzewanie): tj w filmie
- zdjęcie całego zbiornika: https://vimeo.com/56299976
- film jeśli jest taka możliwość (do 20 sekund): https://vimeo.com/56299976
- sukcesy i porażki jakie były ewentualnie do tej pory w zbiorniku: brak ze względu na doradztwo ADAMAN
Witam Wszystkich Serdecznie,
Przedstawiam Zbiornik, który pełni role akwarium dekoracyjnego w mojej firmie, wybrałem dyskowce ze względu na ich piękno i dostojność , ale problem był jeden cały czas czytałem na innych forach ze trzeba je leczyć oraz stosować osmozę i pomiary. Niestety trochę zniechęciło mnie to.
Ryby. Pytanie, od kogo kupić ryby? W pierwszej kolejności były Katowice(hodowcy nie będę wymieniać),ceny standardowe od 40zl w górę, ale nie pasowała mi jedna rzecz, ze ciągle są trzymane pod lampami UV. Następnie: Poznań, Targi http://www.tvn24.pl/wiado...row,285444.html .Było to spotkanie z dużą ilością hodowców w Polsce posiadających ‘’jakąś ’’wiedzę nt dyskowców. Oczywiste było to, że każdy mówił co innego, miał inną teorię np. musi być RO i niewolno karmić sercami, ponieważ one nie jedzą tego w swoim naturalnym środowisku, lampa UV na okrągło, a ceny dla osób nie znających się na rybach oraz hodowli dwa razy wyższe. Tak więc : Wrocław, Giełda mieszcząca się na ulicy Pięknej. Pewien hodowca miał Paletką za 12zł ok. 6cm, a około 12cm za 28zł, większe rozmiary oczywiście 80zł wzwyż. Ceny całkiem dobre, tanio, ale coś mi nie pasowało, przeczucie. Więc trzeba nadal szukać. Kolega, który miał akwarium dał mi numer do Pana Adama, który hoduje Dyski ,ale się ceni. Zadzwoniłem, po pierwszej rozmowie postanowiłem pojechać i zobaczyć. Pierwsze wrażenie : rewelacja, sprzedawca ryb konkretny, klimat taki jak ma być, wszystko na temat, zero ściemy. Dostałem serce wołowe ,granulat i kwas - plus logiczne i sensowne rady. Po powrocie, przy pierwszej obserwacji ryb zauważyłem, że przez około 15 minut pływały w roślinach, następnie przestały być płochliwe i zaczęły pływać przy przedniej szybie, oświetlenie na max 240W po godzinie jadły jak piranie :)
Podsumowując: Jeśli miał bym brać ryby, to tylko od AdamaN, duzym plusem tego hodowcy jest to, że w przypadku kiedy ryby nie jedzą lub coś się stanie z nimi w czasie transportu możliwy jest zwrot lub wymiana. Jest to bardzo wiarygodny sprzedawca mający duże doświadczenie oraz pojęcie na temat tych ryb.
AKTUALNIE AKWARIUM JEST NA SPRZEDAĹť. Ponieważ mam zamiar kupić jeszcze większe akwarium liczące około 2400litrów, wydaje mi się to rozsądny wybór ze względu na estetyczność, szczególnie w miejscu pracy. Zakładając takie akwarium oczywistym jest to, że będą pływać w nim paletki kupione od ADAMN plus płaszczki,a design AMAZONIA.
Z wyrazami Głębokiego Szacunku Marek M. Oława. Link do filmu oraz zdjęcia ryb z hodowli ADAMAN znajdują się pod adresem https://vimeo.com/56299976 |
_________________ Marek Brzeziniski |
|
|
|
 |
pigeon 81

Imię: Maciej
Wiek: 43 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 122 Skąd: Twardogóra
|
Wysłany: 2012-12-26, 20:20
|
|
|
Witam,
Widzę że 600 już ładnie funkcjonuje :)
Moja nadal stoi w garażu :)
Jak założysz te 2400 to przyjade zobaczyć, ale na wnoszenie się nie piszę bo po wniesieniu szafki pod to 600 mam złe wspomnienia .....
Mogę odkupić od ciebie pokrywe to nie będę musiał grzebać swojej :) |
Ostatnio zmieniony przez pigeon 81 2012-12-26, 20:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Lotos
Młody paleciarz
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-12-26, 20:27
|
|
|
Film i akwarium normalnie cudeńko wielkie gratki za to . |
_________________ Akwarystyka to moja pasja. |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
Wysłany: 2012-12-26, 22:36
|
|
|
Nie ma sprawy, w marcu chcę aby już stał większy zbiornik. Już dziś Cię zapraszam, a fotki na pewno umieszczę na forum wraz z filmem ;) |
|
|
|
 |
JamZim

Imię: Jan
Wiek: 27 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 86 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2012-12-26, 22:52
|
|
|
No, gratuluję zbiornika, ładnie się prezentuje.
Ten 2400l to ma być BW, czy roślinny na podłożu Amazoni? |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
Wysłany: 2012-12-26, 22:55
|
|
|
JamZim napisał/a: | No, gratuluję zbiornika, ładnie się prezentuje.
Ten 2400l to ma być BW, czy roślinny na podłożu Amazoni? |
Przepraszam, BW ... ?? :) |
|
|
|
 |
Rafal [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-26, 23:05
|
|
|
BW - Black Water, korzenie, liście, woda w kolorze herbacianym. |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
Wysłany: 2012-12-26, 23:11
|
|
|
Dzięki kolego
Tak więc odpowiadam na pytanie. Podłoże ADA pod rośliny, piach dla płaszczek oraz potężny korzeń, wstępnie tak to właśnie widzę.
Podpowiedz mi ze ślimakami jeżeli oczywiście posiadasz taką wiedzę, w jaki sposób je usunąć ponieważ mam ich inwazję , rozmnażają się do potęgi. |
|
|
|
 |
pigeon 81

|
Wysłany: 2012-12-26, 23:13
|
|
|
no 2400 oświetlić to już koszta aby coś sensownego rosło to przynajmniej 1500W światła i masakryczne rachunki za energię. a na ślimaki bocja wspaniała i rzucaj mniej żarcia rybą a częściej żeby na dnie nie zalegało bo stwarzasz im super warunki do inwazji |
Ostatnio zmieniony przez pigeon 81 2012-12-26, 23:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
Wysłany: 2012-12-26, 23:22
|
|
|
Zastanawiam się nad LED-ami |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
|
|
|
 |
pigeon 81

|
Wysłany: 2012-12-26, 23:26
|
|
|
ledy dla roślin są kiepskie mała ilość on lm na 1W , tylko rośliny cienki lubne |
Ostatnio zmieniony przez pigeon 81 2012-12-26, 23:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
Wysłany: 2012-12-26, 23:26
|
|
|
Wracajac do tematu ślimaków, ADAMN wspominał coś o baterii, tylko nie mogę tego znaleźć na forum |
|
|
|
 |
pigeon 81

|
Wysłany: 2012-12-26, 23:32
|
|
|
jest to na innym forum |
|
|
|
 |
Marek
Marek Oława
|
|
|
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
|
|
 |
DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach |
 |
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|