DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe Akwarium i wiele niewiadomych
Autor Wiadomość
rafi_1984 

Imię: Rafal
Wysłany: 2012-12-25, 23:06   Nowe Akwarium i wiele niewiadomych

Witam,
Od dwóch tygodni mam napełniony zbiornik (510l).
Na dnie piasek kwarcowy, 3 korzenie na nich anubiasy i mech.... do tego jedna doniczka z kokosa z roslina.
Woda to pol na pol RO+kran. Parametry jakie mam w akwa to Twardości 10 i 11....
NO2 = 0.... i PH niestety az na wysokości 8.
Temperatura 28-30 oC.
Filtracja 2x Tetra EX1200, 2grzalki300W

Oto problemy z jakimi sie borykam.... nadmienie ze mialem kiedy akwarium ale bylo to male akwa ok 100l z pyszczakami.... czyli akwa bezobslugowe :)
Teraz postanowilem mieć palety zwlaszcza ze mialem miejsce na wieksze akwa i zona tez nie stawiala oporow:)
Oto problemy jakie mam...
1. wczoraj wpuscilem 5glonojadow zbrojnikow niebieskich, 2 otoski i jednego mulojada (wiem ze to ryba stadna ale byl tylko jeden w zologicznym w nast tygodniu dolaczy ich jeszcze kilka)
Dzisiaj niestety jeden otosek dretwy.... :(
Na jednym z korzeni zrobil sie jakis glutowaty szlam taki bialy.... wyglada obrzydliwie jakby plesn.....
Na roslinach brunatne nitkowate glony.....
I jeszcze jedna rzecz ktora mnie mega dziwi.... w przeciagu kilku godzin w najplytszych miejscach piasek jest prawie brazowy od (chyba) odchodów..... czy Glonojady moja az tyle tego produkowac?
Prosze o jakies informacje pomocnicze....
Narazie troszke sie zalamalem tym wszystkim bo nic nie jest po mojej mysli....
a chce to wszystko ustabilizowac bo po nowym roku chce wybrac sie do Adama po rybki.
Prosze o jakiej rady bo mam kryzys :)

Lotos 
Młody paleciarz

Imię: Artur
Wysłany: 2012-12-25, 23:35   

Glonojady pożerają ogromne ilości drewna ,a tak w zasadzie to resztek kory. Zbiornik chyba za krótko dojrzewał , tak wysokie ph dla otosa z tego co wiem jest zabójcze. One przede wszystkim do aklimatyzacji potrzebują kwaśnej wody.

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-25, 23:39   

Lotos napisał/a:
Glonojady pożerają ogromne ilości drewna ,a tak w zasadzie to resztek kory.

A skąd takie informacje? Zbrojniki możemy podzielić na kilka grup, w zależności od rodzaju przyjmowanego pokarmu. Są roślinożerne (np. zbrojnik niebieski), mięsożerne (np. hypancistrusy), wszystkożerne (np. gibiceps) i drewnojady (np. panaque). Zbrojnik niebieski drewna nie zjada ;)

rafi_1984 

Wysłany: 2012-12-25, 23:41   

Zbiornik nadal dojrzewa.... nie wpuszczam jeszcze do niego palet.... czy moze ktos jeszcze z kolegow sie wypowiedziec.... bardzo licze na pomoc na tym forum gdyz nie chce zle wystartowac i pozniej caly czas siedziec w dziale szpital....
do Adama mam ponad 400km i chciałbym zeby kupione ryby od niego byly szczesliwe w moim akwarium.....

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-25, 23:42   

Rafal napisał/a:
Zbrojnik niebieski drewna nie zjada ;)

Zjada.
Ma tak samo długi przewód pokarmowy jak panaqua więc jest w stanie strawić celulozę. Zbrojniki niebieskie skrobią drewno aż miło.

kixer 

Imię: Romek
Wysłany: 2012-12-25, 23:54   

Adam nie dawno napisał taki ciekawy post pod kątem początkujących z dyskami, ale jeżeli czujesz się na silach żeby łączyć ryby ze sklepu zoologicznego z dyskami to trzymam kciuki! mikroskop w łapkę i do boju!

rafi_1984 

Wysłany: 2012-12-25, 23:56   

To jak mam trzymac dyski.... tylko same? chcialem miec jakies glonojady.... to chyba standard w kazym akwa?

A!icja 

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-12-25, 23:58   

Łukasz napisał/a:
Zbrojniki niebieskie skrobią drewno aż miło.

Racja, mój samczyk przez rok nieźle obskrobał swój domek- kokos.
Wygląd to, jakby ktoś papierem ściernym go potraktował, w sumie jak skoczy na rękę, uczucie podobne :-P
rafi_1984 napisał/a:
czy Glonojady moja az tyle tego produkowac?

Tak, zbrojniki to śmieciarze, są w tym fachu niezłe ;-)
rafi_1984 napisał/a:
Na jednym z korzeni zrobil sie jakis glutowaty szlam taki bialy

Skąd masz korzeń? Mam nadzieję, że się mylę, ale chyba soki puszcza...
rafi_1984 napisał/a:
2 otoski

To też ryba stadna.
Pozdro

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-26, 00:02   

Łukasz napisał/a:
Zjada.
Ma tak samo długi przewód pokarmowy jak panaqua więc jest w stanie strawić celulozę. Zbrojniki niebieskie skrobią drewno aż miło.

Długi przewód pokarmowy to nie wszystko. Jeszcze musi mieć odpowiednie zęby do tego. Ale widocznie specjaliści od zbrojników z planetcatfish się nie znają i nie wiedzą co piszą.
Mam zbrojniki niebieskie, mam od niedawna panaque. To drugie to prawdziwy tartak, zbrojnik niebieski korzenia nie zje. Ale nie to jest najważniejsze.

Rafał, pierwsze co musisz zrobić, to doprowadzić parametry do porządku. Daj zbiornikowi czas na dojrzewanie, potem sprawdź twardości i pH i dostosuj je do zbliżonych wartości, jakie są na hodowli z której bierzesz ryby.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-26, 00:09   

Nie wiem czy się znają czy nie, nie interesuje mnie to.
Zbrojnik niebieskie jest przez nature zaprojektowany żeby celulozę trawić. Tarki takiej jak panaqua nie ma, co nie znaczy, że drzewa nie struga, a z moich obserwacji wynika, że struga świetnie, bo mi teraz te co mam wybieliły korzeń jak tylko trochę zczarniał i kiedyś jak wsadziłem gałąź olchową to ją do rdzenia oskrobały.

weider
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-26, 01:09   

Rafal napisał/a:
Ale widocznie specjaliści od zbrojników z planetcatfish się nie znają i nie wiedzą co piszą.

Tak, ludzie co mieszkają w Ameryce i mają takie ryby w okolicznych rzeczkach czy innych zbiornikach wodnych się nie znają, no bo skąd przecież, to nie to co Polacy, oni to wiedza wszystko, nawet o Ameryce.

One nie zeżrą drewna jak królik marchewkę, ale zjadają, i można to zaobserwować w bardzo prosty sposób, wystarczy nie karmić, miałem i rozmnażałem, i niebieskich sprzedałem kilka setek.

gienierator 

Imię: Eugeniusz
Wysłany: 2012-12-26, 06:11   

weider napisał/a:
no bo skąd przecież, to nie to co Polacy,

Po co ten sarkazm Jacek , przecież sam w tym języku piszesz i mówisz , problem z tym masz jakiś czy co???
pozdro...

adamn 

Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-26, 07:39   

Rafal napisał/a:
Są roślinożerne (np. zbrojnik niebieski),...

ja bym napsial tak:
niebieski żre wszystko co jest w zasięgu jego otworu gębowego.
Jak są rośłiny zwłaszcza młode a innego pokarmu brak to zeżre rosłiny az do nerwów.
Jak jest granulat to tez go zeżre.
Jak serce to serce. A jak się mało karmi ryby i dla glonów nie starcza to przerabia korzenie i celulozę. Miałem kiedyś korzeń jak pomnik Chopina wyglądał. I w rok 4 niebieskie go przy dyskowcach (widać mało im zostawało) 36 w 460 litrach przerobiły na patyczki. Z kilku centymetrów na zapałki w niektórych miejscach.
Adam

Rafal
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-26, 10:28   

Jasne że zeżre wszytko. Raczej chodziło mi o to, co powinno stanowić jego dietę i co im nie szkodzi.

A!icja 

Imię: Alicja
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-12-26, 12:05   

Rafał, szybciej będzie wymienić co im zaszkodzi. :-o
A jeśli nie chcecie, żeby jak u Adama zjadły korzeń, to wystarczy co jakiś czas dać im ogórka, -> polecam przy młodych, najlepszy pokarm dla maluchów.
cukinię,[ marchewkę, kalafiora, parzone ] mój otosek czepiał się banana dla krewetek :shock: Ale chyba i tak będą podjadać drewno, dla lepszego trawienia.
Pozdro

Odpowiedz do tematu